OIM: FMI va declansa o noua recesiune globala

Joi, 03 Iunie 2010, ora 16:34
2192 citiri
OIM: FMI va declansa o noua recesiune globala

Organizatia Internationala a Muncii atrage atentia ca masurile de austeritate pe care le iau guvernele sub presiunea Fondului Monetar International, pentru corectarea deficitelor bugetare vor declansa o noua recesiune globala.

Organizatia Mondiala a Muncii (OIM) este un organism afiliat ONU, iar avertismentul se regaseste intr-un raport al directorului general al OIM, Juan Somavia (foto), citat de Reuters.

OIM sustine ca datoria publica trebuie redusa intr-o maniera ordonata, fara a afecta cresterea economica si capacitatea oamenilor de a trai.

In raportul directorului general al OIM, Juan Somavia, subliniaza ca presiunile exercitate de pietele financiare determina statele sa ia masuri fiscale radicale, care pun in pericol cresterea productiei, a salariilor si determina cresterea somajului, si cresterea impozitelor si a taxelor.

Ca efect imediat este incapacitatea de plata a datoriilor contractate de state, dar si a fiecarui individ in parte, se mai arata in raportul prezentat miercuri de OIM, la inceputul conferintei anuale a agentiei.

"De ce chestiunea datoriilor de stat este cea mai importanta, urgenta si coplesitoare prioritate pentru piete?", se intreaba Somavia. Oficialul, care are rang de demintar ONU, avertizeaza ca situatia ar putea fi in final contraproductiva pentru piete, daca se va ajunge la o noua contractie economica si la o dubla recesiune.

"Suntem in pargul unei recesiunii similare cu cea din anii '30. Familiile care muncesc suporta o povara coplesitoare, care ar putea creste si mai mult daca reducerea deficitelor si datoriilor de stat devine mai importanta decat stimularea cresterii economice", a adaugat seful OIM.

OIM a prognozat, in luna ianuarie, ca numarul somerilor la nivel mondial va ramane in apropiere de nivelul record din anul 2009, depasind 213 milioane de persoane, sau 6,5% din forta de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#OIM FMI recesiune globala, #datorie publica FMI , #FMI