Ziare.com

Mai are Romania nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:20

   

Mai are Romania nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com
Soarta actualului acord cu FMI este deocamdata incerta. Delegatia Fondului este la Bucuresti si poarta negocieri maraton cu reprezentatii Guvernului pe marginea bugetului pe anul viitor.

Un punct de divergenta a fost nivelul deficitului, care, potrivit ministrului Bugetului, ar fi trebuit sa fie 0,9% in viziunea FMI si 1,4% in viziunea Guvernului. Surse citate in presa au anuntat luni ca reprezentatii Fondului ar fi acceptat varianta Guvernului, dar nu exista confirmari oficiale.

Acordul in derulare se incheie oricum anul viitor si premierul Ponta a anuntat deja ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord.

Mai are sau nu Romania nevoie de un asemenea acord? Este intrebarea pe care Ziare.com a pus-o mai multor specialisti in domeniul fiscal-bugetar.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Avocatul Gabriel Biris, specializat in fiscalitate, nu este de acord cu afirmatia premierului si considera ca Romania are nevoie de acord cu FMI, "chiar daca datele privind deficitul ar sugera altceva. Sustin acest lucru pentru ca, din pacate, istoria ne-a aratat ca nivelul de responsabilitate al guvernantilor nu este la cote ridicate. In 2008, in lipsa unui acord cu FMI, cheltuielile au luat-o razna, iar deficitul a fost urias in conditiile unei cresteri economice semnificative, criza gasindu-ne complet nepregatiti.

Chiar si promisiunile recente, fara acoperire in cresterea economica, facute de Guvernul Ponta in campanie arata ca lucrurile inca pot derapa. In plus, acordul este de natura sa dea incredere pietelor financiare, incredere de care depind costurile de finantare ale Romaniei".

Si analistul economic Constantin Rudnitchi apreciaza ca Romania are nevoie "pentru sanatatea bugetara" de continuarea relatiei cu "acest cenzor care se numeste FMI", din cel putin trei motive: "Un acord cu FMI da mai multa incredere investitorilor. Ei se uita la programele derulate de FMI, la stadiul acordurilor, la piata romaneasca.

Alt argument este intern, legat de faptul ca, din nefericire, am vazut cateva situatii in care fara acord cu FMI deciziile economice au fost neinspirate sau excesive, au existat masuri de crestere a cheltuielilor bugetare care au dus intr-o zona de deficite mari sau de criza interna, chiar daca pe moment au adus crestere economica inselatoare.

Nu in ultimul rand, o continuare a acordului cu FMI va duce si la o cofinantare mai mica a proiectelor din fonduri europene, cu 5%, nu cu 15%."

Constantin Rudnitchi aminteste ca acordul cu FMI "nu se refera doar la deficit, ci si la anumite programe de modernizare a ANAF a institutiilor publice, la introducerea unui management profesionist in companiile de stat, ceea ce s-a reusit doar partial, la niste planuri de reducere a arieratelor".

Profesorul Mircea Cosea apreciaza ca ne putem gandi sa renuntam la acordul cu FMI "daca in 2015 vom avea un guvern mai competent cu specialisti adevarati, o politica mai activa la nivelul UE si un climat geopolitic calm. Actualul guvern ar fi in incapacitatea utilizarii parghiilor economice fara sprijinul FMI.

Fara FMI politica economica si bugetara trebuie sa devina dintr-un instrument contabil, asa cum este acum, o arta a guvernarii, o politica pe baza de prioritizari bine facute pentru a relansa programul de investitii si pentru a sprijini sectorul privat.

Acest guvern nu e, cred, capabil de asa ceva, vazand masurile prezentate ca salvatoare de ministrul de Finante, niste copilarii. E nevoie de o alta guvernare care sa aiba un obiectiv, o viziune, o strategie pe termen lung care sa foloseasca oportunitatile folosite de aderarea la UE."

Mircea Cosea a prezentat si argumentele in favoarea renuntarii la FMI: "economia are o anumita macrostabilizare care ii da posibilitatea supravieturii in continuare. In al doilea rand, nu mai putem fi de acord sine die cu filosofia economica a FMI care se apleaca mai mult spre o anumita restrictie bugetara si inchidere a posibilitatilor de dezvoltare prin reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor pentru investitii. Deci continuarea filosofiei FMI in programul de guvernare este uneori defavorabila dezvoltarii noastre corecte."

