Jeffrey Franks: Managerii companiilor de stat, recrutati de o firma internationala

Marti, 10 Mai 2011, ora 22:27
2741 citiri
Jeffrey Franks: Managerii companiilor de stat, recrutati de o firma internationala
Foto: TVR 1

Guvernul a fost de acord cu angajarea unei firme de recrutare recunoscute la nivel international, care sa caute manageri pentru companiile de stat, atat in Romania, cat si in strainatate, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Oficialul Fondului Monetar International a precizat, in cadrul unui interviu la televiziunea nationala, ca managerii care vor fi alesi nu trebuie sa fie neaparat straini, insa trebuie sa fie recunoscuti la nivel international si verificati temeinic.

"Trebuie alesi pentru calificari, nu pe motive politice. Nu vrem sa dam companiile strainilor, ci oamenilor care pot sa le gestioneze bine. Cand aceste companii pierd bani, se pierd bani din buzunarele romanilor. Cand merg bine, intr-un fel, se dau bani in buzunarele romanilor, chiar daca nu direct", a explicat Franks.

Pe lista FMI se afla 18 companii, ce urmeaza a fi restructurate sau ale caror pachete minoritare vor fi vandute, existand si posibilitatea deschiderii procedurii de faliment, astfel incat un administrator numit de instanta sa gestioneze activele.

Potrivit spuselor sale, Fondul Proprietatea este un caz foarte bun in care un actionar minoritar poate schimba directia unei companii.

"Actionarii minoritari aduc membrii in consiliul de administratie, care pot tipa, explica si incerca sa faca totul mai bine. Un exemplu este Fondul Proprietatea. Actionarii pot aduce si investitii, chiar daca sunt minoritari. Dar, daca tot ceea ce facem este sa aducem 10 - 15% de capital strain, nu am facut nimic. Companiile trebuie sa aiba auditori straini, sa publice rezultatele financiare trimestriale si sa aduca manangement privat, asta e foarte important", a spus Franks.

Bogatii trebuie sa sustina subventiile la energie pentru cei saraci

Oficialul institutiei financiare internationale a precizat ca este esential pentru Romania sa liberalizeze piata energiei si sa renunte la subventii, avand in vedere ca, in prezent, bogatii au cele mai mari subventii, deoarece folosesc mai multa energie.

"Cand se stabileste un pret sub nivelul pietei, toata lumea are subventii. Cel bogat are cele mai mari subventii, pentru ca foloseste mai multa energie. Trebuie sa avem subventii targetate, pentru cei nevoiasi", a explicat el.

Franks a adaugat ca piata energiei este una mondiala, iar Romania nu are de ales decat sa participe la aceasta piata.

Salariile nu pot fi triplate in trei ani

Seful misiunii FMI in Romania este de parere ca noul Cod al Muncii flexibilizeaza piata, ceea ce inseamna ca vor fi create mai multe locuri de munca.

Pe de alta parte, nu crede ca reducerea contributiilor ar avea un impact major in aceasta directie, deoarece ar insemna doar 3 - 4 procente din 40. Astfel, ar fi nevoie de crestere economica, iar aceasta poate veni din exporturi, din absorbtia fondurilor europene si dintr-o imbunatatire a situatiei sistemului financiar, care va incepe sa ofere mai multe credite.

In schimb, nu ar fi posibila cresterea salariilor. "Nu este posibil ca salariile sa se tripleze in trei ani. Ar fi crestere nesustenbaila. In 2007 - 2008 am avut crestere foarte mare si apoi o cadere abrupta. Ar trebui sa incerca o crestere economica de 4% pe an si sa o sustinem in timp", a explicat Franks.

Totusi, in 2012, guvernul ar trebui sa aiba spatiu pentru cresteri salariale, insa nu foarte mari.

"Sunt sigur ca romanii sunt destepti. Au vazut politicieni promitand prea mult si n-au realizat sau au dus la cadere economica", a comentat oficialul FMI, referitor la faptul ca, in 2012, an electoral, politicienii ar putea promite orice pentru a castiga voturi.

2015, o tinta ambitioasa pentru intrarea in zona euro

Potrivit lui Franks, tinta stabilita de autoritati pentru intrarea in zona euro, de 2015, este ambitioasa, insa ar trebui mentinuta, daca ajuta la continuarea reformelor.

"Cheia este sa faca reformele cat de repede. Daca aceasta tinta inseamna ca se fac reforme mai repede, s-o pastreze asa. Dar sa asteptam putin, sa vedem daca 2015 este o tinta realista. Dar, intre timp, sa facem tot ce putem sa ajungem acolo", a spus el.

"Grecia si Portugalia pot fi o lectie pentru Romania. Au intrat in zona euro fara sa fie total pregatite si flexibile. Romania nu trebuie sa faca aceeasi greseala. Trebuie sa intre cat de repede posibil, dar nu daca nu este pregatita", a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Jeffrey Franks FMI, #reforma companii stat, #pret energie, #subventii energie, #tinta zona euro , #FMI