M.Cosea, despre FMI: Romania ramane ca soldatul japonez pe insula, inca 25 de ani dupa razboi

Joi, 18 Iulie 2013, ora 07:15
3180 citiri
M.Cosea, despre FMI: Romania ramane ca soldatul japonez pe insula, inca 25 de ani dupa razboi
Foto: Evenimentul Zilei

Romania nu mai are nevoie in prezent de un acord cu FMI, dar guvernantii isi doresc acest lucru pentru a avea o mai mare trecere in exterior.

Prin urmare, ramanem ca soldatul japonez, singuri pe "insula", in conditiile in care tarile vecine au renuntat la FMI preferand sa se bazeze pe profesionalismul propriilor specialisti, considera analistul economic Mircea Cosea.

"Legatura cu FMI in momentul de fata, dupa parerea mea, este, in primul rand, politica. Prin acest acord, guvernantii actuali doresc sa aiba o mai mare trecere in exterior atat fata de institutiile financiare internationale, cat si fata de cei care stau in spatele acestora, adica marile puteri - SUA, UE.

Dupa parerea mea, Romania are in momentul de fata nevoie de FMI doar in proportie de 10%, sa zicem, si asta numai pentru a reusi sa aiba un foarte mic spor de vizibilitate pe piata financiara. Pentru ca Romania, din pacate (din cauza unei guvernante proaste, si pe timpul vechiului guvern, dar si al actualului), nu a reusit sa isi puna in valoare atuurile economice pentru a se finanta singura in mai mare masura, asa ca ea merge pe piata financiara pentru imprumuturi, iar obtinerea unei dobanzi cat de cat acceptabile este intr-o oarecare masura determinata si de raportul cu FMI", a explicat prof. Mircea Cosea pentru Ziare.com.

In opinia sa, in acest moment, acordul cu FMI nu mai este favorabil Romaniei pentru ca el impune, asa cum s-a vazut din discutiile purtate la Bucuresti de Christine Lagarde, un nou val de "asa-zise reforme" care, in general, sunt niste "limite in dezvoltare".

"Ma refer la restructurari masive, in conditiile in care nu se creeaza locuri de munca, limitarea salariului pentru a pastra competitivitatea, nu prin tehnicitate, ci prin salarii, privatizari care, de fapt, sunt vanzari la taraba etc. De aceea, personal, eu cred ca Romania nu mai are nevoie de acordul cu FMI si as zice ca ar trebui sa ne uitam putin la experienta maghiara pentru a vedea ce se poate face pentru a iesi din recesiune si fara aportul FMI", a explicat analistul economic.

Ungaria cere FMI sa-si inchida biroul din Budapesta

Budapesta - Experti, nu clienti politici

Intrebat daca politicienii romani ar fi in stare sa se mobilizeze si sa faca reformele necesare societatii romanesti si fara "biciul FMI" si daca este clasa politica de la Bucuresti similara cu cea de la Budapesta, prof. Cosea a raspuns ferm: "Nu este".

"Indiferent de excesele pe care le are in raporturile cu Romania, clasa politica maghiara da dovada de mult mai mult atasament fata de interesul national. E mai demna in modul in care lucreaza si, as spune eu, e bazata pe o expertiza mult mai buna din partea specialistilor.

Specialistii care sunt astazi implicati in procesele economice din Ungaria nu sunt clienti politici si asta se poate verifica. Sunt oameni care au CV-uri absolut fantastice, cu studii in strainatate, cu experienta bogata in organismele internationale. Nu sunt nici veri, nici rude, nici colegi de banca cu guvernantii, asa ca au puterea de a gandi original si de a crea reforme", a comentat ironic Mircea Cosea, cu trimire la actuala componenta a Guvernului Ponta, dar si la clasa politica in general.

Ce ii mai deosebeste pe politicienii maghiari de cei romani?

"Eu cred ca in Ungaria, spre deosebire de Romania, politicienii au inteles un lucru: ca puterea lor sta intr-o discutie transparenta, sincera si directa cu cetatenii, cu poporul.