Pentru mentinerea FMI pledeaza, in opinia lui Mircea Cosea, "o anumita siguranta, printr-un fond de siguranta, si o imagine mai buna pe piata externa de capital in vederea obtinerii unor imprumuturi cu dobanda mai mica. In aceasta situatie de supravietuire, Romania traieste mai departe din imprumuturi."

Fostul ministru Daniel Daianu priveste chestiunea si din alta perspectiva: "Oare FMI ar dori sa intre intr-un nou acord? Sa ne gandim si la acest aspect. Romania are nevoie de ancore institutionale care tin de istoria ei mai putin buna in materie de reforme. Acum avem si un impas geopolitic major in Europa si greutati in zona euro care cer politici economice interne mai bune. Revin la ideea ca insistenta noastra pentru a fi aproape de uniunea bancara are valenta de ancora.

Asadar, este bine sa fie terminat acordul cu FMI in conditii corecte, sa avem un buget mai bun in 2015, care sa insemne si o executie a sa ritmica, cu investitii mai mari. Ramane intrebarea daca legaturile multiple in cadrul structurii de guvernanta a UE substituie un acord cu FMI. Oricum, as incerca inlocuirea facilitatilor FMI cu linii de finantare de la BCE."

Dinspre mediul de afaceri acordul cu FMI nu e privit cu ochi buni, sau cel putin asa sustine omul de afaceri Dragos Dragoteanu: "Romania nu ar fi avut niciodata nevoie de acord cu FMI. Fondul nu este decat o banca, care lucreaza la nivel international si se comporta ca un camatar. Se duce in statele slabe, care nu se pot guverna singure, si impune politici de creditare foarte agresive. Iar dupa ce imprumuta banii se asigura ca ii va lua inapoi cu dobanda cea mai mare.

De ani de zile, FMI este un guvern din umbra. BNR nu a facut decat sa contribuie la indatorarea Romaniei cu aproape 100 de miliarde de euro in 25 de ani, ceea ce este enorm cat timp rezultatele nu se vad in economia reala.

Faptul ca in fiecare an deficitul Romaniei a indatorat si mai mult tara demonstreaza ca toate guvernele au fost ineficiente. Si toate institutiile financiare internationale care au oferit credite nu au avut decat comportamentul corbilor. Au venit sa scoata ochii celor care aveau nevoie de bani. Cand s-a dat o ordonanta care obliga bancile sa se supuna unor reguli care nu le conveneau, FMI a fost primul care a facut lobby. O guvernare eficienta nu mai are nevoie de credit extern."

Ziare.com te invita la dezbatere: mai are Romania nevoie de acordul cu FMI? Este "cenzorul FMI" benefic sau daunator pentru dezvoltarea Romaniei? Este Guvernul apt sa mentina echilibrele economice fara lupa FMI?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6450 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

RASPUNSUL E SIMPLU:

DA.
Ziare.com nu mnai incercati sa spalati fata lui Ponta. Sau a PSD. Nu este posibil. 25 de ani de crime, minciuna si jaf i-au adus in acest punct.Asa ca Ziare.com, renuntati. E o cauza pierduta.

Socialismul va disparea!

 

Pentru imaginea lui Ponta , intrebarea este dupa

mintea lui , care va spune juma/juma, si DA SI NU ...la un specimen care face pomeni electorale si care are crestere economica din nimic , mai bine , LASA-NE !

 

"O guvernare eficienta nu mai are nevoie de credit extern."

deci ,simplu,cand vom avea asa ceva nu va fi nevoie de FMI

 

"cand vom avea o guvernare eficienta...."CIND?? pleaca ponta??

ponta si guvernul psd saboteaza tara: "dupa noi potopul! cui ii pasa?"

Daca vom aplica o politica fiscala "gen Norvegia",cu siguranta nu..

..vom avea nevoe de FMI. Romania nui o tara lipsita de resurse, problema este caci nu/s gestionate cum trebue, asa/ca avem nevoe (momentan) de un supervizor ca FMI.

...si Basescu spune ca avem nevoie inca de acord ca si o

centura de siguranta!
Victor exploateaza naivitatea multora care spun ca nu mai vrem datorii!
In acest moment Viorel are bani,banii de la investitii pastrati pentru cadouri de campanie si...la Craciun!
Sa vedem cum va arata bugetul de ...Pasti!

