Franks ataca baietii destepti si se balbaie pe tema reintregirii salariilor

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 10:31
5443 citiri
Franks ataca baietii destepti si se balbaie pe tema reintregirii salariilor
Foto: Adevarul

La finalul ultimei sale vizite in Romania ca sef al misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks a anuntat ca guvernul va finaliza reintregirea salariilor bugetarilor in anul 2013, dupa ce, in luna iunie a acestui an, salariile vor fi majorate cu 8 procente.

Declaratiile sale vin dupa ce premierul Victor Ponta, precum si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, anuntasera ca salariile vor fi reintregite in doua transe, insa ultima urmand a avea loc in luna decembrie din 2012.

De altfel, ulterior, intr-un interviu la Romania TV, Franks a revenit asupra declaratiilor, precizand, la randul sau, ca salariile vor fi reintregite pana in ultima luna a anului in curs.

Desi a laudat Romania pentru eforturile "incredibile" depuse pana acum, declarandu-se "uimit" de progresele inregistrate, Franks a precizat ca exista, inca, mari presiuni, atat din cauza situatiei economice internationale, precum si a presiunilor electorale.

In plus, Franks a criticat autoritatile pentru intarzierile legate de sanctionarea "baietilor destepti" si a cerut sa se ia "masuri ferme" impotriva acestora. De altfel, seful misiunii FMI este de parere ca toate companiile din energie trebuie sa fie capabile sa faca fata preturilor pietei, nu celor reglementate, cerand respectarea programului de liberalizare a preturilor.

Romania nu s-a descurcat prea bine nici la capitalul privatizarilor si a inlocuirii managementului companiilor de stat. Desi nu a prezentat eventualele modificari in program, vehiculate de la preluarea guvernarii de USL, Franks a subliniat importanta privatizarii "bijuteriilor coroanei", care sunt mult mai putin profitabile decat ar trebui, din cauza ineficientei si coruptiei.

O alta pata neagra o reprezinta arieratele, precum si absorbtia fondurilor europene si investitiile. Franks a precizat ca s-a cazut de acord ca deficitul bugetar sa fie majorat de la 1,9% la 2,2%, dar ca nu va fi de ajuns pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, fara un management mai bun al acestora.

Ziare.com v-a prezentat conferinta despre rezultatele negocierilor dintre FMI si Guvernul Ponta, in format LIVE TEXT

Concluziile prezentate de Jeffrey Franks

- FMI si Banca Mondiala sunt aici pentru a va ajuta. Insa, Romania trebuie sa aiba un management corect si e nevoie de acceptarea neconditionata de toti politicienii, indiferent de situatia politica.

- A fost pentru mine o onoare si o placere sa lucrez cu Romania. Am aflat multe despre istoria tarii, am gustat din bucatele ei, am invatat putin romana si am intalnit multi romani care isi iubesc tara si care isi doresc sa o vada alaturandu-se celor prospere.

- Acest acord FMI, CE si BM ofera Romaniei o asigurare formidabila. Va fi de o importanta cruciala ca Romania sa nu se abata de la acest drum si sa continue politicile de reforma. Daca Romania isi va mentine acest angajament, acest lucru va pava drumul catre o crestere accelerata si o imbunatire a standardului de viata pentru toti cetatenii.

- Sistemul bancar este bine capitalizat si lichid. Au crescut creditele neperformante. BNR e vigilenta in rolul de supervizare a sectorului bancar si este pregatita sa apere sectorul financiar de o eventuala contagiune. Cea mai buna strategie este aceea de a fi pregatit si de a mentine un nivel corespunzator al nivelurilor in valuta ale BNR, de capital in sistemul bancar si in Trezorerie.

- Ajustarea preturilor: s-au facut toate eforturile pentru a preveni impovararea consumatorilor casnici, prin crearea unor mecanisme de protectie a consumatorilor casnici vulnerabili. Romania nu-si poate permite amanarea implementarii acestor lucruri.