Sunt convins ca daca actuala guvernare de la Bucuresti ar avea curajul (si daca ar avea, as spune eu, si puterea de demonstratie), si ar spune poporului ca e nevoie sa facem anumite reforme cu o mai mare mobilizare interna, ca aceste reforme vor fi pe o anumita perioada, ca la sfarsitul acestei perioade vor fi si rezultate, ca politicienii se vor angaja ca in functie de aceste rezultate sa mai ramana sau nu pe esichierul politic, eu cred ca populatia ar intelege", a raspuns analistul economic.

Romania, soldatul japonez al Europei

Mircea Cosea subliniaza si faptul ca romanii ar avea nevoie sa inlocuiasca umilinta aratata in fata FMI cu o reintoarcere la demnitatea nationala.

"Deja in Romania exista o reactie negativa fata de FMI. FMI a procedat cu Romania intr-o maniera, as spune eu, de neocolonialism, iar populatia este satula pana peste cap. Ar avea nevoie de o reintoarcere la o demnitate nationala, la puterea de a crede in guvernanti, iar clasa politica, la fel ca Banca Nationala, care si ea este foarte umila fata de FMI, ar trebui sa arate populatiei ca stie ce trebuie sa faca.

Lucrurile sunt grave. Pe mine nu ma incanta in niciun fel prelungirea acestui acord, mai ales ca ramanem ca soldatul japonez, pe o insula, inca 25 de ani dupa razboi. Suntem singura tara din zona asta care ne mai umilim si ne mai aplecam in fata FMI, care vine in Romania ca sa ne dea citate din Eugen Ionescu", a sustinut Mircea Cosea, referindu-se la recentele declaratii facute de Christine Lagarde la sediul BNR.

Lagarde (FMI), despre Romania si UE: Unde-s doi, puterea creste!

"Nu vin turcii peste noi, nu vin nici rusii cu tancurile. Ne decimam singuri"

Intrebat de ce ramane Romania "soldatul japonez al Europei", nu are si ea propriii ei specialisti, scoliti in strainatate, Mircea Cosea a raspuns: "Avem specialisti foarte bine pregatiti, dar nu sunt in sistemul guvernamental de decizie".

"Nu sunt acceptati. Sigur ca noi avem acum, pe langa domnul prim-ministru, fel de fel de consultanti, onorifici si neonorifici, unii foarte bine pregatiti, cum sunt unii tineri pe care ii apreciez, dar care nu au nicio experienta de guvernare si nicio putere. Ei sunt limitati si inconjurati de forta politica. Un manual de economie nu e un program de guvernare. Nu poti sa vii intr-un talk-show, cum s-a intamplat, si sa spui ca trecem la exploatarea resurselor minerale pentru ca asa spune, in manual, costul de oportunitate. Nu!

Un program de guvernare are o latura sociala, una politica, alta demografica, alta nationala. Trebuie alta gandire. Asta e problema, nu suntem in stare sa atragem specialistii pe care chiar ii avem. Sunt oameni tineri care ar sti ce sa faca, dar ei s-au retras in privat, in asa-numitul grup de analisti, apar pe la televizor, ca nu au unde sa se duca. Si oricum nu ii asculta nimeni, nu ii baga nimeni in seama", a subliniat prof. Cosea.

In aceste conditii, intrebat daca nu s-a creat un cerc vicios, clasa politica nereusind sa se primeneasca, iar alegatorii sa sparga prin vot clanurile de clienti politici, Mircea Cosea a raspuns: "Asta e drama acestei tari".

"Drama este ca suntem propriii nostri dusmani. Nu vin turcii peste noi, nu vin nici rusii cu tancurile, nu ne ataca nimeni. Ne decimam singuri pentru ca nu putem sa intelegem ca lucrurile nu mai pot continua in directia actuala", a concluzionat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Cosea Romania acord FMI, #Romania lagarde acord FMI, #Romania prelungire acord FMI , #FMI