Ziare.com

Inca patru tari de la care ar putea porni criza globala

de Camelia Sisea
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 07:20

   

Inca patru tari de la care ar putea porni criza globala
Polonia, Finlanda, Danemarca si Norvegia se alatura tarilor in care Fondul Monetar International (FMI) va desfasura inspectii periodice in vederea verificarii stabilitatii sectoarelor financiare ale acestora.

Este vorba de actualizarea unei liste realizate in 2010, care a inclus la acel moment 25 de economii vazute ca avand potentialul de a destabiliza economia globala, noteaza Bloomberg.

Tara in care toti locuitorii tocmai au devenit milionari

Programul de Evaluare a Sectorului Financiar a fost creat in urma crizei financiare asiatice, cu participare voluntara pana in 2010, cand s-a luat decizia introducerii obligativitatii evaluarilor pentru cele 25 de tari.

Extinderea listei reflecta o noua metodologie, care acorda o mai mare importanta interconectarii, conform reprezentantilor FMI.

Noua metodologie nu va avea in vedere doar expunerea bancilor dintr-o tara fata de cele dintr-o alta tara, ci si expunerile pe datoria suverana si legaturile dintre o tara si bancile sale.

Totodata, vor fi analizate fenomenele de contagiune privind preturile, precum legaturile stranse dintre pietele bursiere din intreaga lume.

"Sectoarele financiare din aceste jurisdictii sunt puternic interconectate nu numai intre ele, ci si cu alte centre financiare importante. Acest lucru le face sa fie puncte centrale ale retelei financiare globale si importante pentru stablitatea sistemica globala", sustin reprezentantii FMI.

Mai mult de jumatate din cele 29 de sectoare financiare considerate de FMI de importanta sistemica se afla in Europa.

Polonia si Finlanda au fost deja evaluate in ultimii trei ani, Danemarca este programata pentru 2014, iar Norvegia ar putea urma un an mai tarziu, conform raportului dat publicitatii de FMI.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2913 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inca patru tari de la care ar putea porni criza globala :))))

Doamna Camelia nu a inteles nimic din traducerea Google :)))
Confunda mecanisme de verificare, utilizate permananet pentru control si corectie, cu pericol de criza globala!!!
Polonia, Finlanda, Danemarca si Norvegia, tari care vor utiuliza acest mecanism. Nu stiu daca ati aflat, ca sa scriu de un singur exemplu, Norvegia, ca aceasta tara are un PNB atat de ridicat, incat daca ar fi repartizat fiecarui locuitor, ar face din norvegieni, un popor exclusiv compus de milionari!!!
Sa nu mai vorbesc despre biata Danemarca, sau Finlanda sau chiar Polonia...
Doamna Sisea ar trebui sa scrie despre rochii si barfe, politica si finantele au alte criterii de abordare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor