Motiunea de cenzura ameninta colaborarea viitoare cu FMI

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 10:02
2635 citiri

Cea de-a sasea misiune a Fondului Monetar International, care incepe miercuri, in Bucuresti, se va desfasura sub semnul destabilizarii situatiei politice, analistii fiind de parere ca negocierile pentru un alt acord ar putea fi amanate.

Atat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei in cadrul institutiei financiare, cat si seful statului, Traian Basescu, au declarat, in ultimele saptamani, ca se vor purta negocieri pentru un acord de tip "precautionary", de precautie, in cadrul caruia va exista o linie de credit, ce ar putea fi accesata doar in cazul unor dezechilibre economice grave, cauzate de situatia internationala.

Insa ce sanse mai exista pentru purtarea acestor negocieri pentru un nou acord, despre care analistii spun ca este important pentru credibilitatea Romaniei la nivel international, avand in vedere depunerea motiunii de cenzura, care va fi supusa votului pe 27 octombrie si ar putea conduce la caderea actualului Guvern?

Potrivit economistului Mircea Cosea, intotdeauna o motiune sau caderea unui guvern aduce la o schimbare in privinta negocierilor, care, cel mai probabil, nu vor inceta, ci se vor amana pana va exista un alt guvern, daca va fi cazul.

"Daca va trece motiunea, in mod sigur acordul nostru cu FMI va avea de suferit, si cel in derulare si cel viitor. E vorba despre pozitia Romaniei. FMI trebuie sa aiba un partener, iar partenerul este Guvernul. Pana cand nu cunoaste filosofia Guvernului, ce are de gand sa faca, trece timpul, intarzie orice acord. Poate sa existe o alta pozitie a Guvernului, poate sa existe si o incetare a acordului", a explicat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, orice destabilizare politica afecteaza raporturile financiare internationale ale Romaniei, de aceea, in momentul de fata, stabilitatea politica este esentiala, deoarece avem nevoie de mentinerea acordului.

De asemenea, analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, este de parere ca un viitor acord cu FMI ar putea fi afectat, deoarece motivele care stau la baza demiterii acestui Guvern, formulate de Opozitie, sunt in contradictie cu ceea ce doreste FMI.

"Eu imi aduc aminte, din experienta mea trecuta, ca, atunci cand un guvern este instabil, Fondul Monetar nu negociaza cu acel guvern. Prin urmare, acum s-ar putea face o evaluare. Sigur, evaluarea fondului ar putea fi ingrijoratoare, s-ar putea sa ne plaseze intr-o situatie mai proasta, comparativ cu situatia in care s-ar schimba Guvernul pentru ca e dorinta partidului majoritar", a explicat Ionescu, pentru Ziare.com.

In plus, analistul sustine ca FMI ar putea avea dificultati in gasirea unui partener de discutii, deoarece "rezervele culturale de a face reforma in Romania, la nivelul clasei politice, sunt foarte reduse".

In schimb, in opinia senatorului PNL Varujan Vosganian, presedinte al Comisiei economice, industrii si servicii, FMI ar fi trebuit sa-si amane vizita cu totul.

"Dupa opinia mea, FMI ar fi trebuit sa-si amane vizita. FMI trebuie sa aiba in vedere fragilitatea guvernarii si faptul ca acest guvern nu mai poate angaja pentru 2011 nimic in mod responsabil, dat fiind situatia din tara", a comentat, pentru Ziare.com, Varujan Vosganian.

Ce vor discuta guvernantii cu Fondul Monetar International?

In cadrul discutiilor cu reprezentantii FMI, Guvernul ar putea propune spre aprobare mai multe masuri, cum ar fi cresterea salariului minim la 700 de lei, diminuarea contributiilor la 41 la suta si reducerea cotei de impozitare.

In mod oficial, nu s-a anuntat nimic. "Nu pot sa ma exprim deloc liber pana nu incheiem negocierile cu Fondul, dupa care le analizam liber. Sunt mai multe variante de lucru si am decis sa le negociem si abia dupa aceea sa le anuntam", a declarat, pentru Ziare.com, Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc.

Totusi, Mircea Cosea, care a participat la discutiile privind masurile de redresare pe perioada verii, cand Adriean Videanu era inca ministru al Economiei, a confirmat, pentru Ziare.com, ca s-a vorbit exact de reducerea cotei unice si diminuarea impozitarii pe forta de munca.

"In parte, le-am sprijinit. De exemplu, aceasta reducere a cotei unice si a impozitarii muncii, pentru ca ele sunt importante pentru reluarea activitatii economice, pe de o parte, si pentru atragerea investitorilor straini, pe de alta parte, vizavi de Ungaria, Bulgaria, care deja au procedat sau vor proceda la o reducere a cotei unice", a explicat Cosea.

El a adaugat, insa, ca aceste masuri trebuie neaparat corelate cu o mai buna colectare a impozitelor, nu cu marirea lor, deoarece, pana vor fi operationale masurile de relansare economica, bugetul va avea de suferit. Astfel, potrivit spuselor sale, in timpul simularilor a reiesit ca aceste masuri ar duce la o contractie economica pe o perioada de 6 pana la 8 luni.

Exista sanse ca aceste masuri sa fie agreate de FMI? Cel mai probabil, nu. "Am anumite dubii. Pana acum, FMI s-a aratat destul de reticent la masurile care nu au constat in marirea veniturilor la buget prin cresterea impozitarilor sau prin reducerea cheltuielilor. Nu stiu in ce masura va aprecia astfel de masuri", a adaugat Cosea.

De asemenea, Varujan Vosganian este de parere ca propunerile sunt "pur retorice", deoarece FMI nu va fi de acord sa lase Guvernul actual sa procedeze la reduceri de fiscalitate.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#misiune FMI, #motiune cenzura, #acord FMI, #masuri anticriza guvern , #FMI
Comentarii