Ziare.com

Oferta FMI pentru greci: O noua stergere a datoriei inainte de alegeri daca...

Sambata, 10 Mai 2014, ora 12:25

   

Oferta FMI pentru greci: O noua stergere a datoriei inainte de alegeri daca...
Purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International, Gerry Rice, a admis in declaratiile acordate presei ca datoria Greciei este ridicata iar oficialii zonei euro au acceptat o noua stergere a datoriei tarii, transmite site-ul ekathimerini.com.

In cadrul unei conferinta de presa desfasurate joi seara la Washington, Gerry Rice si-a exprimat ingrijorarea privind perspectivele unei instabilitati politice in Grecia, inaintea alegerilor locale.

"In programul de asistenta al Greciei, ca si in alte programe, stabilitatea politica este o problema importanta", a apreciat oficialul FMI. Referindu-se la datoria Greciei, Gerry Rice a declarat ca aceasta este "deja ridicata si este de asteptat sa ramana semnificativa" iar oficialii zonei euro au acceptat o noua stergere a datoriei tarii, daca va fi necesar, cu conditia ca liderii de la Atena sa-si respecte angajamentele privind implementarea reformelor.

In 2013, Grecia a inregistrat excedent bugetar primar, excluzand costurile cu serviciul datoriei, de 1,5 miliarde de euro sau 0,8% din PIB, primul din 2002, au anuntat Comisia Europeana si Guvernul de la Atena. Cifra nu include alte cheltuieli exceptionale si venituri, cum ar fi ajutorul acordat pentru recapitalizarea bancilor elene sau profiturile inapoiate Atenei de bancile centrale europene, realizate in urma detinerilor de obligatiuni guvernamentale elene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In urma cu patru ani, Grecia a solicitat oficial asistenta financiara internationala, deoarece randamentele cerute de investitori pentru a achizitiona obligatiuni grecesti au atins un nivel nesustenabil, ceea ce a precipitat intrarea tarii in criza. Luna aceasta, Grecia a revenit cu succes pe piete cu o vanzare de obligatiuni pe cinci ani.

Obtinerea excedentului bugetar este un semn al progreselor realizate de Grecia pentru a-si pune in ordine finantele, la patru ani de cand masurile dure de austeritate au redus aproape un sfert din PIB si au dus la un nivel record al somajului, de aproape 28%.

In urma negocierilor, FMI vrea sa se asigure ca, dupa incheierea programului de creditare a Greciei, in 2016, tara poate ajunge la o datorie de 124% din PIB in 2020 si sub 110% din PIB in 2022.

La sfarsitul lui 2013, datoria Greciei se ridica la nivelul record de 175% din PIB.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1124 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor