Noul acord cu FMI: 4 miliarde de euro pe 2 ani - la ce s-a angajat Romania (Video)

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 11:07
2263 citiri
Noul acord cu FMI: 4 miliarde de euro pe 2 ani - la ce s-a angajat Romania (Video)

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) un nou acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

FMI si CE vor avea o contributie egala la suma prevazuta in noul acord.

"CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare. Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de boardul FMI, reuniune programata in cursul toamnei", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania.

Ce obiective si-a propus Guvernul in fata FMI

Andrea Schaechter si Guillermo Tolosa, seful biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, au prezentat concluziile vizitei de lucru in Romania.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca Romania ar trebui, practic, ca din noiembrie sa fie intr-un nou acord cu partenerii internationali.

"Este o constientizare a faptului ca ca economia romaneasca ramane inca cu anumite vulnerabilitati. Este bine sa ai o ancora in astfel de conditii. Experienta ne-a aratat ca atunci cand suntem intr-un acord cu FMI avem ceva mai buna credibilitate in fata investitorilor straini si costurile noastre de imprumut pe pietele internationale sunt ceva mai bune", a comentat analistul Aurelian Dochia.

Romania a platit pana acum peste patru miliarde de euro din imprumutul de aproape 13 de miliarde luat de la FMI in 2009.

Imbunatatire a prognozei economice

De asemenea, Fondul Monetar International a crescut prognoza de crestere economica a Romaniei la 2% pentru acest an.

"Constatam ca redresarea economica se accelereaza, in prima parte a anului exporturile au fost mai puternice, productia agricola este mult mai buna", au spus reprezentantii FMI. Prognoza de crestere ecomomica pentru 2014 este de 2,25%.

"Ne asteptam ca structura cresterii PIB sa se ajusteze mai mult in directia cererii interne. (...) Anticipam ca inflatia va scadea pe parcursul anului, pe masura ce se estompeaza impactul cresterii preturilor alimentare", au mai declarat ei.

Conform sefului misiunii FMI, obiectivele asumate de Guvern prin noul acord vizeaza consolidarea castigurilor macroeconomice si continuarea reformelor structurale. Cele doua obiective asumate de Guvern in acest sens sunt legate de arierate si creditele pentru IMM-uri.

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...