FMI: Nu vom plati mai mult la electricitate in 2012, salariile si pensiile nu cresc

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 16:45
2828 citiri
FMI: Nu vom plati mai mult la electricitate in 2012, salariile si pensiile nu cresc
Foto: TVR Info

Nu exista nici un plan de crestere a costurilor pentru gaze, in cazul consumatorilor casnici, in acest an, iar, in privinta electricitatii, costurile vor incepe sa se majoreze din 2013, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Am discutat cu Guvernul, iar autoritatile vor incepe, in lunile ce urmeaza, un proces de reglementare treptat in sectorul energiei electrice, consumatorii industriali platind pretul reglementat pana la sfarsitul lui 2013. Pentru casnici, cresterea ar urma sa inceapa in 2013 si sa se continue pana in 2017, asigurandu-se protectia consumatorilor celor mai vulnerabili", a precizat Franks, in cadrul conferintei de presa sustinute la sfarsitul misiunii comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale la Bucuresti.

Astfel, termenul de liberalizare a preturilor la energia electrica s-a amanat cu doi ani, din 2015 in 2017. De altfel, Guvernul anuntase ca negociaza cu reprezentantii Fondului Monetar International acest aspect, pentru consumatorii casnici.

In cazul liberalizarii preturilor la gaze, Franks a precizat ca este nevoie de consultari, iar o foaie de parcurs se va discuta in luna aprilie, in cadrul urmatoarei misiuni de evaluare.

La randul sau, Istvan Szekely, seful delegatiei Comisiei Europene, a declarat ca este mare nevoie de investitii si restructurare in domeniul energetic. "In electricitate, in saptamanile urmatoare, autoritatile vor elabora pasii. In sistemul de gaze, vom discuta foaia de parcurs la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai. Intre timp, autoritatile vor vorbi cu reprezentantii industriei", a spus acesta.

El a adaugat ca, pentru consumatorii industriali, Guvernul trebuie sa decida daca vor exista majorari de preturi in acest an. "Noi am cerut o foaie de parcurs pana in ianuarie 2014. Nu noi suntem cei care decidem daca luam masuri in aceste directii. Trebuie sa ne asiguram ca, la 1 ianuarie 2014, nu va fi o crestere care sa socheze industria. Trebuie sa gasim o cale sa ajungem acolo in timp", a spus Szekely.

Totusi, in cazul consumatorilor industriali, primele scumpiri la electricitate ar putea aparea in acest an, potrivit spuselor sefului misiunii FMI in Romania.

"Pe electricitate, pentru consumatorii industriali, va incepe in lunile urmatoare. Pentru casnici, va fi mult mai gradual. Noi ne gandim la o ajustare intr-un calendar mai lent decat cel anticipat, incepand cu 2013", a subliniat Franks.

Salariile si pensiile nu vor creste

Pe de alta parte, autoritatile romane si reprezentantii FMI, CE si BM au convenit sa nu exista nicio modificare in bugetul pe 2012, pana la urmatoarea evaluare, ce va incepe in aprilie, cand vor exista si date pentru anul in curs.

"Am convenit cu Guvernul sa nu schimbam nimic in buget, nici la pensii si salarii, este prea devreme", a spus Franks.

"In 2012, bugetul continua sa fie pe traiectoria cea buna, nu s-au facut ajustari la planurile de cheltuieli si venituri. Am convenit sa facem modificari la urmatoarea evaluare, dupa ce vom avea primele rezultate. Reducerea deficitului de la 4,2% in 2012, la 2,1% din PIB in acest an, plus cresterea slaba, vor lasa putin loc pentru schimbari", a adaugat acesta.

De altfel, FMI si CE au revizuit in scadere prognoza pe cresterea economiei Romaniei pentru acest an, de la 2,5 la suta la 1,5 - 2 procente, din cauza dificultatilor pe piata europeana. "De la ultima vizita, evolutiile macroeconomice au fost mai bune. In 2011, cresterea a fost 2,5%, datorita exporturilor, anului agricol bun si reluarii cererii interne.

