Poruncile FMI pentru continuarea acordului cu Romania

Joi, 16 August 2012, ora 13:32
4199 citiri
Poruncile FMI pentru continuarea acordului cu Romania

Fondul Monetar International nu mai tolereaza amanarea reformelor intarziate succesiv de autoritatile romane, conditionand continurea acordului cu Romania de adoptarea unor masuri legate de pretul la gaze, arierate si privatizarea companiilor de stat.

Majorarea pretului la gaze incepand cu luna septembrie, plata arieratelor autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea pe Bursa a unui pachet minoritar din Transgaz sunt patru conditii strict necesare pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI, a anuntat Erik de Vrijer, seful misiunii Fondului in Romania.

FMI a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, desi anticipeaza un avans real al PIB de 3% in 2013.

Scumpirea gazelor

Potrivit oficialului, pretul gazelor naturale trebuie sa creasca atat la consumatorii casnici, cat si la cei industriali, cu 5%, respectiv, 10%, pana la jumatatea lunii septembrie.

"Sectorul energetic ar trebui sa fie foarte profitabil si sa fie motorul investitiilor in sanatate, infrastructura etc. Din pacate, in sectorul intreprinderilor de stat nu este asa pentru moment. Este important sa se alinieze preturile la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul sa se creasca pretul la consumatorii casnici si pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% pana la jumatatea lunii septembrie", a precizat de Vrijer.

De asemenea, incepand cu 2013 va fi demarat procesul de liberalizare a preturilor la gaze, conditie a partenerilor internationali, generand cresterea facturilor pentru consumatori.

Autoritatile romane au anuntat deja ca au propus Fondului introducerea, in aceasta toamna, a unei taxe pentru producatorii de gaze naturale si de energie pe veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor. Banii obtinuti la buget prin aplicarea taxei vor fi folositi pentru acordarea de subventii directe catre consumatorii vulnerabili.

Plata arieratelor

Autoritatile locale vor putea utiliza resursele disponibile pentru a reduce arieratele, datoriile restante ale acestora catre diversi furnizori si creditori, iar autoritatile centrale vor putea chiar sa achite direct aceste arierate din cotele defalcate, in urma emiterii unei ordonante guvernamentale, a mai mentionat Erik de Vrijer.

Tintele privind arieratele bugetului de stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru al acestui an. In urma celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania, Fondul a constatat ca valoarea arieratelor administratiei centrale a ramas la nivelul de la sfarsitul lunii martie in loc sa scada, in timp ce arieratele autoritatilor locale chiar au crescut.

Privatizarile Oltchim si Transgaz

Privatizarea combinatului valcean, prevazuta in cadrul acordului semnat cu FMI initial pentru sfarsitul lunii aprilie, a fost amanata constant, fiind programata in cele din urma pentru luna septembrie a acestui an. Astfel, ofertele de privatizare pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea trebuie depuse pana la data de 13 septembrie 2012, iar licitatia va avea loc in ziua urmatoare.

Oltchim a raportat pierderi de 188,23 milioane lei in primul semestru din 2012, in crestere de peste 2,5 ori fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand a inregistrat pierderi de 70,29 milioane lei.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din actiuni, inainte de conversia creantelor statului in actiuni.

Totodata, si oferta publica de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Medias este inclusa in programul de privatizari prin Bursa in acesta an, convenit cu FMI.

Transgaz a avut in primele sase luni un profit net in scadere cu aproape 18%, la 210,3 milioane de lei, pe fondul majorarii cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 73,51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea are 14,98%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Romania acord FMI, #conditii FMI acord Romania, #imprumut FMI, #majorare preturi, #privatizare companii , #FMI