Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

Marti, 06 August 2013, ora 20:44
1758 citiri
Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

Scopul incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, transmite Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc.

Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Totodata, institutia precizeaza ca este "complet falsa" informatia conform careia Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari: "O asemenea masura NU se regaseste in scrisoarea cu FMI".

Privatizarea CFR Marfa pana in toamna, angajament in fata FMI

De asemenea, MFP subliniaza ca, in ce priveste impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, "aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare".

"Masura a fost introdusa la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati", mai transmite Ministerul.

Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, masura "are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala".

Din culisele discutiei cu FMI in Parlament - despre industrie, faliment personal, CFR Marfa

In ce priveste scaderea TVA pe tot lantul de productie si distributie a painii, respectiv si pentru faina si grau, de la 24 la 9 la suta, masura a fost asumata de catre Guvern in programul de guvernare, se arata in comunicat.

"Masura a fost intens solicitata si de mediul de afaceri fiind foarte bine primita de catre acesta. Ea ofera premisele dezvoltarii unei piete concurentiale loiale, in care oamenii de afaceri corecti isi pot dirija eforturile pentru dezvoltarea businessului, pentru investitii.

Aceasta masura reflecta in mod pragmatic preocuparea Ministerului Finantelor Publice si a Guvernului pentru diminuarea evaziunii fiscale si cresterea colectarii la bugetul de stat", incheie documentul Ministerului Finantelor.

Clarificarea este facuta dupa informatiile aparute in presa cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite.

F.N.

Citeste si:
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...