Presa de azi: Ce salvam, economia sau bugetul?

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 09:12
2780 citiri
Presa de azi: Ce salvam, economia sau bugetul?
Foto: Arhiva

Vizita FMI in Romania si negocierile pe care autoritatile le au cu reprezentantii internationali tin prima pagina a ziarelor de miercuri. Jurnalistii de la Gandul ne fac dezvaluirea ca "Romania mai vrea un credit de la FMI, iar statul are nevoie de 13,5 miliarde de euro", iar cei de la Romania Libera incearca sa afle "Ce salvam, economia sau bugetul?".

Puterea: Romania va lua un nou imprumut de la Fondul Monetar, anul viitor. FMI pune pe masa Guvernului situtia dezastruoasa privind atragerea fondurilor europene

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, marti, la debutul discutiilor cu autoritatile romane privind cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, ca reprezentantii Fondului sunt foarte ingrijorati de aparenta inabilitate a Romaniei de a asimila sau de a atrage fondurile europene.

Pe de alta parte, tot mai multe voci afirma ca incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International, cel mai probabil anul viitor, este inevitabila, scrie Puterea.

"Suntem foarte ingrijorati de absorbtia fondurilor europene. Vrem sa depunem tot efortul pentru a imbunatati atragerea acestor finantari si vrem sa lucram impreuna cu Guvernul pentru gasirea unor strategii (...). Principala provocare este ca banii sa fie folositi inainte ca ei sa dispara, inainte sa inceteze sa mai fie disponibili pentru Romania", a spus Franks, dupa o intalnire cu reprezentantii patronatelor.

De asemenea, Jeffrey Franks a subliniat importanta cruciala a fondurilor europene pentru investitiile economice, mentionand ca absenta acestor sume nu va modifica tintele fiscale.

El a precizat ca va lucra alaturi de Guvern pentru a gasi strategii de atragere a finantarii UE. In ceea ce priveste posibilitatea incheierii unui nou acord de imprumut intre Romania si FMI, Franks a afirmat ca inca nu au inceput discutiile cu Guvernul.

Gandul: Romania mai vrea un credit de la FMI. Statul are nevoie de 13,5 miliarde de euro

Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a recunoscut marti ca se discuta de luni de zile despre posibilitatea unui nou acord intre Bucuresti si Washington.

"Evaluarile facute pana acum par sa indice ca Romania nu va iesi din criza nici anul viitor. Acordul se termina in martie 2011 dar criza va continua. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, ne-a spus ca a vorbit la Washington despre posibilitatea unui nou acord inca de acum cateva luni", a declarat pentru Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, la finalul intalnirii cu reprezentantii FMI, pentru Gandul.

Oficialii romani sustin ca este prea devreme pentru a se discuta despre un nou acord, insa unii dintre ei recunosc ca o noua intelegere cu Fondul si cu CE ar fi profitabila pentru Romania.

"Este prematur sa vorbim despre un nou acord cu FMI. Nu avem in acest moment discutii despre un nou acord cu FMI", a declarat premierul Emil Boc, cu ocazia unei conferinte de presa sustinuta la Targoviste.

Cu doar cateva minute inainte, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, aflat la Bucuresti, precizase ca "deocamdata nu exista acest subiect in discutie".

Jurnalul National: Imprumut nou, Cabinet nou la Palatul Victoria

Primele discutii cu FMI de la Bucuresti vin intr-o perioada in care clasa politica este pe cale sa plece in vacanta sau este chiar in vacanta, sindicatele sunt vlaguite dupa actiunile de proteste in strada care au ramas fara vreun rezultat. Fondul mai vine si dupa o serie de acuze si critici facute de seful statului fata de FMI intr-un acid dialog la distanta cu directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Basescu a putut sa constate si din discutia cu premierul maghiar, Viktor Orban, care sunt consecintele ruperii unui acord cu FMI, Ungaria avand serioase probleme dupa lectia de "demnitate" asumata de Guvernul Orban. Boc evident ca nu va putea sa faca greseala omologului de la Budapesta, comenteaza Jurnalul National.