- Companiile trebuie sa faca fata preturilor pietei, nu celor reglementate. Toate licitatiile companiilor publice trebuie sa fie transparente. Suntem bucurosi ca guvernul a inregistrat progrese in negocierea contractelor bilaterale, din care ar castiga doar anumite grupuri. Unii din titulari de contracte nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte si incurajez autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor.

- Nu vindem bijuteriile coroanei, ati putea intreba, daca aceste companii sunt profitabile? Chiar si bijuteriile coroanei necesita investitii de milioane de euro, in anii care vin, pentru a tine pasul cu economia in crestere. Statul nu are acesti bani, prin urmare trebuie sa vina din sectorul privat. Doar pentru ca o companie este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa. Multe companii publice sunt mult mai putin profitabile decat ar trebui sa fie, din cauza ineficientei si coruptiei. Am auzit ca au existat incercari de manipulare a procesului, prin angajarea unor persoane motivate politic.

- Continua decalajul fata de programul privatizarilor, mai multe licitatii au esuat din ratiuni care ar fi putut fi prevenite. Este un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei in restructurare. Este de o importanta vitala ca angajamentele sa nu fie intrerupte. Investitiile mai mari in sectoarele generatoare de crestere, energie si transporturi, ar putea lansa Romania pe o crestere mult mai mari.

- Guvernul si-a luat angajamentul de a cauta modalitati de securizare a acestor arierate. Pentru a se asigura ca nu vor reveni, vor fi necesare eforturi.

- Sunt necesare eforturi pentru a elimina arieratele la nivel local.

- Combatarea arieratelor: dupa un an de progrese, arieratele au inceput sa creasca. Poate sa fie o consecinta a presiunilor electorale. Este vorba si de o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar, care depaseste nivelul resurselor bugetare disponibile. Este nevoie de o monitorizare si auditare atenta a bugetelor spitalelor. Perioadele de plata a facturilor sunt extrem de lungi si trebuie reduse.

- A doua provocare, sistemul sanitar. Cheltuiala din sistem, mai mare decat sumele alocate. Cresterea arieratelor spitalelor subliniaza acest dezechilibru. Populatia continua sa imbatraneasca. Cu sprijinul expertilor straini, guvernul a reusit sa reduca cheltuielile cu medicamentele. Este nevoia ca legea coplatii sa fie revizuita. Guvernul si-a luat angajamentul de a pune la punct, pana in iunie, a unei reforme in sistemul sanitar. Imediat ce aceste propuneri vor fi publicate, sa fie supuse dezbaterii publice, pe timp de vara.

- Este de o importanta cruciala ca toate proiectele sa fie evaluate cu atentie, pentru a permite finantarea corespunzatoare a proiectelor cu impact major. Anularea noilor cheltuieli in cadrul PNDI este o masura binevenita.

- Guvernul trebuie sa isi continue investitiile, printr-o mai buna absorbtie a fondurilor europene. A crescut la 7%, dar mai este cale lunga pana la indeplinirea tintei guvernului. Daca nu se accelereaza ritmul acordului, exista riscul major al dezangajarii in anul care vine. Ar fi o situatie nefericita. Un euro cheltuit de Romania atrage 10 euro de la Bruxelles.

- Am hotarat sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit, de la 1,9% la 2,2% din PIB. Va ramane mult sub nivelul de 3% din PIB. Relaxarea tintei va conduce la o scadere a deficitul de 2% din PIB fata de 2011 si ar trebui sa fie un semnal de incredere in ceea ce priveste seriozitatea Romaniei de a rezolva problema deficitului. Noua tinta va permite rezolvarea planurilor guvernului. Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite redarea imediata a salariilor din domeniul public si a pensiilor. Noul guvern a promis sa acorde o crestere de 8%, la jumatatea acestui an, iar restul anul urmator. Platile alocate pensionarilor vor fi esalonate.

