Premiera pentru Romania: Negocieri cu FMI la Bruxelles, fara Traian Basescu

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:20
4575 citiri
Premiera pentru Romania: Negocieri cu FMI la Bruxelles, fara Traian Basescu

Guvernul si BNR vor merge saptamana viitoare la Bruxelles, unde vor discuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) urmatoarea evaluare a acordului pe care Romania il are cu acesta.

La negocieri nu vor participa si reprezentanti ai presedintiei, ai partidelor politice sau ai sindicatelor din tara noastra, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

"Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc", au precizat sursele citate.

Negocieri mai scurte decat cele din Bucuresti

Discutiile de la Bruxelles se vor concentra intr-o perioada mai scurta decat cele purtate la Bucuresti. Astfel, acestea se vor desfasura pe o perioada de patru zile, de marti, 16 septembrie, pana vineri, 19 septembrie, spre deosebire de negocierile de la noi, care se intindeau pe un interval cuprins intre zece zile si doua saptamani.

Sefa misiunii FMI ne spune unde are Romania probleme

Sursele mentionate au declarat ca Guvernul Romaniei va fi reprezentat de mai multi ministri, dar nu este exclus ca la intalnirea din 19 septembrie sa participe si premierul Victor Ponta.

De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ii va avea ca reprezentanti pe guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Cristian Popa.

Reprezentantii Executivului si ai BNR se vor intalni cu delegtia FMI, condusa de Andrea Schaechter, cu delegatia Comisiei Europene (CE), condusa de Istvan Szekely, si cu cea a Bancii Mondiale (BM), care o va avea in frunte pe Elisabetta Capanelli, directorul de tara pentru Romania si Ungaria.

Potrivit programului actual, primele doua zile se vor axa pe discutii tehnice, care vor viza executia bugetara de pana acum si cea de-a doua rectificare bugetara, ce cuprinde reducerea CAS cu 5% la angajator incepand cu 1 octombrie, masura contestata de la inceput de FMI.

De ce FMI nu vrea reducerea CAS cu 5% in acest an - Cinci motive probabile

Reducerea CAS cu 5%, adoptata in Parlament

Joi vor incepe discutiile la nivel de ministri, printre care se afla ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

In ultima zi, vineri, va avea loc o intalnire intre conducerea BNR si misiunea completa a FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale. Aceasta va fi urmata de o ampla discutie pe tema rectificarii bugetare, a proiectului de buget pe anul 2015, a redeventilor si a prognozelor in legatura cu evolutia incasarilor ANAF.

Ponta asteapta noua vizita a FMI - ce va discuta atunci cu delegatia

Victor Ponta declara, miercuri, ca raportul Ministerului de Finante in ceea ce priveste sistemul de redevente petroliere va fi discutat cu FMI, CE si Banca Mondiala, in luna noiembrie, la urmatoarea vizita a institutiilor financiare internationale in tara noastra.

"Cu siguranta, raportul pe care il intocmeste Ministerul de Finante, cu asistenta Bancii Mondiale, va fi discutat la urmatoarea vizita a delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internationale si Bancii Mondiale la Bucuresti, vizita care, din cate stiu eu, va fi in luna noiembrie", spunea premierul cu o zi inainte sa apara informatia ca intalnirea va avea loc la Bruxelles, in septembrie.

Eveniment Quarterly Report

Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet de acasă a fost de 85,7%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). ”Din totalul gospodăriilor din...
FMI recomandă României noi reforme fiscale: impozitarea progresivă, impozitul pe cifra de afaceri și eliminarea privilegiilor fiscale
FMI recomandă României noi reforme fiscale: impozitarea progresivă, impozitul pe cifra de afaceri și eliminarea privilegiilor fiscale
Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României reforme fiscale suplimentare pentru a strânge încă 2% din Produsului Intern Brut (PIB). Printre sugestii se numără, în primul...
#Ponta FMI, #negocieri FMI Bruxelles, #negocieri FMI Basescu , #FMI