Presa centrala de marti pune accentul pe economia tarii noastre si pe cum ar putea ajunge Romania, potrivit spuselor presedintelui Traian Basescu, la un nou acord cu FMI, in aceasta toamna.
Astfel, jurnalistii de la Adevarul incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea "cat ne mai putem indatora?", in timp ce cei de la Puterea ne dau amara veste ca "romanii nu scapa de Fondul Monetar pana in 2017". Si Jurnalul National scoate in evidenta tragicul situatiei, titrand ca "Guvernul neputintei vrea sa ne indatoreze si nepotii".
Gandul:"E dramatic", le transmite Basescu oficialilor FMI. Romania trebuie sa imprumute 13 miliarde de euro ca sa mai scape un an
Anul viitor Romania va trebui sa imprumute, in total, circa 13 miliarde de euro de la bancheri sau de la institutiile financiare internationale, atat pentru a acoperi deficitul bugetar (estimat la 4,4% din PIB - 5,2 miliarde de euro), cat si pentru a rambursa creditele luate pana acum care vor ajunge la scadenta in 2011.
Doar pentru plata dobanzilor aferente imprumuturilor luate pana acum statul va cheltui anul viitor peste doua miliarde de euro, conform datelor Ministerului de Finante. Din totalul de 5,2 miliarde de euro, 3,6 miliarde de euro reprezinta deficitul sistemului public de pensii, respectiv diferenta intre cheltuielile cu pensiile si veniturile din contributiile sociale de stat, anunta Gandul.
"Este dramatic". Asa a caracterizat presedintele Traian Basescu faptul ca deficitul facturii sociale este de aproape trei miliarde de euro. "Trebuie sa vedem cat de mult vom continua sa cheltuim pentru costuri sociale. Avem un deficit de aproape 3 miliarde euro, ceea ce este dramatic. Trebuie sa reducem toate bugetele", a declarat presedintele in contextul unor discutii avute luni la Palatul Cotroceni cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, privind deficitul bugetar al Romaniei.
In cadrul intrevederii cu oficialul FMI presedintele Traian Basescu a facut publica data la care vor incepe negocierile dintre reprezentantii Guvernului si oficialii FMI privind semnarea unui nou acord.
"Propunerea mea catre dumnea-voastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip 'precautionary', acesta este mesajul meu catre dumneavoastra", a declarat Basescu.
Adevarul: Abonati la FMI. Cat ne mai putem indatora?
Dincolo de forma viitorului acord, este cert ca Guvernul va incepe, in octombrie, tatonarile cu finantatorii externi. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, este convins ca tipul noului acord va fi unul precaut, fara ca statul sa atraga bani.
"Eu exclud un acord care sa presupuna un nou imprumut, ca cel de acum. Guvernul nu cred ca va mai lua bani de la FMI, ci de pe pietele internationale", a spus Tanasescu, citat de Adevarul.
Oficialul a precizat ca exista trei variante de acord precaut: unul care sa presupuna doar asistenta Fondului, unul care sa cuprinda anumite conditionalitati, respectiv noi reforme in sistemul public, sau o linie de credit flexibila, ca in cazul Poloniei.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, este de alta parere. Avand in vedere necesarul ridicat de finantare in 2011, Romania va semna, cel mai probabil, o noua intelegere care sa-i usureze aceasta povara.
"In cazul Romaniei nu mai putem vorbi despre o datorie publica mica in acest moment, iar profilul acesteia pe maturitati nu este unul favorabil, fiindca mare parte din datorie este pe termen scurt. Asta face ca necesarul de refinantare a datoriei sa fie mare. In plus, deficitul bugetar este foarte ridicat", arata Dumitru.
Evenimentul Zilei: Traian Basescu vrea extinderea acordului cu FMI. Analisti: "Ne trebuie 10 miliarde de euro"
Parerile analistilor cu privire la un nou acord cu FMI sunt impartite, insa cert este ca niciunul nu il vede de bun augur.
"Ne trebuie un imprumut cu bani ca sa-l platim pe cel actual. Cel putin jumatate din suma acordului extern in vigoare - asta cred ca ar fi suma necesara, adica 10 miliarde de euro", estimeaza analistul Ilie Serbanescu, potrivit Evenimentul Zilei.