Aiurea in Tranvai

cine ne-a bagat in bratele FMI ului ??? Ponta ? A NU Baselu!!! Atunci sa dea el averea personala sa ramana cu 10.000 euro si restul pentru dobinda el cu clanul lui cu tot

FMI-un rau necesar

Ideal este sa nu avem nevoie dar nu suntem in postura aceea.Poporul roman a facut sacrificii imense sa achite datoriile si sa nu mai incheie acord cu FMI,(inainte de 1989)dar a venit la putere burghezia comunista care ne-a indatorat pana la a 3-a generatie.

Felicitari domnului profesor Iohannis pentru

doamna purtator de cuvant.
Sper,o alegere inspirata!
Daca si ceilalti consilieri vor fi de aceeasi factura,plus membrii viitorului guvern...Basescu,tehnocrati consacrati,sigur
Romania va progresa,iar distanta care o separa de celelalte state membre,se va diminua intr-un timp mult mai scurt!
Hai Romania!

Sunt circumspect in privinta lui Iohannis.

Pana la urma si el vine din USL...

Socialismul va disparea!

Cred ca Acordul cu FMI poate fi benefic unei

guvernari prevazatoare. Acest acord poate functiona ca o bariera de securitate, ca un instrument de control si ca o garantie de stabilitate.
Adica exact ceea ce Ponta nu doreste: nici bariere in calea cheltuielilor nesabuite sau pomenilor electorale, si mai ales nici un control.
Va bate moneda pe 'independenta' Romaniei, va sparge bugetul 2015, iar cind va pleca in groapa istoriei, va lasa ceea ce a lasat si Tariceanu: o economie in prag de criza, muribunda.
Sa speram ca schimbarile politice viitore vor impiedica guvernul Ponta IV sa faca praf ceea ce a fost recuperat de guvernul Boc. Lipsa de experienta a tinerei ministre de finante Petrescu prezice perspective sumbre.

Tzarile din lumea a III-a au nevoie de acord cu FMI!

Mai tzineti minte, un reprezentant FMI cu pantofii gauritzi?
Asta e FMI, ... vin in Romania sa faca bani ... daca le da cineva!

Bati campi Maxi- ca de obicei !!!

"""vin in Romania sa faca bani """ exprimate clar..
Vin in Romania , numai daca ii cheama Guvernul.
Nu da bani,daca nu accepti conditiile , si nu semnezi.
Dupa ce ai imprumutat -VIN- sa te controleze,si sa iti spun ce ai de facut.

@schmit

poti sa imi spui de ce Ungaria a renuntat la FMI si credite din partea lor ??? Au fost sfatuiti de cineva din comunitatea
ungaro-evreiasca?? Tu ce crezi?

Are, ca s-aibă pe cine da vina!

.

 

Are ori nu,in functie de capacitatea guvernului...

1-Am avut nevoie initial de acest acord?Ori s-a vazut posibilitatea ca banii sa fie sifonati in paradisuri fiscale.
2-Cu privire la socialisn.Atata timp cat va fi prapastia bogati saraci nu va dispare.Va fi o alternativa pentru masele oropsite.

Da Fonta din el neroziile din el innadite ca...

