Ziare.com

Franks ataca baietii destepti si se balbaie pe tema reintregirii salariilor

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 10:31

   

Franks ataca baietii destepti si se balbaie pe tema reintregirii salariilor
La finalul ultimei sale vizite in Romania ca sef al misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks a anuntat ca guvernul va finaliza reintregirea salariilor bugetarilor in anul 2013, dupa ce, in luna iunie a acestui an, salariile vor fi majorate cu 8 procente.

Declaratiile sale vin dupa ce premierul Victor Ponta, precum si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, anuntasera ca salariile vor fi reintregite in doua transe, insa ultima urmand a avea loc in luna decembrie din 2012.

De altfel, ulterior, intr-un interviu la Romania TV, Franks a revenit asupra declaratiilor, precizand, la randul sau, ca salariile vor fi reintregite pana in ultima luna a anului in curs.

Desi a laudat Romania pentru eforturile "incredibile" depuse pana acum, declarandu-se "uimit" de progresele inregistrate, Franks a precizat ca exista, inca, mari presiuni, atat din cauza situatiei economice internationale, precum si a presiunilor electorale.

In plus, Franks a criticat autoritatile pentru intarzierile legate de sanctionarea "baietilor destepti" si a cerut sa se ia "masuri ferme" impotriva acestora. De altfel, seful misiunii FMI este de parere ca toate companiile din energie trebuie sa fie capabile sa faca fata preturilor pietei, nu celor reglementate, cerand respectarea programului de liberalizare a preturilor.

Romania nu s-a descurcat prea bine nici la capitalul privatizarilor si a inlocuirii managementului companiilor de stat. Desi nu a prezentat eventualele modificari in program, vehiculate de la preluarea guvernarii de USL, Franks a subliniat importanta privatizarii "bijuteriilor coroanei", care sunt mult mai putin profitabile decat ar trebui, din cauza ineficientei si coruptiei.

O alta pata neagra o reprezinta arieratele, precum si absorbtia fondurilor europene si investitiile. Franks a precizat ca s-a cazut de acord ca deficitul bugetar sa fie majorat de la 1,9% la 2,2%, dar ca nu va fi de ajuns pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, fara un management mai bun al acestora.

Ziare.com v-a prezentat conferinta despre rezultatele negocierilor dintre FMI si Guvernul Ponta, in format LIVE TEXT

Concluziile prezentate de Jeffrey Franks

- FMI si Banca Mondiala sunt aici pentru a va ajuta. Insa, Romania trebuie sa aiba un management corect si e nevoie de acceptarea neconditionata de toti politicienii, indiferent de situatia politica.

- A fost pentru mine o onoare si o placere sa lucrez cu Romania. Am aflat multe despre istoria tarii, am gustat din bucatele ei, am invatat putin romana si am intalnit multi romani care isi iubesc tara si care isi doresc sa o vada alaturandu-se celor prospere.

- Acest acord FMI, CE si BM ofera Romaniei o asigurare formidabila. Va fi de o importanta cruciala ca Romania sa nu se abata de la acest drum si sa continue politicile de reforma. Daca Romania isi va mentine acest angajament, acest lucru va pava drumul catre o crestere accelerata si o imbunatire a standardului de viata pentru toti cetatenii.

- Sistemul bancar este bine capitalizat si lichid. Au crescut creditele neperformante. BNR e vigilenta in rolul de supervizare a sectorului bancar si este pregatita sa apere sectorul financiar de o eventuala contagiune. Cea mai buna strategie este aceea de a fi pregatit si de a mentine un nivel corespunzator al nivelurilor in valuta ale BNR, de capital in sistemul bancar si in Trezorerie.

- Ajustarea preturilor: s-au facut toate eforturile pentru a preveni impovararea consumatorilor casnici, prin crearea unor mecanisme de protectie a consumatorilor casnici vulnerabili. Romania nu-si poate permite amanarea implementarii acestor lucruri.

