Ziare.com

Poate Romania sa aiba un acord cu FMI dupa model polonez?

de Camelia Sisea
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 07:14

   

Poate Romania sa aiba un acord cu FMI dupa model polonez?
Parteneriatul dintre Fondul Monetar International si Polonia este ravnit de multe alte tari aflate in situatii mai putin favorabile, precum Ungaria, dar si Romania.

In vara acestui an, Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la FMI la acel moment si actualmente vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, argumenta in favoarea unui nou acord al tarii noastre cu FMI, dupa model polonez de aceasta data, respectiv o linie de credit permanenta pusa la dispozitia Romaniei, in conditii mai putin restrictive.

"Eu cred ca Romania deja, dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara", a spus Tanasescu la RFI.

Intr-o perioada dominata de incertitudini, existenta unor fonduri care sa poata fi accesate in cazul producerii unui "cutremur" este importanta. Modalitatea in care sunt asigurate fondurile este, insa, la fel de importanta.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Romania a primit, pentru perioada 2009-2011, din partea FMI un imprumut de 13 miliarde de euro, in cadrul unui acord de tip stand-by. Pentru banii acordati de Fond, dobanda a fost de aproximativ 3,5% pe an in DST (moneda de cont a FMI - drepturi speciale de tragere) - 1.00 euro = 0.844933 DST.

Iar imprumutul trebuie sa fie rambursat pana in 2015, platile incepand cu luna august a acestui an. Pe langa suma imprumutata, vom plati in acest interval dobanzi si comisioane de peste jumatate de miliard de euro.

In prezent, Romania are in derulare, pentru perioada 2011-2013, un acord stand-by de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,5 miliarde euro, din care poate utiliza 3,2 miliarde de euro. Pentru banii pusi la dispozitie, Romania nu plateste comision.

Acordurile cu FMI au fost completate de unele similare incheiate cu Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Un nou acord?

Incepand cu 2013, statul roman trebuie sa decida daca va merge in continuare pe linia colaborarii cu FMI.

Credibilitatea generata de un astfel de acord a determinat scaderea constanta a costurilor de finantare de pe piata, din 2011, pana la circa 5%, cu unele exceptii in perioadele de tensiune politica.

In plus, conditiile atasate acordului pot frana exagerarile politice in special in perioade electorale. Deficitul bugetar al Romaniei a scazut la 5,2% din PIB, de la 6,8% in 2010, iar tinta pentru acest an este de 3%.

Tara noastra a inregistrat o crestere economica de 2,5% anul trecut, pe fondul unui an agricol bun, dupa o contractie de 1,6% in 2010, iar pentru anul acesta este estimata o crestere de aproximativ 1%. Mai mult, Romania ar putea depasi in 2013 chiar Polonia, potrivit estimarilor FMI, cu o crestere de 2,5% comparativ cu 2,1%. De asemenea, inflatia a fost adusa relativ sub control.

Pe de alta parte, in pofida cifrelor macro imbucuratoare, nivelul de trai al populatiei s-a deteriorat constant pe perioada derularii acordurilor, insotite de masuri dure de austeritate. Astfel, averea romanilor s-a redus cu 36% in perioada iulie 2011 - iunie 2012, reprezentand cea mai mare scadere din lume, potrivit unui raport al Credit Suisse.

Totusi, actualul guvern este inclinat sa continue relatia Romaniei cu FMI. Potrivit premierului Victor Ponta, un acord cu FMI dupa model polonez reprezinta un "certificat de sanatate fiscala".

"Un tip de acord preventiv ca cel pe care aceste institutii il au cu Polonia este unul modern, un tip de acord in care putem lua bani doar daca avem nevoie. Un acord de tip preventiv este un act de sanatate al finantelor romanesti si asta ne ajuta sa ne finantam la costuri mai bune", a afirmat premierul Victor Ponta.

Ce inseamna acord de tip polonez?

Polonia a solicitat Fondului, in 2009, o linie de credit flexibila in valoare de 16 miliarde de euro, pe un an.

"Polonia are un istoric de politici economice sanatoase. Bazele sale economice si cadrul politic sunt puternice, iar autoritatile poloneze si-au demonstrat angajamentul de a mentine acest cadru solid", saluta seful FMI de la acea vreme, Dominique Strauss-Kahn, initiativa premierului polonez Donald Tusk, printr-o declaratie publicata pe site-ul FMI.

Acordul a fost reinnoit pe doi ani in 2010, iar, la inceputul anului 2012, dupa doi ani de criza neintrerupta pe continent, Polonia inca se califica pentru un astfel de imprumut.

Tusk este premierul Poloniei din 2007, iar Polonia este singura tara europeana care nu a intrat in recesiune pe perioada crizei.

Linia de credit flexibila a fost conceputa pentru a raspunde cerintelor in crestere pentru finantare in scopul prevenirii sau ameliorarii efectelor crizei in tarile cu perspectivele economice si politice solide, se precizeaza pe site-ul FMI.

In acest moment, doar Polonia, Mexicul si Columbia au accesat acest instrument, iar, ca urmare a reactiei pozitive a pietei, toate cele trei tari nu au folosit pana acum resursele puse la dispozitie.

Linia de credit este prevazuta cu un comision de angajament de aproximativ 0,3%, care este returnat daca se opteaza pentru utilizarea banilor.

Instrumentul este o plasa de siguranta pentru economiile puternice, iar accesul este conditionat de criterii stricte de calificare. Odata aprobat, tarile pot utiliza fondurile fara sa fie obligate sa atinga anumite obiective politice, asa cum este cazul celorlalte tipuri de acorduri cu FMI, inclusiv cel cu Romania.

Desi a inregistrat o serie de progrese, potrivit oficialilor principalului sau creditor, Romania are inca probleme mari de rezolvat, precum reforma fiscala sau situatia companiilor de stat neprofitabile, probleme de a caror solutionare Fondul conditioneaza chiar continuarea actualului acord.

Nu in ultimul rand, schimbarile fulgeratoare de pe scena politica nu ajuta la conturarea cadrului necesar calificarii Romaniei pentru accesarea unui acord de finantare "modern".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3509 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"....o linie de credit permanenta......"

...dar sa fie secreta.Acces sa aiba doar guvernul,sa fie un contract "beton" astfel incat sa nu rasufle nimic dar nici sa nu mai trebuiasca a fi returnat.Atunci sa vezi bataie ca-n spitalele de nebuni.

 

Interessant. Un fel de pipe-line financiar, un bancomat la

domiciliu! Frumos vis USList. Sa le stea hirtia in git. Sa li se infunde teava! Iarta-ma Vestala, m-au enervat trintorii astia! Pa draga. 5/5 punte oricum!

Io-s d'acord sa avem raporturi bune cu femei

Ca si ele e bine sa aibe raporturi bune cu noi.

Romania poate sa aiba un acord corect si avantajos cu FMI,

cu conditia ca avem un guvern capabil sa poarte aceste discutii si sa obtina cea mai buna oportunitate. Nu este cazul actual. Guvernul Ponta are o singura tinta:sa fie USL reales (sint deja in campanie, un ministru de inlocuire se ocupa de guvernare, Ponta este ocupat cu alegerile). Al doilea objectiv USL: jos Basescu. Ei bine cu asemenea guvernare, Romania nu numai ca nu are nici o sansa, dar risca sa fie declasata, cu toate implicatiile imediate in viata civila, deprecierea leului, cresterea preturilor serviciilor si produselor, accentuarea pauperizarii generale, incepind cu pensionarii si sfirsind cu budgetarii. Dragilor, aveti o singura pirghie: votati constient in decembrie, trimiteti la studii plagiatorii, numiti technocrati capabili, in lipsa de politicieni remarcabili si cinstiti. Va las, ma duc la coiffeur!

 

Daca poate Ro. sa fie acreditata de FMI ???

Desigur ca poate;....Dar;.. oare se afla Romania intr-o criza financiara extrem de grava incit sa fie aprobata??
@vestala; (beton'ne'beton)
Rambursarea este Obligatorie fara nici-un fel de reducere sau anulare a datoriilor.
Este dorit de cineva acest imprumut ??? sau este extrem de necesar ???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor