Nouriel Roubini: Nu va veni nimeni de pe Marte sa stearga datoriile la FMI

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 15:07
1711 citiri
Nouriel Roubini: Nu va veni nimeni de pe Marte sa stearga datoriile la FMI
Foto: InfiniteUnknown

Dr. Doom Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondiala, avertizeaza ca datoriile facute de tarile cu probleme la UE si la FMI "nu vor fi sterse de cineva de pe Marte sau de pe Luna" si ca este nevoie de reforme.

Roubini a vorbit intr-un interviu acordat CNBC si despre nevoia de reforma in tarile europene si imprumuturile de la FMI.

Economistul este de parere ca interventiile Uniunii Europene si Fondului Monetar International nu au facut decat sa inrautateasca situatia, pentru ca in loc sa ai creditori mai mici care detin putere, acum exista institutii mamut care au control asupra problemelor financiare.

"Acum avem institutii suverane - FMI, UE, zona euro - care salveaza tarile", spune Roubini, care adauga ca o mare parte din datoriile bancilor au fost preluate de state, iar deficitele vor creste enorm.

"Nu va veni nimeni de pe Marte sau de pe Luna sa salveze si FMI si zona euro", avertizeaza Nouriel Roubini.

"La un moment dat ai nevoie de restructurare. Ai nevoie ca creditorii bancilor sa fie loviti - altfel risti ca aceste datorii sa fie puse pe nota de plata a Guvernului. Si atunci Guvernul intra in insolventa", a spus Roubini.

Frantei nu ii merge mai bine ca Irlandei sau Greciei

Roubini da exemplul Frantei, despre care spune ca nu ii merge mai bine decat unor tari sever afectate de criza, precum Irlanda sau Grecia.

"Sarkozy a venit la putere spunand 'voi face multe reforme'. Nu le-a facut. Acum, este slab si ar putea pierde alegerile. Din acest motiv, vor intarzia austeritatea fiscala si reformele", explica Rpubini.

Aceasta va fi o mare problema, spune economistul, care nu crede ca sunt mari sanse ca in Franta sa fie luate masurile corecte prea curand. Acesta aminteste ca atunci cand francezii au facut schimbari in sistemul social, crescand varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, oamenii au iesit in strada si s-au revoltat.

"Ce se va intampla cand impui o reforma radicala?", se intreaba Roubini.

Urmatoarea problema serioasa a Europei este Portugalia, explica Roubini. "Din cauza severitatii problemelor cu datoriile in Portugalia, tara isi va pierde accesul pe piata - si asta inseamna ca vor avea nevoie de ajutor de la FMI", a spus economistul.

Acesta considera insa ca adevaratul cosmar este Spania. "Daca Spania se prabuseste, nu exista destui bani in toata Europa pentru a o salva. Spania este prea mare pentru a esua, pe de o parte - iar pe de alta parte este prea mare pentru a fi salvata", a avertizat Roubini.

Datoria publica a Spaniei se ridica la 1 trilion de euro, in conditiile in care Grecia, tara cea mai afectata de criza, are peste 300 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Nouriel Roubini, #Roubini datorii FMI, #Roubini datorii Marte , #FMI