...teniile.
Dupa experienta de economist tzaran gen "strange cureaua" a lui Ceausescu (ce l-a costat si viatza), iaca am 1juns spre marea noastra nenorocire, far-o letzcaie datorie, rupti in khurr de foame, dinaintea ssullii iliesciene, doldora, vanata de pohta ce-a pohtit a democratiei originale tip "arde-l pe mocofan, ca s-avem si noi bogatii nostri.".
Caci daca Romania ar fi iesit din Epoca de cauciuc - unde dai cu sapa-n pamant si-ti sare-n freza - doldora de datorii, ar fi pus creditorii de mana cu FMI-ul botnitza hraparetzei emanatii puse pe stare, apucare si aburcare.
Asa, a gasit nomenclatura pusa pe inburghezire, sat fara caini si si-a tras prin fanioane precum casalotul toata maduva oaselor noastre razbite, imprastiata cat e batatura.
Cat a durat sa o inghita si-apoi sa o vomite la loc dosit prin insulele Caiman, sau... Misirupi din Japan ?!
Nu doar ca dupa ce au haladit tot ne-au si varat in haznaua datoriilor si a daravelelelor cu capul inainte, pana la gumari ca pe Ahile in apa Infernului, Stix, dar ne-au si inhamat duduind la scosul coviltirului din glod in plina criza economica mondiala.
Cand Base si cu Boc au scos-o din tau, iaca vine Dogaru si zbiara cu Antene si PSD la Cotroceni si la Victoria altora, "Iesi afara, jjavvra ordinara !".
S-a pus , iaca, mandru copilot in loc celor de drept pe scandura caprei carutzei si iar am intrat cu oistea-n gard, de sareau gainile mahalalei care-ncotro si cu scapa cine poate.
Da ala asadar cu banii de-a azvarlitea sa i se para votacului ca acu-i de noi, si cand vine vremea bugetului ia tangenta prin Dubai, ce mama cioarelor, caci o viata avem si-o gaura-n... buccet !
Vina inapoi si iaca, vorba 'ceea, "tre' sa dea pept cu huliganul", recte cu vesnicul trai pe datorie, si se asaza coteiul schelalaind la masa... "perciunatilor" cum zice din scripca-i alta secatura, Voicu.
Cum nu e vorba de credit la consum cu dobanzile calculate cu manusi mitene (de-alea cu degete sa numeri banul la muntele de pietate, in frig precum camatarul) adica cu niste dobanzi de rachet, sigur ca FMI pune conditii si reguli ca sa-ti fie imprumutul cu folos si datoria rambursabila fara sa trimita recuperatori in pravalia asta de-i zice Ro.
Cum dihania nu ajunge la struguri, cica nu-s buni.
Mai buna ar fi o datorie la chinezi, la rusi sau la indienii din vale ca aia din deal de la Banca Mondiala au fumat pipa pacii cu FMI si cu BE.
Toate marafeturile astea de Prim Ministru adunat de pe sub poduri, dintre aurolaci si pederasti pe mentosane, intr-o lume in care cele mai dezvoltate tzari au datorii (dupa cum si datornici) fiindca stiu sa inmulteasca in mod chivernisit banul si bunul national inspre mai binele natiunilor ce i-a vazut crescand si ajutat sa devina.
Toate gainariile si panglicarelile astea tip alba-neagra si nu 0, 9 deficitt ci 1, 4, vezi 4, 1 in vreme ce tzari pricopsite tin la cota de tzara pt dobanzi mici.
La FMI, BM si BE.
Noi nu, caci suntem Pontosi.

Nu cred ca avem nevoie din simplu motiv...

...ca ne indatoram de pomana, banii fiind prost folosiți, un bun caz ar fi al autostrăzilor, care unde nu sunt puține, sunt de slaba calitate făcute. Dar probabil cine a zis ''munții nostri aur poarta, noi cerșim din poarta in poarta´´, stia la ce se refera!!! Oricum nu cred ca pe cei de la FMI ii interesează ''bunăstarea romanească´´ ci dorința de a face bani, daca ar fi fost doua obținuții de a obtine bani externi, ar fi fost, banii pe care Irak ni datora pe de o parte sau de aici incolo sa punem osu la treaba pentru dezvoltarea turismului....

 

De fapt guvernarile " ineficiente " ...

...au gestionat foarte bine tara.
Cand ministrii sunt corupti, cand parlamentul corupt face legi cadou multinationalelor, noi vom avea mereu nevoie de FMI.
Daca nu i-am mai pedepsi doar politic pe infractorii nostri cei din FMI nu ar avea nici o treaba la noi.
Pun pariu ca pana si ei au dat spaga guvernelor noatre in functie. :))))))

 

Să fim bine ințeleși: aci nu-i vorba nici de "eficiență", nici

de vreo "gestionare". Pur și simplu, e vorba despre administrarea mizeriei!