- Companiile trebuie sa faca fata preturilor pietei, nu celor reglementate. Toate licitatiile companiilor publice trebuie sa fie transparente. Suntem bucurosi ca guvernul a inregistrat progrese in negocierea contractelor bilaterale, din care ar castiga doar anumite grupuri. Unii din titulari de contracte nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte si incurajez autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor.

- Nu vindem bijuteriile coroanei, ati putea intreba, daca aceste companii sunt profitabile? Chiar si bijuteriile coroanei necesita investitii de milioane de euro, in anii care vin, pentru a tine pasul cu economia in crestere. Statul nu are acesti bani, prin urmare trebuie sa vina din sectorul privat. Doar pentru ca o companie este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa. Multe companii publice sunt mult mai putin profitabile decat ar trebui sa fie, din cauza ineficientei si coruptiei. Am auzit ca au existat incercari de manipulare a procesului, prin angajarea unor persoane motivate politic.

- Continua decalajul fata de programul privatizarilor, mai multe licitatii au esuat din ratiuni care ar fi putut fi prevenite. Este un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei in restructurare. Este de o importanta vitala ca angajamentele sa nu fie intrerupte. Investitiile mai mari in sectoarele generatoare de crestere, energie si transporturi, ar putea lansa Romania pe o crestere mult mai mari.

- Guvernul si-a luat angajamentul de a cauta modalitati de securizare a acestor arierate. Pentru a se asigura ca nu vor reveni, vor fi necesare eforturi.

- Sunt necesare eforturi pentru a elimina arieratele la nivel local.

- Combatarea arieratelor: dupa un an de progrese, arieratele au inceput sa creasca. Poate sa fie o consecinta a presiunilor electorale. Este vorba si de o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar, care depaseste nivelul resurselor bugetare disponibile. Este nevoie de o monitorizare si auditare atenta a bugetelor spitalelor. Perioadele de plata a facturilor sunt extrem de lungi si trebuie reduse.

- A doua provocare, sistemul sanitar. Cheltuiala din sistem, mai mare decat sumele alocate. Cresterea arieratelor spitalelor subliniaza acest dezechilibru. Populatia continua sa imbatraneasca. Cu sprijinul expertilor straini, guvernul a reusit sa reduca cheltuielile cu medicamentele. Este nevoia ca legea coplatii sa fie revizuita. Guvernul si-a luat angajamentul de a pune la punct, pana in iunie, a unei reforme in sistemul sanitar. Imediat ce aceste propuneri vor fi publicate, sa fie supuse dezbaterii publice, pe timp de vara.

- Este de o importanta cruciala ca toate proiectele sa fie evaluate cu atentie, pentru a permite finantarea corespunzatoare a proiectelor cu impact major. Anularea noilor cheltuieli in cadrul PNDI este o masura binevenita.

- Guvernul trebuie sa isi continue investitiile, printr-o mai buna absorbtie a fondurilor europene. A crescut la 7%, dar mai este cale lunga pana la indeplinirea tintei guvernului. Daca nu se accelereaza ritmul acordului, exista riscul major al dezangajarii in anul care vine. Ar fi o situatie nefericita. Un euro cheltuit de Romania atrage 10 euro de la Bruxelles.

- Am hotarat sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit, de la 1,9% la 2,2% din PIB. Va ramane mult sub nivelul de 3% din PIB. Relaxarea tintei va conduce la o scadere a deficitul de 2% din PIB fata de 2011 si ar trebui sa fie un semnal de incredere in ceea ce priveste seriozitatea Romaniei de a rezolva problema deficitului. Noua tinta va permite rezolvarea planurilor guvernului. Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite redarea imediata a salariilor din domeniul public si a pensiilor. Noul guvern a promis sa acorde o crestere de 8%, la jumatatea acestui an, iar restul anul urmator. Platile alocate pensionarilor vor fi esalonate.

