Jeffrey Franks: Galagia politica afecteaza increderea romanilor in redresare

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 20:32
1288 citiri
Jeffrey Franks: Galagia politica afecteaza increderea romanilor in redresare
Foto: Arhiva

Romanii nu mai au incredere in redresarea economica din cauza "galagiei" politice si a problemelor din restul Europei, este de parere seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Potrivit spuselor sale, perceptia se va schimba odata cu majorarea salariilor si scaderea somajului, relateaza Mediafax.

"Increderea oamenilor in activitatea economica va fi restaurata atunci cand ei vor vedea ca salariile cresc, somajul scade, iar, odata cu revenirea cresterii economice, se va construi un cerc virtuos", a spus Franks.

De altfel, acest fenomen al lipsei de incredere se observa in toate statele cu probleme politice, a precizat oficialul Fondului Monetar International.

Jeffrey Franks a comentat si pe baza deciziei Bancii Nationale a Romaniei de a reduce rata dobanzii de politica monetara de la 6,25% la 6 la suta, spunand ca, in locul guvernatorului, ar fi amanat aceasta decizie cu cateva luni.

Oficialul FMI si-a argumentat parerea spunand ca ar fi trebuit, intai, sa se confirme consolidarea inflatiei la un nivel redus. De asemenea, el a precizat ca noile taieri ar trebui sa ia in calcul fluxurile de capital si presiunile pe cursul de schimb valutar.

"Dar acest lucru este doar o discrepanta minora intre viziunea noastra si cea a bancii centrale. Adevarul este ca inflatia s-a redus puternic, iar masura este una adecvata, atat timp cat vom vedea o consolidare a acestei reduceri", a comentat Franks.

Reprezentantul FMI se afla in Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip precaut, incheiata luni. Franks va propune board-ului FMI eliberarea unei noi transe, de 490 de milioane de euro, lucru ce va fi discutat in cadrul sedintei de la jumatatea lunii decembrie. Banii nu sunt efectiv atrasi de Romania, fiind disponibili in cazul unor urgente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Jeffrey Franks, #misiune FMI Romania, #evaluare acord FMI , #FMI