Jeffrey Franks (FMI): Un nou acord ar putea fi discutat la sfarsitul anului

Miercuri, 04 August 2010, ora 22:14
1613 citiri
Jeffrey Franks (FMI): Un nou acord ar putea fi discutat la sfarsitul anului
Foto: The Money Channel

Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, a declarat ca nu s-a discutat in detaliu posibilitatea unui nou acord, acest lucru urmand a avea loc la sfarsitul anului 2010 sau la inceputul lui 2011.

"Nu am discutat in detaliu un nou acord. E prea devreme si trebuie sa-l discutam la finele acestui an. Bineinteles ca este posibil. Treaba FMI este sa ajutam tarile care au nevoie, daca tara o cere", a declarat Franks, miercuri seara, la The Money Channel.

Oficialul FMI a adaugat ca multe tari care ies din criza isi doresc aranjamente de tip "precautionary", de siguranta, pentru a primi sprijin tehnic in continuarea reformelor.

Potrivit spuselor sale, Romania are de platit 1,4 miliarde de DST (Drepturi Speciale de Tragere - moneda FMI), adica aproximativ 1,7 miliarde de euro, in 2012, 2,8 miliarde de DST in 2013 si tot atat in 2014, iar, in 2015, aproximativ 300 de milioane de DST.

"Datorita faptului ca marea majoritate a banilor vor merge la BNR si plata va fi de la BNR si banca are rezerva de 30 de miliarde de euro, au destule rezerve pentru a plati", a explicat Franks.

Oficialul institutiei financiare a precizat faptul ca Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro, doar daca va plati arierate de 1,9 milioane de lei pana la sedinta consiliului de administrare al FMI, ce va avea loc in luna septembrie.

"Din punctul de vedere al criteriilor de performanta, tinta de arierate nu a fost atinsa, desi nu avem datele finale inca. Dureaza 55 de zile dupa finele lui iulie pentru datele finale, dar arieratele au crescut", a spus Franks.

"Avem legea finantelor publice locale, care a fost proiectata pentru a interzice sa aiba arierate pe viitor. Dar pentru ca tot cresc, am cerut Guvernului sa faca o plata substantiala, cam de 1,9 miliarde de lei, inainte de intalnirea consiliului FMI. Ne-am asigurat ca exista spatiu in tinta de deficit pe trimestrul trei si ministrul Finantelor ne-a asigurat ca se va face, daca nu, nu intram in consiliu", a adaugat Franks.

Patriciu a cerut sa fie dati afara 600.000 de oameni

In cadrul interviului pentru The Money Channel, seful misiunii FMI in Romania a tinut sa raspunda politicienilor si oamenilor de afaceri care sustin ca ne-am descurca mai bine fara FMI.

"Ne-am inalnit cu mai mult de 20 de oameni de afaceri, care reprezinta confederatii. Aproximativ 80 la suta erau in favoarea continuarii acordului. Douazeci la suta aveau puncte de vedere negative. Nu ne asteptam ca toate partidele sa aiba aceeasi opinie. E normal, sunt in opozitie", a spus Franks.

"Toata lumea are dreptul la puncte de vedere si multi oameni nu sunt de acord cu ce facem. Am si gresit in trecut. In aceasta criza am avut o abordare diferita. Nu cred ca este corect sa spuna ca actionam teoretic. Domnul Patriciu a venit la biroul nostru si a spus sa se dea afara 600.000 de oameni, sa fie deficit de 8%. Ce e mai corect? Nu cred ca scaderea impozitelor si reducerea a jumatate din angajatii publici ar functiona", a adaugat seful misiunii FMI la Bucuresti.

Veti atinge tinta de deficit pe 2011, daca nu faceti nimic prostesc

Referitor la concedieri, Franks a precizat ca nu s-a trecut o cifra in scrisoarea de intentie, insa s-a discutat de aproximativ 70.000 de persoane.

"S-ar putea sa exista reduceri si la anul. Cu cat sunt mai multe reduceri la anul, cu atat va fi spatiu pentru cresterea salariilor", a declarat Franks.

Potrivit spuselor sale, masurile luate in luna iulie, de reducere a salariilor cu 25 la suta si de majorare a TVA la 24%, va genera economii de aproximativ 2,5 la suta din PIB in trimestrul trei, la care se vor adauga 2,5% in trimestrul al patrulea.

"Daca nu faceti nimic prostesc pe partea de cheltuieli, veti atinge tinta de deficit. Nu exista spatiu pentru cresteri de salarii, pentru noi initiative scumpe. Exista o marja pentru o crestere modesta, de la noua baza de salarii. Nu exista avioane F-16 incluse in buget si nimeni nu a cerut lucrul asta. Daca s-ar cheltui 1% pe 24 de avioane, nu ar fi o idee buna, daca nu vreti sa taiati 1% din buget in 2011", a epxlicat Franks.

Romania, in opinia sa, are doar doua surse pentru crestere economica, anume exporturile si consumul intern. Ambele au fost slabe in 2010, avand in vedere ca bancile nu au acordat imprumuturi, iar situatia economica neclara i-a tinut departe pe investitorii straini.

In plus, in 2010, oficialul FMI crede ca Guvernul a pierdut controlul unor cheltuieli, cum ar fi cele pentru pensii.

"Cea mai mare problema a fost legata de faptul ca nota de plata pentru pensii pe 2010 e mult mai mare decat am crezut noi. Multi ies anticipat si pensiile sunt mai mari decat credeam. Unu la suta e deteriorarea numai de la pensii, 1% de la crestere economica mai slaba, plus scaderea din cauza altor cheltuili. Ne asteptam la un control strict si in zonele acelea s-a iesit din zona de control direct a Guvernului. Nu poti sa nu platesti pensii. Daca trebuie medicamente in spitale, le cumperi", a explicat Franks.

El a precizat ca urmatoarele transe din partea FMI ar trebui sa intre in septembrie, decembrie si martie 2011, ultima fiind disponibila la sfarsitul programului. Toate aceste transe ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 700 - 800 de milioane de euro.

#Jeffrey Franks acord FMI, #nou acord FMI, #plata arierate Guvern , #FMI
Comentarii
Poza Leonidda
Leonidda
rank 1
Poza Moldoveanu
Moldoveanu
rank 5
Doi chiori distrug Rominia !