Ziare.com

John Lipsky (FMI): Progresele Romaniei in eliminarea arieratelor au fost lente

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 08:44

   

John Lipsky (FMI): Progresele Romaniei in eliminarea arieratelor au fost lente
Progresele facute de Romania in eliminarea arieratelor au fost mai lente decat anticipasem, a declarat vineri primul adjunct al directorului general al Fondului Monetar International, John Lipsky, la incheierea intrunirii Consiliului Director al FMI, care a aprobat eliberarea celei de-a saptea transe a imprumutului pentru Romania, in valoare de 904,8 milioane de euro.

John Lipsky, care a condus sedinta Boardului FMI, a declarat, conform comunicatului de pe site-ul institutiei financiare internationale, ca "aplicarea de catre Romania a politicilor din cadrul acordului cu Fondul a ramas solida. Totusi, progresele facute de Romania in eliminarea arieratelor interne au fost mai lente decat anticipasem. Autoritatile au aplicat masuri structurale importante, inclusiv reforma pensiilor si a salariilor in domeniul bugetar, precum si adoptarea unui buget prudent pentru 2011".

Oficialul FMI a afirmat ca "Romania este clar angajata pe calea indeplinirii obiectivelor sale fiscale pe termen scurt si mediu. Actuala provocare ramane indeplinirea completa a reformelor si mentinerea unui control riguros asupra cheltuielilor pentru a asigura respectarea parametrilor bugetari".

FMI a aprobat transa de imprumut pentru Romania - vezi cand vin banii

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

John Lipsky a precizat ca este necesara continuarea eforturilor in domeniul sanatatii si al intreprinderilor de stat, pentru a reduce presiunile asupra cheltuielilor publice. "Imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale europene trebuie sa devina o prioritate majora a guvernului", a afirmat primul adjunct al directorului general al FMI, care a sfatuit executivul de la Bucuresti sa continue eforturile pentru perfectionarea administratiei fiscale.

Un alt obiectiv semnalat de John Lipsky pentru Guvernul Romaniei este initierea unei retele de protectie sociala si in domeniul muncii, in vederea sporirii productivitatii si a tintirii resurselor bugetare limitate catre persoanele cele mai vulnerabile.

"Trebuie rezolvata definitv si prioritar problema arieratelor interne prin intarirea disciplinei fiscale in economie si cresterea credibilitatii eforturilor de ajustare facute de autoritati", a mai spus Lipsky.

Prim-adjunctul directorului general al FMI a apreciat ca politicile fiscale si monetare al Bucurestiului au fost suficient de prudente si proactive, contribuind la pastrarea stabilitatii financiare in conditiile crizei.

"Cresterea inflatiei din cauza ridicarii nivelului TVA este temporara, dar este inca necesara o atitudine precauta pentru estimarea timpului si a spatiului fiscal existent pentru relaxare monetara", a spus John Lipsky, care considera ca sistemul bancar romanesc dispune de suficiente lichiditati si este bine capitalizat, dar "continuarea vigilentei in supravegherea sectorului financiar este esentiala pentru sporirea rezistentei sectorului financiar in fata creditelor neperformante in crestere si a situatiei turbulente din regiune".

Romania a incasat, pana in prezent de la FMI, inclusiv cu transa acordata vineri, suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala, dintr-un imprumut de un miliard de euro.

Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, la 20 de miliarde de euro.
Citeste mai multe despre FMI bani Romania imprumut fmi romania
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernul mai are mult de reformat pana sa reduca deficitul bugetar la cel mult 3% si inflatia anuala la maximum 3%. Sa speram ca va mai exista vointa politica, altfel praful se alege de toate obiectivele Romaniei (aderarea la zona Euro mai intai ).

Stabilitatea politica ar pute fi o conditie de asemenea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor