Jeffrey Franks: Rezerva valutara a BNR este suficienta

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 13:38
1035 citiri
Jeffrey Franks: Rezerva valutara a BNR este suficienta
Foto: Arhiva

Rezerva valutara a BNR este suficienta si se mai poate intari, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa discutiile purtate cu oficiali ai Bancii Nationale.

"Pozitia valutara a BNR este puternica si se poate consolida in continuare daca va primi o noua transa pana la sfarsitul anului", a declarat luni Jeffrey Franks.

Bordul FMI va discuta evaluarile facute de misiunea aflata in prezent la Bucuresti si poate decide acordarea unei noi transe din imprumutul pentru Romania, bani care vor intra in rezerva valutara a BNR pentru plata datoriei externe.

"Am avut o discutie foarte productiva asupra politicii monetare", a mai spus Jeffrey Franks la iesirea de la discutiile cu oficialii BNR.

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 32,579 miliarde euro la 30 septembrie 2010, fata de 31,554 miliarde euro la 31 august 2010.

In cursul lunii septembrie au avut loc intrari de 2,57 miliarde euro, reprezentand transa a VI-a aferenta acordului stand-by, au fost alimentate conturile Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a III-a a imprumutului de la Comisia Europeana), au fost inregistrate venituri din administrarea rezervelor internationale.

Iesirile au totalizat 1,545 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

Cea de-a sasea misiune a Fondului Monetar International de evaluare a performantelor economice ale Romaniei in conformitate cu prevederile Acordului Stand-By si ale Scrisorii Suplimentare de Intentie a sosit la Bucuresti saptamana trecuta.

Romania a incasat, pana in prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, in total, la 20 de miliarde de euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#FMI delegatie Romania, #FMI BNR intalnire, #BNR rezerve valutare, #FMI Romania rezerve valutare , #FMI