Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Presa de azi: S-ar putea sa fie mai bine fara FMI

Joi, 29 Iulie 2010, ora 08:37
2927 citiri
Presa de azi: S-ar putea sa fie mai bine fara FMI
Foto: Arhiva

Vizita FMI in Romania si aprecierile pe care reprezentantii internationali le fac cu privire la economia tarii noastre tin si joi prima pagina a ziarelor. In timp ce Adevarul ne anunta ca "Deficitul bugetar este in grafic", Evenimentul Zilei ne informeaza ca FMI ne atrage "atentia cu privire la creditele neperformante".

Adevarul: Deficitul bugetar este in grafic

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut in primul semestru cu 4%, la 95,3 miliarde de lei, in timp ce veniturile au scazut cu 0,1%, la 77,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

Astfel, deficitul a ajuns dupa primele sase luni din 2010 la 18,07 miliarde de lei si se situeaza sub tinta stabilita cu finantatorii externi, anunta Adevarul.

Ministerul Finantelor Publice va cere FMI o noua derogare de la obligatia privind reducerea arieratelor, pentru ca nu a reusit sa respecte nici in primul semestru al acestui an tinta convenita cu finantatorul extern.

"Nu ne-am atins tinta de arierate", a spus Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. Intrebat daca in aceste conditii Finantele vor cere o noua derogare, ministrul a raspuns "normal".

Evenimentul Zilei: FMI: atentie la creditele neperformante!

Desi ne incadram in deficitul estimat, se pare ca ne asteapta o explozie a creditelor neperformante. Dati afara din servicii sau cu salariile ciuntite, mii de romani nu-si vor mai putea plati datoriile catre banci, astfel ca 20% dintre imprumuturi vor ajunge neperformante. Avertizarea vine din partea expertilor Fondului Monetar International (FMI), care au calculat acest lucru in baza indicatorilor economici.

Ei estimeaza astfel o crestere a cuantumului acestor imprumuturi cu pana la 20%, dupa ce, la finele lui 2009, creditele performante reprezentau 15,3%. In perioada boomului economic, cifra inregistrata era de trei ori mai mica, respectiv 6,5%, scrie Evenimentul Zilei.

Specialistii din domeniu sustin ca aprecierea FMI este "conservatoare". "Deja dupa primul trimestru se ajunsese la 17%. Pana la finele anului s-ar putea depasi chiar 20%", estimeaza Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Potrivit acestuia, situatia actuala putea fi prevazuta inca de anul trecut. "In 2009, bancile au mai suportat aceste credite, nu si-au executat clientii, i-au ajutat. Criza prelungita a facut insa ca tot ce reprezenta atunci credit cu risc sa devina credit neperformant", explica Voinea.

Puterea: FMI ar accepta o majorare a deficitului bugetar, pentru investitii

Pe de alta parte, Fondul Monetar International (FMI) propune Guvernului majorarea garantarii cofinantarilor proiectelor europene pentru investitii cu valoarea de pana la 500 milioane de euro, ne-au declarat surse apropiate discutiilor.

In acest caz, Fondul ar accepta o majorare a deficitului bugetar peste limita agreata cu Executivul. Oamenii de afaceri spun ca actualul Guvern nu va utiliza nici 50% din fondurile nerambursabile oferite de UE din cauza ca birocratiei excesive si a institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene. In acest moment, Romania risca sa piarda peste 20 miliarde de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, titreaza Puterea.

Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci a declarat ca cele 20 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile de la UE pentru Romania, ar putea fi redirectionate catre alte tari, daca Guvernul nu utilizeaza banii.

"S-a aprins un beculet rosu in privinta utilizarii fondurilor de la Uniunea Europeana, bani pe care e posibil sa-i pierdem mai devreme de 2013. Aceste fonduri ar putea sa ne fie luate daca nu suntem in stare sa utilizam banii pentru proiecte. Nu se poate la nesfarsit sa accepte Comisia Europeana sa amane finantarile pentru proiectele din Romania. Comisia Europeana a descoperit multe neregului in derularea proiectelor cu bani europeni. Una dintre acestea este conflictul de interese care face ca o parte din licitatii sa fie amanate. Reprezentantii Comisiei Europene stiu tot despre derularea licitatiilor din Romania", a explicat Cezar Coraci.

Romania Libera: Mark Mobius:S-ar putea sa fie mai bine fara FMI

Acordul Romaniei cu FMI este contestat de seful Franklin Templeton, care crede ca Romania va reveni, pe termen mediu, la crestere economica sustinuta, iar imobiliarele sunt una dintre cele mai mari oportunitati de investitii pe plan local.

"Multi oameni cred ca este un lucru rau, insa poate ca este bine pentru Ungaria", raspunde Mark Mobius la intrebarea reporterului RL daca plecarea FMI din Ungaria a fost o veste buna sau una proasta, potrivit Romania Libera.

Mobius administreaza compania de investitii Franklin Templeton, care din septembrie va prelua administrarea Fondului Proprietatea, si este supranumit "decanul pietelor emergente" ca urmare a experientei sale de 40 de ani in astfel de tari.

"In 1997, Thailanda a avut un derapaj rapid de curs valutar, care a lovit investitorii. Taierile recomandate de FMI au inrautatit lucrurile. La fel, in Coreea a fost criza, iar FMI a avut o politica dezastruoasa. In principiu, ceea ce spune FMI este corect, cheltuielile guvernamentale n-ar trebui sa depaseasca posibilitatile. Insa nici taierile nu trebuie facute peste noapte", spune presedintele Franklin Templeton.

Gandul: Cum ajuta Guvernul Boc recesiunea: firmele au de incasat de la stat datorii de peste 3 miliarde de lei

In timp ce executivul anunta ca a respectat deficitul bugetar impus de Fond, de 18,2 miliarde de lei la jumatatea anului, statul are datorii de circa 3,1 miliarde de lei catre mediul privat.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a recunoscut ca statul are in continuare datorii de circa 1,7 miliarde de lei catre firme. La acestea se adauga si nerambursarea la timp de TVA in valoare totala de 1,4 miliarde de lei, titreaza Gandul.

Guvernul Boc face tot posibilul pentru a ascunde sub pres lipsa reformelor si incapacitatea de a taia din cheltuieli sau de a creste veniturile bugetului prin combaterea evaziunii fiscale.

Practic, pentru a putea respecta tinta impusa de FMI a raportului dintre cheltuieli si venituri, pentru ca nu a taiat din cheltuieli, statul a preferat, pur si simplu, sa nu mai achite la timp facturile catre firme.

Reprezentantii patronatelor sustin ca strategia statului, de a respecta tinta de deficit neplatindu-si datoriile, nu are decat un singur rezultat: incurajarea recesiunii si amanarea momentului in care Romania va iesi din recesiune.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#vizita FMI Romania, #acord Romania FMI, #FMI deficit bugetar , #FMI