Presa de azi Isarescu: Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 08:25
3816 citiri
Presa de azi Isarescu: Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI
Foto: Evenimentul Zilei

Ziarele de luni scriu despre declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, facute in ultima perioada cu privire la necesitatea unui nou imprumut de la FMI si la populism. "Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI", este cea mai noua declaratie a lui Isarescu pe care o aflam din Jurnalul National si Evenimentul Zilei.

Aceasta afirmatie este, probabil, pe placul Opozitiei, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre parerile guvernatorului Isarescu despre populism si bunele intentii din discursurile politicienilor. Cum il ataca Crin Antonescu pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, aflam din Gandul. Despre acordul cu FMI, liderul PNL mai spune si in Adevarul ca nu poate fi denuntat.

Jurnalul National: Isarescu - Romania nu are nevoie de un nou acord de finantare cu FMI

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord de finantare cu Fondul Monetar International (FMI), ci de unul de tip precautionary.

"Eu nu cred ca dupa acest acord Romania mai are nevoie de un acord de finantare propriu-zisa cu Fondul Monetar International. Finantarea Fondului se adreseaza in special redresarii rezervelor internationale ale tarii pentru a recastiga credibilitatea internationala, ori noi avem acum rezerve internationale la un nivel - daca imi permiteti un joc de cuvinte - mai mult decat adecvat. S-ar putea spune ca este un nivel usor excesiv", a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu pentru Saptamana Financiara, potrivit Jurnalul National.

El a adaugat ca a tine rezerve este o chestiune complexa si are anumite costuri care nu trebuie sa ingreuneze bilantul bancii centrale si nici finantele tarii.

Pe de alta parte, Isarescu a subliniat ca Romania are nevoie de un nou acord de tip precautionary pentru a intari credibilitatea tarii, dar si de a oferi finantare in cazul unui atac speculativ asupra leului.

"Din perspectiva pe care o vedem acum, o majorare a rezervelor printr-un acord care sa ne aduca finantare propriu-zisa nu este necesara. Discutam tousi pentru a pastra relatia cu Fondul si pentru a avea un nou acord, dar nu degeaba s-au folosit acord prevenitiv sau un acord de prudenta. Care este caracteristica acestui acord: banii se trag numai daca apare o situatie deosebita. Sa spunem un atac speculativ major asupra monedei nationale. Un caz cu totul si cu totul deosebit", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a adaugat ca ar fi nevoie de un nou acord cu FMI in special pentru a intari credibilitatea unei tari si pentru a da coerenta mai mare politicilor macroeconomice.

Evenimentul Zilei: Mugur Isarescu - Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI

Guvernatorul Bancii Nationale a vorbit, de asemenea, si despre o usoara revenire a economiei, desi pe un ton rezervat. Totodata, guvernatorul BNR a afirmat ca majorarea TVA este un motiv in plus pentru Banca Nationala de a fi atenta la modul in care reactioneaza economia, intrucat aceasta masura ar putea avea efecte negative, ce necesita reactie imediata.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca Romania va semna anul viitor un nou acord cu FMI, intrucat nimeni nu imprumuta Finantele pe termen lung, aduce aminte Evenimentul Zilei.

Potrivit acestuia, 5,7 miliarde de euro sunt necesare numai pentru a acoperi deficitul bugetar. Presedintele a adaugat ca "acordul poate fi unul in care sa fie vorba despre finantare, ceea ce este putin probabil, sau cel mai probabil va fi un asa-numit acord de precautie, in care, in situatii exceptionale, sa putem apela la Fond". Oricum, cu siguranta FMI nu va mai finanta deficitul, dupa cum a spus Basescu, ceea ce inseamna ca vor trebui gasiti bani in alta parte pentru pensii si salarii.

Laurent Mulin, reprezentantul Comisiei Europene, spune ca, daca Romania va mai semna un nou acord cu FMI, atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeana.

Potrivit oficialilor FMI, negocierile privind noul acord vor debuta in luna octombrie.