- Trebuie ca noul guvern sa asigure o conduita prudenta a politicii fiscale, din cauza incertitudinii din zona euro si a presiunilor electorale. A fost respectata tinta de deficit din primul trimestru, dar presiunile de cheltuieli raman mari. Pentru prima data, au crescut arieratele si tintele nu au fost atinse. Cheltuielile bugetare au depasit nivelurile planificate, iar presiunile se mentin in sistemul sanitar.

- In ciuda castigurilor considerabile, provocarile nu au disparut si mai sunt, inca, necesare reforme.

- Capitalizarea este mai mare comparativ cu media europeana.

- Exporturile inregistreaza un nivel maxim record. Cresterea este peste media europeana.

- Deficitul bugetar, unul din cele mai scazute din Europa.

- Bancile din Romania au supravietuit fara a fi nevoie de o interventie publica.

- Cheltuielile cu fondul de salarii au scazut mult.

- Acordul cu bancile a functionat bine, impiedicand iesirile majore de capital.

- S-a stabilizat sistemul de salarizare public si a asigurarilor sociale. Au fost facuti pasi importanti in directia reducerii risipei, a fraudei si a cheltuielilor ineficiente. Legea responsabilitatii fiscale a ajutat la o mai buna disciplina fiscala.

- Reforma sistemului public de pensii a ajutat la incadrarea finantelor publice pe o cale sustenabila, pe termen lung.

- Au fost intreprinse o serie de masuri urgente de combatere a crizei. Desi, fara indoiala, dificile, aceste masuri au asigurat credibilitatea agendei de reforma in Romania si au redus costurile cu dobanzile la 5 - 6 la suta, mai mica decat alte tari europene.

- Bancile s-au confruntat cu presiuni tot mai mari, pe fondul reducerii lichiditatilor de pe piata intrebancara. De atunci, Romania a implementat reforme majore.

- Romania a facut eforturi incredibile pentru a ajunge in acest punct. Sunt uimit de progresele inregistrate de Romania pentru redresarea macroeconomica.

- Cursul se mentine stabil, iar Romania a accesat, cu succes, pietele internationale de obligatiuni. Exista, inca, dificultati in procesul de redresare a cresterii, din cauza problemelor pe plan international. Dar, multumita politicilor prudente si sacrificiilor populatiei, Romania se afla intr-o pozitie mult mai buna pentru a infrunta aceste riscuri.

- Inflatia a scazut la minime istorice. Exista perspectiva ca inflatia de baza sa se mentina in interiorul tintit de BNR pe toata perioada anului.

- Exista riscuri mari din cauza zonei euro.

- Fata de ultima noastra vizita, evaluarea pe care am facut-o cu privire la evolutiile macroeconomice nu au suferit schimbari. Ne asteptam la o crestere de 1,5%, in ciuda intreruperilor cauzate de vremea din primul trimestru. Ne asteptam la o absorbtie mai mare a fondurilor europene.

- Majoritatea tintelor calitative, in afara de arieratele guvernamentale, au fost atinse.

- Discutiile tehnice au continuat neintrerupt in toata aceasta perioada, fapt ce ne-a permis sa terminam evaluarea.

- 375 de milioane de euro asistenta FMI, dintr-o suma totala de 3,5 miliarde de euro. Sunt incurajat de devotamentul si sprijinul pe care Romania l-a prezentat fata de acest program.

A cincea evaluare a acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala a inceput pe 24 aprilie si nu a fost afectata de schimbarea de guvern ce a avut loc intre timp. De altfel, noul premier a promis sa respecte prevederile memorandumului semnat cu FMI, urmand a fi efectuate doar cateva modificari determinate de schimbarea situatiei economice interne si internationale de la ultima vizita a delegatiilor celor trei institutii.

