Jeffrey Franks: Cresterea economica, mai buna decat nimic, dar insuficienta

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 13:53
2338 citiri
Jeffrey Franks: Cresterea economica, mai buna decat nimic, dar insuficienta
Foto: TVR Info

Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat se astepta Fondul Monetar International, in 2011, si se asteapta la o majorare si in acest an, insa nu suficient pentru nevoile tarii, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.

"Ne mai lipsesc date, dar se pare ca, si pe ultimul trimestru, exista oarece crestere. Estimam ca, pe 2011, cresterea este de 2,5 la suta, mult mai mult decat estimase FMI, de 1,5%. Ne asteptam la crestere si in 2012 si in anul care urmeaza", a spus Franks, luni, in cadrul unei intalniri de la Palatul Parlamentului.

"Avem si o veste proasta: desi avem crestere, ritmul este insuficient pentru a rezolva problemele Romaniei. 2,5% dezvoltare e mai bine decat nimic, dar nu este suficient din perspectiva pe termen mediu si lung pentru ca Romania sa ajunga la standardul de viata din alte tari", a precizat seful misiunii FMI in Romania.

Potrivit spuselor sale, desi cresterea economica, precum si cresterea numarului de locuri de munca nou-create a revenit, aceasta este insuficient de robusta pentru a se transpune in economia reala.

Oficialul FMI a mentionat drept arii cu probleme majore locurile de munca disponibile pentru tineri si pentru cei mai in varsta. "Este foarte dificil pentru cei care isi pierd locurile de munca la o varsta inaintata, iar revenirea este insuficienta pentru a rezolva aceste probleme", a subliniat el.

Franks a precizat faptul ca problema nu este ca romanii nu muncesc destul de bine sau ca nu vor sa munceasca. Problema este ca nu exista locuri de munca si exista domenii cu activitate foarte scazuta, cum ar fi agricultura.

In plus, ar fi nevoie de imbunatatirea sistemului de invatamant, pentru a avea o productivitate mai mare.

Asistenta sociala trebuie oferita doar saracilor

Jeffrey Franks a mai precizat exista, inca, probleme legate de pensii, in special pilonul II, precum si de distribuirea banilor disponibili pentru asistenta sociala.

"FMI nu crede ca Romania cheltuie prea mult pe asistenta sociala. FMI, BM si alte institutii considera ca Romania a cheltuit banii ineficient pe asist sociala, iar ideea este sa beneficieze cei care au nevoie, nu cei care nu au nevoie", a comentat oficialul FMI. El a dat exemplu miile de persoane care beneficiaza si de pensie de dizabilitati si care, de fapt, si lucreaza.

De asemenea, el a precizat ca nu trebuie acordate subventii pentru toata lumea, deoarece, in acest caz, tot bogatii beneficiaza cel mai mult. "Daca subventionezi un produs pe care toata lumea il consuma, ii subventionezi pe bogati, pentru ca ei consuma mai mult. Subventiile trebuie orientate catre cei saraci, nu spre toata lumea", a spus Franks.

In privinta salariului minim, FMI considera ca nu o crestere excesiva a acestuia ar putea dauna, descuranjand angajarile, dar si frauda fiscala, deorece multi ar declara doar acel venit. "Trebuie sa se echilibreze lucrurile. Aceste cresteri salariale trebuie foarte bine adaptate. Sa nu ne inchipuim ca, odata ce creste salariul minim, toata lumea va fi fericita, pentru ca exista costuri", a explicat Franks.

Nu in ultimul rand, oficialul institutiei financiare a precizat ca mentinerea pilonului II de pensii asigura continuitatea sistemului si este un lucru benefic, fiind o greseala sa fie eliminat.

"Putem lua in considerare si posibilitatea ca oamenii sa aleaga cat sa contribuie. Daca oamenii si-ar economisi singuri banii pentru pensii, nu ar mai fi nevoie de un sistem de pensii. Dar au nevoie de ajutorul guvernului sa ii oblige sa contribuie, ca sa aiba un venit la varsta pensionarii. Un sistem voluntar este o intoarcere in timp, cand oamenii isi puneau singuri banii pentru batranete. Acest sistem voluntar exista: pilonul III de pensii", a declarat Franks.

Nori negri in Europa

Desi Romania se afla pe o "pista pozitiva", Franks insista ca situatia este, inca, dificila, din cauza situatiei internationale tensionate.

"In viitor, vedem probleme la orizont. In zona euro, in UE in general, nu putem pretinde ca totul va fi bine in 2012. Suntem in drum spre iesire din recesiune. Observam situatia in care instabilitatea si nesiguranta pietei financiare si lipsa de crestere se traduc in probleme. Acest luru trebuie sa fie evitat in Romania, politicile economice instabile, care sa duca la criza financiara severa si la efecte negative", a comentat Franks.

"Situatia internationala este fragila, iar Romania are misiunea de a rezista. Trebuie sa rezistam in fata urmatoarei furtuni, pentru ca deasupra Europei este un cer noros si trebuie sa traversam situatia cat mai bine cu putinta", a concluzionat reprezentantul FMI.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#crestere economica, #locuri munca, #Jeffrey Franks, #pensii Pilonul II , #FMI