Daca in 2009 se declara impotriva unui imprumut de la FMI, care ar fi intarziat ajustarile economice, acum Serbanescu vede noul acord ca singura solutie posibila la actuala situatie economica a Romaniei. Cu toate acestea, analistul avertizeaza ca "nu mai reparam nimic, ci ne adancim intr-un cerc vicios".
Tot in favoarea incheierii unui nou acord se declara si profesorul de economie Daniel Daianu, care vede mai multe avantaje in continuarea relatiilor cu FMI. "In primul rand, este vorba despre finantare in sine, intrucat noi oricum nu putem sa ne finantam singuri", explica fostul ministru de finante. In acest caz, solutia oferita de Fond e "mai putin costisitoare", fata de o eventuala incercare de a reintra pe piata fiscala internationala.
In al doilea rand, un nou acord ne asigura o stabilizare si ar putea duce la o "disciplinare a politicilor publice". "Realitatea dramatica" invocata de Daianu e ca tara noastra are nevoie de o ancora pentru a-i asigura o monitorizare continua a politicilor, iar CE nu este suficient de puternica. Cu toate acestea, el trage un semnal de alarma si spune ca destinatia banilor de la FMI nu trebuie sa fie plata pensiilor si salariilor din sectorul bugetar.
Jurnalul National: Guvernul neputintei vrea sa ne indatoreze si nepotii
Opozitia a reactionat negativ la declaratiile lui Traian Basescu cu privire la un nou imprumut. "Daca e sa luam din nou un imprumut, oamenii trebuie sa stie de ce luam banii, la ce folosesc si cum ii dam inapoi. Daca il intrebam acum pe domnul Boc sau pe noul ministru de Finante cum si de unde dam banii pe care deja i-am luat, habar nu au. Daca vor sa mai ia alti bani ca sa mai cumpere un an de stat la putere, e o crima impotriva poporului roman si a viitorului nostru", a declarat presedintele PSD Victor Ponta.
Liderul social-democrat a spus ca Basescu ia in calcul contractarea unui nou imprumut pentru a folosi banii pentru "afacerile personale" si pentru "afacerile PDL si ale prietenilor sai", titreaza Jurnalul National.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a spus, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca o eventuala decizie a autoritatilor de la Bucuresti de a contracta un nou imprumut de la FMI nu ar fi un lucru grav, cu conditia ca banii sa fie directionati in investitii.
"Este o perspectiva foarte rea pentru Romania, nu pentru ca se ia un nou imprumut, asta nu ar fi un lucru grav, ci pentru ca se pare ca se ia din nou nu pentru investitii. Orice imprumut care nu se foloseste pentru investitii nu genereaza crestere economica si nu facem decat sa ne indatoram", a afirmat el. Dragnea a acuzat actualul Guvern ca nu propune masuri de relansare economica, limitandu-se la diminuarea cheltuielilor bugetare.
"Am sesizat la dinastia Boc, ca e Boc al cincilea, ca nu vorbeste despre nici o masura de relansare economica. Singurele lucruri despre care vorbeste el, precum si mentorul sau de la Cotroceni, se axeaza pe austeritate si austeritate, pe taieri si taieri", a mai declarat Dragnea.
Puterea: Romanii nu scapa de Fondul Monetar pana in 2017
Guvernul are "grija" sa impovareze romanii pana in 2017. Un nou imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) "este expresia falimentului acestei tari", considera analistii economici. Mai mult, acestia apreciaza ca un nou imprumut de la FMI va fi contractat in scopul de a-l plati pe cel actual.
In aceasta situatie, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, recomanda Guvernului sa implementeze decizii curajoase in plan economica.
"As vrea sa incurajez Guvernul Romaniei sa implementeze deciziile curajoase care au fost si sunt necesare in domeniul politicilor financiare si economice", a spus Trichet, scrie Puterea.
Seful BCE a mentionat ca in ultimii ani economia Romaniei a inregistrat un progres semnificativ, dar situatia economica a fost si inca este foarte dificila.
industria cata a... Vezi tot