IMF

FMI organizatie finaciara a ONU de ajutorare "automata" a statelor membre.Tarile industrial dezvoltate sunt majoritare in aportul finaciar care se varsa anual in Fond,avind din cauza aceasta si dreptul minoritar de veto.SUA are ponderea cea mai mare,cum stim cum America se finanteaza cu bani din nimic,(Fiat FED Money),este prima subrezenie.Cind cineva doreste banuti,sua arata cu degetul in sus sau jos sau apasa puternic cu degetul in rana impunind conditii in principiu sanatoase dar cu adinci reverberatii in societatea,economia tarii solicitante,cazul nostru din 2008,"Basescu monstru peste noapte".fmi este un instrument politic,daca cintam in struna lui ne invirtim intro hora si vicioasa din care datorita dobinziilor cu greu ne putem scoate la liman.Absolut necesar nu este sa raminem cu el,la o adica putem sa ne inprumutem foarte rezonabil si de la chineji,care stau cel mai bine pe plan mondial ca puterea economica number one dar ne stricam cu licuriciul,asa ca datori am fost datori suntem inca,pe romaneste:"chilotii pe vine si ochii la usa";"unde nu-i cap,vai de piciore".
Acumularea de 100x10exp9 de datorii nu se prea vede in peisaj,s-o fi dus totul in intretinerea statului si poporului roman,sa vedem ce bine o ducem in capitalismul asta pe pompa,scliparici peste tot in spatele zidurilor ruine?
In pozonarele actualelor elite?

 

Bai asta

Preferam sa fim datori americanilor si statelor occidentale decat chinejilor. Asta sa iti fie clar maaaa!!! tu esti anti-roman. Toti astia care vorbiti de Dacia vreti sa rupeti Romania de radacinile ei la tine! Tu esti un tradator de neamn si tara!!! Sau nu esti roman de fapt.

Socialismul va disparea!

FMI

Imi iubesc tara,si depling ce am ajuns ca natie,tu numai licuriciul,asa ca postez cum vreau EU!!!Adevarul doare,de 25 ani nu am realizat nimic ca natiune,tot pi loc.

Europa nu este USA

in Europa nu se vrea cu 1% foarte bogati si 99% saraci !

Tu preferi sa fi dator la aia cu multe datorii.

Pai, de unde sa-si acopere americanii datoriile lor de miliarde de dolari daca nu gasesc cite un fraier. Se pare ca pe unul l-a gasit. Pe tine!

NU!

Romania nu are nevoie sa se imprumute de la FMI si nici de la alte banci. Romania nu are nevoie de putregaiuri politice gata sa intinda mana la imprumut pe spinarea romanului de rand. Scopul real al FMI, ca la oricarei alte banci este de a obtine profitul cu orice pret, nu de ajutor. Ajutorul este o masca. De aceea toate mprumuturiel sunt in conditii la limita legii.
INvestitiile intr-o tara se fac nu pe baza imprumutului extern, nu pe baza escrocilor numiti pompos "ïnvestitori strategici" ori "dezvoltatori" ci pe baza capitalului autohton. O tara slaba nu-i poate trage la raspundere pe hotii statului.
Doar un prost mai poate crede ca cel care da banii nu-l controleaza pe cel care imprumuta.
De fapt imprumutul este o metoda simpla de control al unei tari. De aceea exista o gigantica industrie a imprumutului. O industrie care suge de vlaga omului de rand, tara, poporul, industrie care in fiecare zi iti sopteste sa te imprumuti, sa te imrpumuti. Cine este in spatele acestei industrii? Doar ce inteligent afla....

Marea drama a Romaniei consta in aceea ca o clasa politica mizerabila , cu ajutorul manipularii prin mass-media si a cozilor de topor a adus tara in sapa de lemn si a plantat in capul oamenilor ideea ticaloasa ca e mai bine sa ne imprumutam in orice conditii. Ca nu e alta cale de a iesi la liman decat imprumutul.

"Cand un Guvern este dependent de banii bancherilor, acestia sunt cei care controlează de fapt tara, si nu conducătorii Guvernului, pentru că atunci mana care dă este deasupra mainii care primeste, iar cei care finantează nu sunt patrioti si nu au bună cuviintă."
Napoleon Bonaparte

 

Daca vom gasi si un guvern format din nemti NU mai e nevoie

Altfel, cu un guvern format din romani, indiferent din ce partide e format va fi in continuare nevoie de un Big Brother cu biciul in mana sa supravegheze tot, altfel sunt in stare sa fure sau sa risipeasca si PIB-ul Chinei pe urmatorii zece ani. E trist, dar adevarat. Politicienii romani sunt hoti si iresponsabili.

 

Cand aud

de NOM(noua ordine mondiala)FM International,si alte globalizari,am un sentiment de nesiguranta.Ideal ar fi sa nu ne indatoram,in familie,in tara,in continent.Ceea ce putem da in schimbul banilor este munca fizica,intelectuala ori sufletul,de la caz la caz.Ajungem sa ne vindem in avans,expertii financiari pot desigur gandi matematic,dar mie,omul mic angrenat la masinarie,nu-mi suna bine.