Aceasta a fost ultima misiune condusa de Jeffrey Franks, urmand ca, la cea de-a sasea evaluare, delegatia si negocierile sa fie conduse de olandezul Erik de Vrijer.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4846 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa-l retina pe Franks sa traiasca in Romania cu salariu de acolo !

vreau sa-l vad pe Franks cum arata dupa vreo 850 de ani de viata in societatea romaneasca !
- eu cred ca Franks nu rezista mai mult de 35 de ani , cu un salariu romanesc , sau cu o pensie romaneasca !

 

si datorita cui stam atat de bine?

pana la alegerile din toamna toti vor realiza ca guvernele pdl au realizat reformarea romaniei. usl si antenele au mintit sustinut ca in romania este dezastru. si au dat singuri cu stangul in dreptul

 

@hesse ...halt die Klappe :-)/@Cotoi:Franks trage

... de TIMP, scarpina pur.ci.ca, pana ascute cutzitu'.

Cica "-Da-daa, promitem bla-blaa, 2013..." si de fapt incepe datul gaurilor ptr pusul dinamitei la Guvern => shantajul cu BANII.
Uite cum face si in UNGARIA lui Orban. In GRECIA deja ai lui Stapani au inceput "stransu' recoltei".
Vine Spania, Italia, Portugalia, Irlanda, Frantza ...

Nici bunul-simtz nu-l au fatza de ANGLIA, care ii tzine-n carca pe paduchii lui Rothschild, le acorda adapost si pavaza securist-militara de-i pazeste de pagubitzi suparatzi.

Mai mult, Anglia (+USA) le spala shtrimfii murdari cu SAS /trupa de killeri guvernamentali si CIA, cand nu merge treaba cu shantajul pe fatza.

Ca vorba aia, "Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti": vezi Mareshalul si RO versus aia 400 de mii de la Odessa inventatzi de Moses Rosen, Katz & Co... Asa le va merge si Angliei +USA, uite ce zicea Nethanyahu tradatorului dgydeoamerloc Pollard spionul Mossad in USA:
"Once we squeeze all we can out of the United States, it can dry up and blow away.".
A comment made by Netanyahu to Jonathan Pollard (convicted traitor and spy) upon exiting Pollard's jail cell.

A se avea in vedere faptul ca, Franks nu a primit o educatie..

patriarhal/crestina de "850" de ani care sa'i permita sa accepte aici pe Terra o viata in suferinte, materiale,psihice , fizice etc....spre fericirea si bunastarea tagmei politic'o religioase ....ai uitat sa specifici acest "amanunt"..

Trei intrebari care ar trebui sa-l duca pe J.Franks la judecata.

Inainte de a pleca Jefrey Franks are obligatia sa raspuna la trei mari intrebari:
1.Este constient Jefrey Franks ca prin complictate cu infractionalul guvern PDL-Udrea-Boc-Basescu a incalcAt art.25 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si a contribuit la distrugerea nivelului de trai decent in Romania?
2. Este constient d-l J,Franks ca prin acceptarea masurilor inutile si criminale ale guv.mafiot PDL-UNPR-Basescu-Boc -Udrea si-a inscris in C.V-ul propriu cea mai abominabila crima impotriva umanitatii din ultimii 10 ani mondiali,arderea de vii a bebelusilor la maternitatea Giulesti?Conventiile internationale interzic orice actiune impotriva copiilor in orice situatie critica politica,economica, sau de razboi.Cum a aparat FMI- copii din Romania?
3.Sa EXPLICE d-l Jefrey Franks despre diferenta dintre datele macroeconomice reale si cele făcute oficial publice (după "prelucrarea" de către Banca Natională a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Institutul National de Statistică, Comisia Natională de Prognoză) a ajuns, pe calea adancirii diferentei, mentinută in mod voit, dintre capacitatea administrativă macroeconomică si capacitatea de evolutie a economiei reale si pe calea efectelor dezvoltării economiei reale, la dimensiuni considerabile. Datele privind produsul industrial brut sunt subevaluate cu circa 20 la sută (PIB real = PIB comunicat public + 20%).