Situatia din Europa s-a deteriorat insa. Se anticipeaza ca zona euro va intra in recesiune in acest an, fapt ce se vor propaga si in Romania. Anticipam o crestere modesta, de 1,5 - 2%, peste media UE. Mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitiile, cresterea consumului vor fi cruciale pentru sustinerea acestei cresteri. Inflatia a scazut semnificativ si, in lunile ce urmeaza, ne asteptam sa scada in continuare", a explicat Franks.

Nu mai irositi banii publici

Seful misiunii FMI a atras atentia autoritatilor sa nu mai cheltuie banii pe proiecte care nu sunt importante. "Toate trebuie atent evaluate, pentru ca proiectele cu cel mai mare impact sa fie prioritare si sa aiba finantare. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente. Romania cheltuie un procent ridicat pe investitii din buget si nu beneficiaza intotdeauna de calitate in schimbul banilor investiti", a criticat Franks.

O ingrijorare similara a manifestat si reprezentantul Comisiei Europene, mai ales cu privire la Programul national de dezvoltare a infrastructurii.

"Ne-am astepta sa faca parte din portofoliul si strategia de investitii pe termen mediu fiscal si ar trebui sa se incadreze in anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problema pe viitor", a spus Szekely.

De asemenea, oficialii misiunii comune au atras atentia asupra importantei programului de reforma a societatilor de stat, Franks precizand ca romanii, ca proprietari ai acestor companii, pierd, anual, 175 de milioane de euro doar de la Hidroelectrica, din cauza contractelor care favorizeaza anumite grupuri industriale.

Franks: Sistemul sanitar nu poate continua fara reforme

In privinta reformei sistemului sanitar, reprezentantul FMI a precizat ca trebuie sa exista o dezbatere publica.

"Trebuie sa fiu foarte clar: sistemul sanitar din Romania este deficient si nu mai poate continua fara reforme semnificative. Cererile sunt mult mai mari decat resursele. Totodata, eficienta cheltuielilor si modul de functionare a sistemului sunt deficiente. Cu o populatie in curs de imbatranire, aceste presiuni nu vor face decat sa se inrautateasca", a subliniat Franks.

"Am convenit ca trebuie o dezbatere publica completa pentru ca planul de reforma sa se bucure de sprijinul populatiei", a adaugat acesta.

Franks a mentionat ca este nevoie de simplificarea sistemului de coplata, cu scutirea membrilor vulnerabili ai populatiei, precum si de continuarea precesului de aliniere a ratei de spitalizare si a numarului de paturi la mediile europene.

Nu in ultimul rand, Guvernul va trebui sa elaboreze o propunere pentru asistenta sanitara si finantarea acesteia, care sa includa si un rol mai mare al sistemului privat de sanatate.

"Va fi important sa se asigure resurse publice suficiente. Nu este viabil sa se promita un nivel mai ridicat de beneficii, fara finantare. Anticipam ca aceste propuneri vor fi supuse dezbaterii publice in urmatoarele 6 luni", a conchis Franks.

Toate tintele, indeplinite

In schimb, membrii comisiei FMI, CE si BM au fost de acord ca Romania si-a indeplinit toate tintele stabilite anterior, atat in domeniul deficitului, cat si al veniturilor bugetare, care au fost mai mari decat estimarile.

De asemenea, statul a reusit sa rezolve, in mare parte, problema arieratelor. "Au fost indeplinite toate tintele. Facturile neplatite ce depasesc 90 de zile au fost eliminate la bugetul de stat si al asigurarilor sociale", a spus Franks.

El a adaugat ca exista loc pentru scurtarea perioadei de timp dupa care facturile devin scadente.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#misiune FMI, #Jeffrey Franks, #pret electricitate, #pret gaz , #FMI