- Trebuie ca noul guvern sa asigure o conduita prudenta a politicii fiscale, din cauza incertitudinii din zona euro si a presiunilor electorale. A fost respectata tinta de deficit din primul trimestru, dar presiunile de cheltuieli raman mari. Pentru prima data, au crescut arieratele si tintele nu au fost atinse. Cheltuielile bugetare au depasit nivelurile planificate, iar presiunile se mentin in sistemul sanitar.

- In ciuda castigurilor considerabile, provocarile nu au disparut si mai sunt, inca, necesare reforme.

- Capitalizarea este mai mare comparativ cu media europeana.

- Exporturile inregistreaza un nivel maxim record. Cresterea este peste media europeana.

- Deficitul bugetar, unul din cele mai scazute din Europa.

- Bancile din Romania au supravietuit fara a fi nevoie de o interventie publica.

- Cheltuielile cu fondul de salarii au scazut mult.

- Acordul cu bancile a functionat bine, impiedicand iesirile majore de capital.

- S-a stabilizat sistemul de salarizare public si a asigurarilor sociale. Au fost facuti pasi importanti in directia reducerii risipei, a fraudei si a cheltuielilor ineficiente. Legea responsabilitatii fiscale a ajutat la o mai buna disciplina fiscala.

- Reforma sistemului public de pensii a ajutat la incadrarea finantelor publice pe o cale sustenabila, pe termen lung.

- Au fost intreprinse o serie de masuri urgente de combatere a crizei. Desi, fara indoiala, dificile, aceste masuri au asigurat credibilitatea agendei de reforma in Romania si au redus costurile cu dobanzile la 5 - 6 la suta, mai mica decat alte tari europene.

- Bancile s-au confruntat cu presiuni tot mai mari, pe fondul reducerii lichiditatilor de pe piata intrebancara. De atunci, Romania a implementat reforme majore.

- Romania a facut eforturi incredibile pentru a ajunge in acest punct. Sunt uimit de progresele inregistrate de Romania pentru redresarea macroeconomica.

- Cursul se mentine stabil, iar Romania a accesat, cu succes, pietele internationale de obligatiuni. Exista, inca, dificultati in procesul de redresare a cresterii, din cauza problemelor pe plan international. Dar, multumita politicilor prudente si sacrificiilor populatiei, Romania se afla intr-o pozitie mult mai buna pentru a infrunta aceste riscuri.

- Inflatia a scazut la minime istorice. Exista perspectiva ca inflatia de baza sa se mentina in interiorul tintit de BNR pe toata perioada anului.

- Exista riscuri mari din cauza zonei euro.

- Fata de ultima noastra vizita, evaluarea pe care am facut-o cu privire la evolutiile macroeconomice nu au suferit schimbari. Ne asteptam la o crestere de 1,5%, in ciuda intreruperilor cauzate de vremea din primul trimestru. Ne asteptam la o absorbtie mai mare a fondurilor europene.

- Majoritatea tintelor calitative, in afara de arieratele guvernamentale, au fost atinse.

- Discutiile tehnice au continuat neintrerupt in toata aceasta perioada, fapt ce ne-a permis sa terminam evaluarea.

- 375 de milioane de euro asistenta FMI, dintr-o suma totala de 3,5 miliarde de euro. Sunt incurajat de devotamentul si sprijinul pe care Romania l-a prezentat fata de acest program.

A cincea evaluare a acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala a inceput pe 24 aprilie si nu a fost afectata de schimbarea de guvern ce a avut loc intre timp. De altfel, noul premier a promis sa respecte prevederile memorandumului semnat cu FMI, urmand a fi efectuate doar cateva modificari determinate de schimbarea situatiei economice interne si internationale de la ultima vizita a delegatiilor celor trei institutii.

Aceasta a fost ultima misiune condusa de Jeffrey Franks, urmand ca, la cea de-a sasea evaluare, delegatia si negocierile sa fie conduse de olandezul Erik de Vrijer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#misiune Romania FMI concluzii, #Victor Ponta negocieri FMI, #acord FMI Victor Ponta , #FMI