Romania a incheiat in 2009 un acord in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu FMI, UE si Banca Mondiala. Pana acum, FMI a virat catre tara noastra aproape 10,7 miliarde de euro, din imprumutul de 12,9 miliarde de euro.

Gandul: Cum il ataca Crin Antonescu pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu

Declaratiile facute in ultima perioada de Mugur Isarescu nu sunt vazute bine de toata lumea. Pus sa le comenteze, Crin Antonescu a afirmat ca guvernatorul BNR ar trebui sa vorbeasca mai aplicat despre Romania si sa spuna ceva valabil pentru acest moment.

"Afirmatiile ex catedra ale guvernatorului sunt greu de comentat sau de infirmat.Au o generalitate stri-vitoare", a declarat presedintele PNL. Intrebat daca ar sustine candidatura lui Isarescu la functia suprema in stat, presedintele liberal a dat un raspuns negativ fara a detalia, potrivit ziarului Gandul.

Crin Antonescu a mai precizat ca intentiile bune de care vorbea gu-vernatorul sunt absolut necesare dar ca, din pacate, acestea nu exista la ni-velul guvernarii din Romania. "Daca ar dori sa spuna ceva de Romania, nu o afirmatie generala de neatacat din Patagonia pana in Suedia, ar spune ca Romania trebuie condusa de oameni politici cu bune intentii, cu forta de a le impune partidelor si guvernelor pe care le conduc aceste bune intentii", a declarat Crin Antonescu. Liderul PNL a apreciat ca guvernatorul BNR ar trebui sa vorbeasca mai aplicat despre Romania, respectiv "acum si aici".

"Ar fi cazul daca vrea sa ne spuna ceva valabil acum si aici si anume ca in Romania, indiferent ce impozitare facem si de la cine im-prumutam, trebuie sa se termine cu hotia organizata din fruntea statului pana jos, cu politizarea administratiei, care a atins cote paroxistice. Trebuie sa spuna incepand cu guvernul in functie si continuand cu guverne viitoare", a precizat Crin Antonescu. Contactati de Gandul, oficialii BNR nu au comentat pe acest subiect.

Adevarul: Crin Antonescu - Acordul cu FMI nu poate fi denuntat

In ceea ce priveste un guvern viitor care ar urma sa fie condus de el, Crin Antonescu precizeaza ca ar mentine cota unica, ar continua acordul cu FMI in tintele sale mari, ar reveni la nivelul salariilor bugetarilor de dinainte de reduceri, dar ar continua si reducerea de posturi in sectorul de stat.

"Daca noi doboram printr-o motiune de cenzura Guvernul Boc si constituim o majoritate, deci un guvern de criza, nu putem denunta Acordul cu FMI fara o formula alternativa. Asadar, in ciuda rezervelor pe care noi le-am exprimat foarte limpede si singuri la inceputul lui 2009, vom continua Acordul cu FMI in tintele sale mari. Dar vom rediscuta formulele care stau la dispozitia guvernului roman pentru a distribui sau repartiza aceste fonduri in cadrul acelorasi tinte", a declarat liderul PNL intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Mentinerea cotei unice de impozitare ar fi un obiectiv fundamental pentru guvernul condus de el, a adaugat Crin Antonescu. Daca va face o alianta cu PSD, el spera sa mai mentina cota unica macar pentru cateva luni.

"Cred ca formula pe care ne putem intalni provizoriu este sa mentinem principiul cotei unice in cuantumul actual, repet, pentru o guvernare provizorie, de cateva luni, pana trecem aceasta iarna. Din punctul nostru de vedere, a trece acum la impozit diferentiat este inacceptabil. Si nici nu credem ca e o solutie pe termen lung", a mai spus Antonescu pentru Adevarul.

A.T.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Isarescu FMI, #Isarescu imprumut FMI, #Crin Antonescu Isarescu, #Crin Antonescu FMI , #FMI
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Ma gandesc adesea la oamenii care conduc aceasta tara sau la cei care aproba legile in parlament. Citind discursurile unora ajung la concluzia ca programele politice sau legile trebuie sa fie facute de catre niste ilustrii necunoscuti care migalesc