http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=7097&idm=1,106&idl=1

Aveti cumva ideea de ce romanii care au "primit o educatie..

patriarhal/crestina de "850" de ani" au fost nevoiti sa se imprumute?? Ce vina o fi avind FMI, BCE sau oricare alta banca ca Romania are nevoie de bani!!
Daca banii de imprumut sunt atit de rai de ce nu se siteaza imprumuturile??
E suficient sa nu asculti ce ti se cere si nu mai primesti bani!!
De ce guvernul USL sta si in coada pentru niscai parai de la FMi si nu aplica planul lor strategic de refacerea tarii??
Daca se poate sa ne dezvoltam si fara banii de la FMI de ce Ponta si Georgescu ling gaura din talpa femeistului??

@Ai uitat sa bagi niste VIRGULE printre cifrele alea ...

850, 35... Asta-i deja "Reich Millenar".
Daca n-ai avea asa o gura sparta, n-as spune ca scrii rau. (Na ja .. prima jumate, pana la VIRGULA, este valabila si ptr mine).

Astept ziua in care exploatarea de la Rosia Montana

se va efectua curat si numai in folosul Romaniei, pentru a li se da inapoi "saculetzul cu bani" acestor snapani, impreuna cu un shut in dos.

 

@Doftore (... te-au depunctat deja, Jnapanii)

Astia, cum aud de PLATA DATORIILOR... cum trimit p'unul cu lentila-pe-flinta, pazea! :-))

Uite aici vezi CUM functzioneaza FMI si in ce dezastru financiar ne bagara tzucalaru' lui Barroso alde Base & Co. O fi mai vechi articolul, dar surprinzator de ACTUALA situatzia ptr Romania!! Mai-mai ca-tzi vine sa zici ca-i poveste de pe la noi, de la Rosia-Montana:
http://informationclearinghouse.info/article22910.htm

Propuneri

am doua propuneri:
1. "pantofi rupti" si gasca sa fie declarati "persoane non grata" in Romania.
2. daca din 2013 va fi indeplinita promisiunea guvernului atunci sa mane alegerile pana atunci , ca nu merita votul nostru pana nu se tin de cuvant. Mincinosi erau si pdl-ii , daca astia-s la fel atunci n-ar fi rau sa scapam si de ei.

 

@Docule, haai mai, fie-tzi mila de cershetor :-)

Da-i o pareche de bocanci militari si-o lopata-n mana, sa largeasca un pic Canalu' lu' Ceaushescu.

Ba-i persoana BINE-VENITA, Jeff facatoru-di-ghinie!: TOTZI DE LA FMI sa dea de-odata prin Bucuresti, ca incepe sezonul de tzantzari in Delta si ne-om procopsi si noi de un Guantanamishor modest colea, ii declaram enemy combatants si TERORISTI, chestie la care NU ne-ar contrazice 99% din populatzia Globului.
Cum nu ne povesteste vreunul ca ce si cum la FMI, cum il dai plocon pe la Jakarta si vecinii lor. Ca aia-i iubesc si mai si decat noi..
Din cauza lor era-era sa moara milioane de oameni DE FOAME la propriu, nu la figurat!
Nu uita te rog de Sörösz, filantropu', ptr ala ne da Malawi tabac si bumbac pe gratis, cat o mai trai Romania.

FMI si Guvernul mincinos!:))))))

Prin incercarea de a impaca si capra si varza,crezand ca le va aduce voturi,guvernantii au facut de la inceput greseli greu de remediat in viitor.
Salariile crescute cu 8%,vor fi impozitate si va fi o crestere de doar 6,5%,ca sa nu mai vorbesc ca vor fi marite si celor cu salarii mari si foarte mari,iar impozitul la ei este de neluat in seama.
Pensionarii prin revenirea pensiilor la cele dinainte in 16 transe vor fi impozitate de 16 ori,deci nu se vor alege cu nimic.
Mediul privat...canci,el nu are loc la masa discutiilor.
Vor cheltuii mai mult decat vor produce si vor fura mai mult decat vom putea noi duce. :)))))))))