 

Categoric da; imprumuturi mai ieftine si o frana severa impotriva

furtului politic recunoscut si nedovedit sau cel mai cinstit, in primul rand.
Apoi urmeaza educarea la comun a tutulol celor care mai produc, inclusiv pagube: intre ieri, azi si maine mai exista notiunea de responsabilitate pe termen nedefinit; adica furatul propriei caciuli, din varii motive, tot furt ramane, iar autorul nu poate fi decat hot, hot prost, sau nesatul genetic, de la mama natura latino-balcanico-orientat ortodoxa.
Varful de lance al nesimtirii capitaliste de cumetrie il detin baronii politici si biserica serelizata de viziunea ipsurilor lor vesnic flamande: presa straina mai cita din anacronismul democratiei originale in inaltarea irationala de biserici pe cap de locuitor, in conditiile in care spitale, scoli, asezaminte culturale, se inchid pe banda rulanta. In plin prezent democrat!
Natiunea romana si-a declarat impotenta civica in momentul in care a ales sa cumpere monarhie germana; nemtii nascuti si crescuti in mediu natural au aratat ce diferenta este intre educatia prusaca si cea romaneasca....cine are ochi, cap, urechi si-o farama de suflet curat pricepe singur, cine nu, isi cauta justificarea in haita lu 7,4 milioane de limitati.

 

Stop@ "de ce Ungaria a renuntat la FMI" raspuns:

FMI este la fel ca ori ce Banca,,,la care TU sau EU, ca persoana doresc personal sa ma imprumut,pentru o casa,masin,sau numai sa plec in concediu. Ca ma costa ,se replatesc imprumutul este clar. Romani sa imprumutat din cauza ca nu sunt organizati finacial(cosuma ,cheltuie,an de an, mai mult decat produc) NU numai Guvernul Ponta o faci,ci si Boc a facut-o. Dar daca "strangi cureau" 1-2 ani Romania are posibilitatea sa se autofinateze
fara imprumut.Ungaria a vazut acest lucru si a facut-o
.Guvernele noastre (fara importanta de culore, traiesc pe picior mare)
Stop ai scris ca nu esti proPonta, nici eu nu am un partid iubit,,dar in acest moment PSD distruge mai rau Romania decat BOC.

 

Da, numai daca vin banii inapoi de la mafia Cocos-Udrea-PDL!

.

@un cetatean european

1000 Puncte raspunsul e corect da in afara de banii de la udi si cocoselu mai sint si la basila cu famiglia lui ...

SIMPLU

Nimeni nu te imprumuta degeaba, fara vreun profit ! Deci, si raspunsul e simplu: gospodareste-te cu ce ai si nu vei fi nevoit sa te imprumuti.Pentru asta insa, e nevoie de investitii cu cap, investitii care sa produca.Noi romanii, inca nu am facut asa ceva, dimpotriva, am distrus si bruma de industrie ce o mai aveam.Autostrazile care mananca o groaza de bani, duc unde? Ce produc? Modernizati drumurile existente care sa duca la fabrici, uzine, locuri unde se produce ceva, dezvoltati transportul de marfa si persoane pe calea ferata, care nici nu e asa poluanta si nici nu produce atatea accidente.

 

FMI

reprezinta o banca. banca care iti acorda imprumuturi cu dobanda. in cazul nostru in 2010 i-a dat lui Basescu 15 miliarde dolari cu care a facut ce a vrut el, udrea si camarila lui, iar noi romanii platim din banii nostrii dobanzile. cat vreti sa ne mai pacaliti. daca avem nevoie de bani ne putem imprumuta si la Banca Mondiala, Banca Europeanam, BERD si alte organisme financiare internationale in conditii mult mai avantajoase, romanii au suferit intodeuna de pe urma conditiuilor de austeritate impuse de FMI. este o institutie rigida pentru ziua de azi. nu ne mai aflam in 2008-2009 cand criza ne facea sa acceptam orice. Hai pa. din 2016 noi romanii nu mai vrem sa platim dobanzi lor. statul sa scoata bonuri de trezorerie pe care sa le cumparam noi si sa incasam noi dobanda.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor