Ponta anunta primul pas important pentru un nou acord cu FMI

Joi, 04 Iulie 2013, ora 18:49
923 citiri
Ponta anunta primul pas important pentru un nou acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca Guvernul va adopta un memorandum prin care se ia act in mod oficial de incheierea cu bine a acordului cu Fondul Monetar International si a adaugat ca se va face cererea pentru o noua intelegere cu institutia, in aceleasi conditii.

"Avem astazi (joi - n.red.) un memorandum prin care in mod oficial luam act de incheierea cu bine a acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Eu cred ca este un lucru bun pentru Romania ca am incheiat cu bine si va multumesc tuturor celor care ati facut eforturi, vorbesc de toti ministrii care ati fost implicati, si nu stiu de ce s-ar fi bucurat atatia sa dam gres, de parca murea doar capra noastra, nu murea toata capra tarii!

Ma bucur ca s-a incheiat cu bine si o sa va autorizam in mod oficial sa facem cererea pentru un nou acord, in acelasi conditii, adica, nu luam bani, nu ne trebuie bani, avem posibilitatea sa ne imprumutam pe pietele private, dar pentru niste scopuri si niste obiective pe care dupa aceea le veti negocia, probabil, dupa vizita doamnei presedinte Lagarde", a precizat premierul, la inceputul sedintei de Guvern.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, va vizita Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011, a informat FMI, printr-un comunicat de presa, pe 3 iulie.

Sefa FMI, in vizita la Bucuresti - afla cand vine si de ce

Victor Ponta a declarat pe 30 iunie pentru postul public de televiziune ca ar fi bine ca Romania sa aiba in continuare un acord preventiv, in contextul in care cel recent s-a incheiat cu succes, fara ca Romania sa ia bani de la FMI, iar acum se poate imprumuta la dobanzile cele mai scazute din istoria tarii.

Ponta: Romania ar fi bine sa aiba in continuare un acord preventiv cu FMI

"Romania nu doar ca nu a mai avut nevoie de banii de la FMI. Noi am incheiat cu bine acest acord, dar nu am tras niciun dolar din acel buffer, insa am indeplinit acordul fara sa luam bani, am inceput reformele structurale, ne imprumutam la dobanzile cele mai ieftine din istoria Romaniei si destul de bune fata de multe alte tari europene, sa zic mai avansate decat Romania, ultima data am fost sub cinci, ceea ce nu reusisem in vremurile considerate bune. Din 2011 era peste sase dobanda", a spus premierul.

Acordul cu FMI - o injectie dureroasa pentru Romania, dar necesara

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a declarat incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale, a anuntat pe 27 iunie ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...