Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jeffrey Franks, FMI: Viitorul acord ar putea fi incheiat pe doi ani

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 18:28
610 citiri
Jeffrey Franks, FMI: Viitorul acord ar putea fi incheiat pe doi ani
Foto: Arhiva

Acordul de tip preventiv pe care FMI il va incheia cu Romania ar putea fi pe o perioada de doi ani, a declarat seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks.

Prezent la conferinta Euromoney de la Viena, oficialul FMI a spus ca Fondul este gata sa discute si cu partea romana despre durata acordului.

"Suntem deschisi in ceea ce priveste durata acordului. Nu exludem ca acesta sa fie pe o perioada dedoiani, ramane insa sa discutam cu oficialii romani", a precizat Franks la Money Channel.

Totodata, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Peter Harrold, a declarat marti ca tara noastra va incheia cu Banca Mondiala un nou acord, cel mai probabil pe doi ani, impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat anterior ca detaliile si conditionalitatile noului acord cu FMI, care va fi unul de tip preventiv, vor fi discutate la momentul venirii misunii Fondului in Romania si aprecizat ca suma ce poate fi accesata este de aproximativ 3,6 miliarde euro.

Franks a mai spus si ca noul acord va include tinte privind arieratele companiilor de stat deoarece rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.

Seful misiunii FMI in Romania a precizat ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci, informeaza Mediafax.

El a mai spus si ca eliminarea arieratelor a fost dificila deoarece neplata datoriilor este o problema veche, care s-a rostogolit in timp.

Romania a agreat in 2009 cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Pana in momentul de fata, Romania a primit 12,17 miliarde euro de la Fondul Monetar International, respectiv 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeana si alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#FMI acord nou, #Jeffrey Franks acord nou, #Romania acord FMI, #FMI arierate, #arierate Romania acord FMI , #FMI