Ziare.com

Jeffrey Franks: Rezerva valutara a BNR este suficienta

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 13:38

   

Jeffrey Franks: Rezerva valutara a BNR este suficienta
Rezerva valutara a BNR este suficienta si se mai poate intari, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa discutiile purtate cu oficiali ai Bancii Nationale.

"Pozitia valutara a BNR este puternica si se poate consolida in continuare daca va primi o noua transa pana la sfarsitul anului", a declarat luni Jeffrey Franks.

Bordul FMI va discuta evaluarile facute de misiunea aflata in prezent la Bucuresti si poate decide acordarea unei noi transe din imprumutul pentru Romania, bani care vor intra in rezerva valutara a BNR pentru plata datoriei externe.

"Am avut o discutie foarte productiva asupra politicii monetare", a mai spus Jeffrey Franks la iesirea de la discutiile cu oficialii BNR.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 32,579 miliarde euro la 30 septembrie 2010, fata de 31,554 miliarde euro la 31 august 2010.

In cursul lunii septembrie au avut loc intrari de 2,57 miliarde euro, reprezentand transa a VI-a aferenta acordului stand-by, au fost alimentate conturile Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a III-a a imprumutului de la Comisia Europeana), au fost inregistrate venituri din administrarea rezervelor internationale.

Iesirile au totalizat 1,545 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

Cea de-a sasea misiune a Fondului Monetar International de evaluare a performantelor economice ale Romaniei in conformitate cu prevederile Acordului Stand-By si ale Scrisorii Suplimentare de Intentie a sosit la Bucuresti saptamana trecuta.

Romania a incasat, pana in prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, in total, la 20 de miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 720 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor