Ponta, despre noul acord cu FMI: Imi doresc sa fie ultimul

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 18:56
2012 citiri
Ponta, despre noul acord cu FMI: Imi doresc sa fie ultimul
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a prezentat, marti, in fata plenului parlamentar, intentia Guvernului de a incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Modiala si a subliniat ca spera ca acest nou acord sa fie ultimul incheiat de Romania.

Ponta a spus ca, in opinia sa, deciziile importante pentru intreaga tara trebuie sa fie luate dupa informarea si aprobarea Parlamentului. El a prezentat apoi situatia actuala, stadiul negocierilor si implicatiile noului acord intre statul roman si cele trei institutii internationale, adaugand ca scrisoarea de intentie are un caracter confidential, dar ca textul acesteia este disponibil pentru parlamentari.

"As vrea sa reamintesc efectele economice din cadrul acordului incheiat anul trecut de fost guvern si dus la sfarsit de guvernul pe care il conduc. S-au reintregit salariile bugetarilor cu o crestere de 15%, s-a returnat contributia pensionarilor la Sanatate, a crescut salariul minim la 800 de lei.

Au fost masuri pe care guvernul le-a implementat pentru stimularea mediului de afaceri. In 2013, am alocat 3,5 miliarde de lei pentru plata arieratelor din Sanatate. Am garantat imprumuturile autoritatilor locale pentru plata arieratelor si pentru compensarea datoriilor catre agentii aconomici", a explicat Ponta.

Absorbtia fondurilor europene, triplata

Premierul a mai spus ca, in 2012 si 2013, s-au aprobat scheme de ajutor de stat de natura sa genereze 6.000 de locuri de munca. El a adaugat ca absorbtia fondurilor europene a fost triplata, de la 7,5% in 2012 la 22% in prezent, si ca au fost deblocate toate programele operationale, cu exceptia programului pentru cresterea competivitatii.

"Este al treilea acord consecutiv incheiat cu FMI. In primul acord am avut un imprumut de 20 de miliarde de euro, al doilea a fost preventiv, iar al treilea prevede o suma de patru miliarde de euro, o suma care nu va fi folosita de Romania decat in cazuri cu totul exceptionale de criza la nivel international.

Romania se imprumuta azi mult mai ieftin decat tarile din regiune. Imi doresc sa fie ultimul acord pe care Romania il mai incheie cu insitutiile internationale. Dupa criza din 2009, Romania se afla intr-o perioada de insanatosire fiscal-bugetara si sper ca peste doi ani sa nu mai aiba nevoie de niciun acord.

Semnalul dat de Romania ca a finalizat cu bine acordurile precedente e un mesaj de stabilitate si predictibilitate de natura sa acorde siguranta de care fiecare investitor sau banca privata are foarte mare nevoie", a lamurit Ponta.

Premierul a enumerat apoi obligatiile si avantajele pe care Romania le obtine in cazul incheierii noului acord. Astfel, el a anuntat ca in acord nu exista nicio intentie de crestere a fiscalitatii, fiind pastrata cota unica de 16%.

Reducerea TVA la paine, primele efecte pozitive

Exista totusi situatii in care pot fi aplicate scaderi de fiscalitate, cum a fost, de exemplu, TVA la paine. "Daca se va dovedi un proiect de succes il vom continua si pentru alte produse, astfel incat sa combatem evaziunea fiscala si sa avem alimente mai ieftine", a mentionat Ponta.

El a mai spus ca impactul negativ produs de scaderea TVA la paine a fost compensat de cresterea accizelor la alcool si bunuri de lux, decizie care isi va dovedi ratiunea economica, in opinia lui Ponta.

Proprietarii care scot bani din chirii vor plati in plus la asigurarile de sanatate

Referitor la obligarea persoanelor care obtin venituri din chirii sa plateasca in plus la asigurarile de sanatate, premierul a precizat ca suma este limitata la cinci salarii medii, ca masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si ca va compensa contributiile de asigurari de sanatate acordate pensionarilor. Ponta a afirmat ca acordul mai prevede majorarea ajutoarelor de stat, in 2014, de la trei miliarde la opt miliarde de lei.

"In prezent, marea problema pentru firmele private este accesul dificil la credite. Statul se poate imprumuta la preturi rezonabile de pe pietele internationale, lasand bancile pentru piata interna. Acordul mai permite continuare cresterii venitului mediu si ajutoarele pentru incalzirea locuintei pentru venituri de sub 650 de lei pe luna pe membru de familie", a mentionat prim-ministrul.

Referitor la programul de privatizari, Ponta a asigurat ca nu exista privatizari majoritare. Este vorba, printre altele, de 15% din Compania Energetica Oltenia si 10% din Hidroelectrica. Astfel, statul ramane actioner majoritar, insa este implicat si capital privat in companiile energetice.

Ministrul pentru Buget: Nu crestem taxele pentru PFA si drepturi de autor!

"Acordul nu prevede obligatia pentru Romania de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor. E o cerinta mai veche a partenerilor internationali, dar impreuna putem sa gandim un sistem fiscal care sa largeasca baza de impozitare, pentru ca, in Romania, putini sunt cei care platesc taxe.

Este important sa stiu ca acest acord nu e al unui guvern, ci este insusit de clasa politica. Azi (marti - n.red.) grupurile isi vor asuma sustinerea sau dezacordul. Deciziile importante ale Guvernului trebuie sa fie prezentate, ratificate de Parlament. Guvernul administreaza tara, decizia aparine romanilor, iar parlamentarii sunt reprezentantii legimi ai acestor oameni", a conchis premierul.

Victor Ponta prezinta in Parlament noul acord cu FMI

Potrivit lui Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis la Fondul Monetar International la data de 12 septembrie.

"Am facut cerere sa prezentam in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, sa vorbim despre principalele elemente care tin de acordul nou cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Sa prezentam toate datele: avantaje, dezavantaje, lucruri importante. Stiu ca, cel putin la fonduri europene, in special la Transporturi, dar si la toate celelalte, din momentul in care avem acordul cu Comisia Europeana si cu FMI, din nou, vom primi 'top-up'-ul acela de 10%, care inseamna sute de milioane de euro", a precizat premierul saptamana trecuta.

Autoritatile romane si reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni, a anuntat, recent, seful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Asistenta financiara va fi de patru miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si Comisia Europeana. Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI in luna septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Victor Ponta FMI, #Victor Ponta acord FMI, #Victor Ponta imprumut FMI, #acord FMI , #FMI