Lagarde: Romania, probabil da, va avea un nou acord cu FMI. Ce spune de aderarea la euro

Marti, 16 Iulie 2013, ora 17:56
2093 citiri
Lagarde: Romania, probabil da, va avea un nou acord cu FMI. Ce spune de aderarea la euro

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, s-a aratat, marti, in favoarea incheierii unui nou acord intre tara noastra si FMI.

"O tara decide daca este nevoie de un nou imprumut cu Fondul Monetar International. Oamenii politicii se pun de acord daca un nou acord va fi benefic pentru Romania. Acesta este pasul numarul unu, iar pasul numarul doi este cel de a se justifica finantarea internationala, mobilizarea finantarii internationale.

Raspunsul meu este probabil da (va fi un nou acord n.r.), luand in considerare dorinta oamenilor politici de a consolida stabilitatea macroeconomica, de a avea o ancora pentru aceasta, de a urma reformele economice, care nu au fost inca incheiate, dar ce este cel mai important, pentru a evita orice tentatie de a face pasi inapoi", a spus Christine Lagarde, cu ocazia unei mese rotunde, organizata de Banca Nationala, potrivit Agerpres.

Cat despre aderarea la zona euro, sefa FMI este de parere ca acest pas va fi benefic pentru Romania, dar fara graba, ci abia dupa ce vor fi finalizate si consolidate reformele structurale.

"Este un exemplu pe care il am in minte - Letonia, care a facut reforme semnificative intr-un timp scurt. Dar 10% din populatie a emigrat pe parcursul reformelor (...) Cel mai bine este sa te consolidezi, sa ai o crestere sustenabila, un set solid de reforme structurale inainte de a adera la zona euro, decat sa te grabesti, sa accelerezi procesul de aderare, iar apoi sa te regasesti vulnerabil si slabit in fata socurilor externe", a spus Lagarde la o intalnire ulterioara cu presa, potrivit Mediafax.

Directorul general al FMI a adaugat, insa, ca nu are motive sa se indoiasca ca procesul de aderare al Letoniei a fost bine parcurs, ca s-au verificat toti parametri si au fost indeplinite toate criteriile.

"In momentul in care aderi la zona euro pierzi instrumentul de politica monetara, care poate fi utilizat la stabilizarea economiei. Trebuie sa fii intr-adevar foarte increzator ca poti sa functionezi cu un singur instrument. Ai un instrument mai putin pe care poti sa-l folosesti cand lucrurile merg prost", a explicat Lagarde.

Ea a adaugat ca este elocvent exemplul unor state aflate in zona euro si care au dificultati in a folosi putinele instrumentele interne pentru a se echilibra, in lipsa politicii moentare, care este apanajul BCE.

"Sunt multiple beneficii, dar ai un singur stabilizator, pe celalalt nu il mai poti folosi niciodata", a spus Lagarde.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...