Traiasca USL-ul,traiasca si partidele lor...Jos Mafia USLamista!:))))))))

 

ai o logica ciudata

creste brutul cu 8%, creste si netul cu 8%. Este evident.
salariul de referinta pe "fluturas" este salariul brut.

daca tot n-ai inteles... la un brut de 1000 lei, impozitele te duc la cca 697 lei net. La o crestere de 8%, brutul este 1080 iar netul ajunge la cca 753 lei. Adica o crestere cu 8%!

Asa crezi doar tu!

Cand brutul va creste cu 8%,el va vi impozitat cu 16% si toate cele de pe langa,cu ar fi contributia la somaj,sanatate si altele,deci netul pe care o sa-l iei va creste doar cu 6,5 %,pt. ca impozitare se face doar pe brut,nu pe salariul net.
Concentreaza-te ce ***. :))))))))))

Toata Tzara planje dupE Guvernu' FMI.. aa sorry MRU

Incurcai literele ;-)
:-))))))))))))))))))) Da-mi o batistutza.. Sa ma pupe, la Perinitza, conu' Jeffrey p'undeva.

Bre @Pravdo, tu esti mai rea decat maturile lui Mickey Mouse din "Ucenicul Vrajitor": cu cat te toaca astia mai tare, cu atat te-nmultzesti mai abitir din tzapligi. Cate AVATARuri ai bre, deja? Ai trecut de "dirty dozen"?

FMI ataca baietii destepti si Ponta ii protejeaza. :)))))

Baietii destepti sunt acum cei mai tari,au guvern propriu,unul dintre ei este Felix-Voiculescu. :))))))
La B1 vorbesc doi mari destepti de stanga Blanculescu si Racoviceanu,ei o stiu doar pe a lor:Ponta e cel mai bun.
Unde tata este bun?...la ingroparea tarii in datorii si furaciuni pt.voi? :)))))))))

 

deci..statul nu are bani pt.a investi in compani de stat...

neprofitabile...dar au capitalistii "privatiati" ...bunn...acestia daca nu au chiar suficenti bani se pot imprumuta de la banci cu garntia statului bunn...
Administrarea societatilor de catre stat este defectuoasa din cauza coruptiei...nu din cauza hotiei sumele "corupte" depasesc limita hotiei...
Hotia in romania se constata a fi atat de generalizata incat doar o administrare din "extern" mai poate salva situatia...bravooo...romanie crestin/patriarhala...
A se lua la cunostiinta ca Putin a jurat pe constitutie si nu pe ideologia patriarhal/crestina(biblia).....macar ca ara de fata si "preafericitul" si numai de lipsa de bibli nu duce lipsa Rusia..

 

Franks ataca baietii destepti si se balbaie....

Pai el se cam tot balbaie de cand l-au filmat astia dansand perinitza prin nu stiu ce carciuma legat de zgarda de membrii de top de la PDL !

S-a smecherit omu' de cand e pe aici,i-au disparut gaurile din pantofi si parca si la fatza s-a mai implinit !

Nu de alta dar parca s-a declarat a fi Mormon ! Ce face religia din om )!

 

UPSS...mormon:un termen general...

... folosit pentru a desemna membrii Mișcării Sfinților din Zilele din Urmă....deci se expica dantzuiala ortodoxsa/mormona de care vorbesti......e de mirare ca nu au fost la petrecere si sfinti/socialisti....

mai ciudata logica..auzi..!! statul subventioneaza "bosck"..

cu 30 milioane euro....dar Nu are bani sa subventioneze companiile de stat(proprietatea poporului care le'a construit)....."traiasca bine" romania ultrapatriarhala.....!!!!

 

pentru cirlan

limbajul economic e foarte complicat, intelege greu pt ca la batut hoasca rosie cu prazul peste cap.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor