Ministerul Finantelor il contrazice pe Florin Citu: Nu avem in vedere contractarea niciunui imprumut

Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 21:06
3042 citiri
Ministerul Finantelor il contrazice pe Florin Citu: Nu avem in vedere contractarea niciunui imprumut
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor a anuntat joi ca nu are in vedere contractarea niciunui imprumut de la organisme financiare internationale sau de la un grup de banci private, in contextul unei situatii de criza.

Vicepresedintele PNL Florin Citu a anuntat joi ca ministerul se pregateste sa contracteze al doilea imprumut ca marime din istoria Romaniei, in contextul unei crize. Imprumutul ar putea fi contractat de la Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Comisia Europeana (CE), potrivit lui Citu.

Citeste mai multe despre: Florin Citu sustine ca PSD negociaza in secret al doilea cel mai mare imprumut din istoria Romaniei.

In replica, ministerul a anuntat oficial ca nu are in plan contractarea unui astfel de imprumut.

"Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere contractarea niciunui imprumut de la organisme financiare internationale sau de la un grup de banci private, interne sau internationale, in contextul unei situatii de criza, asa cum fals s-a promovat in spatiul public", se arata intr-un comunicat de presa.

Ministerul Finantelor anunta in fiecare an programul de emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice, operatiune realizata in fiecare an. Ministerul a anuntat deja necesarul de finantare pentru anul 2018 si instrumentele pe care intentioneaza sa le utilizeze prin "Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018", publicat pe site.

Ministerul Finantelor va imprumuta in 2018 aproximativ 50 de miliarde de lei de pe piata interna, similar cu nivelul propus pentru 2017, iar alte 4,5 - 5 miliarde de euro urmeaza sa fie atrasi de pe pietele externe, in crestere comparativ cu 2017.

"Potrivit programului indicativ, MFP intentioneaza finantarea necesitatilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piata (emisiuni de titluri de stat pe piata interna, emisiuni de euroobligatiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populatie si trageri aferente imprumuturilor contractate de la institutiile financiare internationale.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice beneficiaza de un rating suveran la nivelul gradului investitional, acceptabil tuturor mediilor investitionale, din partea celor mai importante agentii internationale de rating (Moody's, Standard & Pooor's si Fitch), cu o perspectiva stabila. De asemenea, Romania se situeaza la unul din cele mai scazute niveluri ale datoriei publice din UE, plasandu-se pe un onorabil loc 5 in acest clasament, din totalul de 28 de state UE", se arata in comunicatul publicat joi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#romania imprumut FMI , #FMI