Ponta si Basescu, de acord ca avem nevoie de un nou acord cu FMI (Video)

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:29
2019 citiri
Ponta si Basescu, de acord ca avem nevoie de un nou acord cu FMI (Video)
Foto: B1

Un nou acord cu Fondul Monetar International este necesar pentru ca Romania sa poata continua sa se imprumute ieftin pe pietele financiare private, a declarat Victor Ponta.

"Opinia mea exprimata si cand eram in opozitie si de cand am preluat guvernarea, opinie pe care am vazut, o impartaseste si presedintele Basescu si guvernatorul bancii nationale, este ca anul viitor, dupa ce se incheie cu bine actualul acord, sa sa avem un nou acord preventiv (...) sa ne ajute sa consolidam ceea ce am reusit anul acesta, adica sa imprumutam bani privati de pe pietele financiare private cu o dobanda cat mai mica.

(...)In momentul in care ai un acord, un certificat de la niste institutii internationale privind reformele structurale, modul in care iti folosesti deficitul bugetar si datoria publica, cu acel certificat 'de buna purtare' poti sa te duci pe pietele private cu o dobanda mai mica", a spus Victor Ponta la B1TV.

Romania s-a imprumutat la sfarsitul lunii octombrie de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, in valoare de 1,5 miliarde de euro, cu un randament de aproximativ 5%.

Ponta: Este necesara o viziune pentru dezvoltare economica pana in 2019 (Video)

Premierul spera ca randamentul sa scada la sfarsitul anului chiar sub "cifra psihologica" de 5%.

In prezent, Romania are in derulare un acord stand-by de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,5 miliarde euro, care va expira in aprilie. Acordul cu FMI este completat de unele similare incheiate cu Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Potrivit premierului, un nou acord ar urma sa fie tot de tip preventiv, "o plasa de siguranta" in eventualitatea unor socuri pe pietele externe.

"Nu vrem sa imprumutam bani, vrem sa avem o plasa de siguranta in cazul unor tulburari grave si neasteptate pe pietele internationale (...) Traim intr-un context economic foarte tulburat. Anul viitor Romania are de rambursat rata cea mai mare din imprumutul pe care l-a consumat in 2009 si 2010. In acest conditii, (...) cu cat ai mai multe puncte de siguranta, cu atat mai bine", a spus premierul.

Si presedintele Traian Basescu a declarat la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, prezenta la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, potrivit Mediafax.

Presedintele a adaugat ca este nevoie ca asistenta Uniunii Europene si a Fondului Monetar International pentru a putea fi pusa la punct o strategie de crestere economica in Romania.

Basescu: Romania nu a gasit cheia cresterii economice

#Victor Ponta acord FMI, #romania imprumut FMI, #Romania imprumut extern, #dobanda imprumut , #FMI