Guvernul roman are nevoie de bani pentru plata pensiilor, salariilor bugetarilor, medicamentelor, dar si pentru plata dobanzilor la datoriile facute pana acum. Patronatele au anuntat marti ca deja se discuta despre un nou imprumut care sa ajute Administratia de la Bucuresti sa treaca cocoasa de plati ale imprumuturilor anterioare la platile programate in 2011.

Un nou acord inseamna si discutii purtate intr-o noua formula politica, si de aceea si reprezentantii FMI si ministrul de Finante se feresc sa faca declaratii. Insa un lucru e cert. Vom avea nevoie de un nou imprumut, caci actualul expira in martie 2011, dar, daca se va face, va fi probabil fara Emil Boc.

Romania Libera: Ce salvam, economia sau bugetul?

Romania nu poate lupta, in prezent, pe doua fronturi, "insanatosirea bugetului" si iesirea din recesiune, si ar trebui sa se concentreze in acest an pe primul dintre ele si anul viitor pe cel de-al doilea, a declarat marti Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Romania in momentul de fata nu poate sa se lupte pe doua fronturi, si pentru sanatatea bugetului, si pentru iesirea din recesiune. Anul asta trebuie sa mergem pe un singur sens, insanatosirea bugetului", a spus Vasilescu, potrivit Romania Libera.

El a aratat ca o revenire pe plus a cresterii economice ar putea avea loc abia spre sfarsitului anului viitor, doar daca vor avea loc ajustarile bugetare. "Anul viitor va trebui sa deschidem si un front spre iesirea din recesiune, iar daca lucrurile merg bine, putem sa vorbim de o crestere pe plus spre sfarsitul anului", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a aratat ca, pe langa batalia pentru insanatosirea bugetului, Romania va trebui sa duca o lupta si pentru atragarea investitiilor straine directe, capitol la care este in concurenta cu tari precum Ungaria sau Bulgaria.

"Si Ministerul Finantelor se uita in jur la tari precum Bulgaria sau Ungaria, care sunt concurente cu noi, si cand noi avem nevoie de investitii straine ca de aer si soare, normal ca trebuie sa ne gandim cum sa le atragem", a adaugat Vasilescu.

Evenimentul Zilei: FMI ne urecheaza pentru fondurile UE neaccesate

Romania risca sa piarda miliarde de euro daca nu se gasesc solutii concrete pentru atragerea banilor europeni alocati tarii noastre pana in 2013.

Potrivit ultimului bilant prezentat de premierul Emil Boc in urma cu doua saptamani, platile efective din fonduri europene catre beneficiari au fost de numai 882 de milioane de euro, titreaza Evenimentul Zilei.

"Pana in momentul de fata, s-au facut plati efective in Romania, din fonduri europene, catre beneficiari, de 882 de milioane de euro, deci sub un miliard de euro. Vreau sa va spun ca acest lucru ma nemultumeste profund si in ritmul acesta exista pericolul ca Romania sa nu poata cheltui toate sumele de la Uniunea Europeana pana la sfarsitul exercitiului bugetar", a precizat premierul intr-un comunicat remis de guvern in urma cu doua saptamani.

Conform sursei citate, au fost depuse 18.177 de proiecte in valoare de 38,98 miliarde de euro, au fost aprobate 4.421 de proiecte in valoare de 9,4 miliarde de euro, au fost incheiate contracte si decizii de finantare pentru 3.146 de proiecte in valoare de 6,06 miliarde de euro.

Boc a anuntat acum patru zile ca vor fi reziliate contractele incheiate de firme pentru proiecte finantate de UE unde lucrarile sunt intarziate cu 6-9 luni.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#fmi Romania, #buget Romania, #imprumut Romania , #FMI