Presa internationala: FMI avertizeaza cu privire la "razboiul valutelor"

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 10:26
1129 citiri
Presa internationala: FMI avertizeaza cu privire la "razboiul valutelor"

Guvernele risca un razboi al valutelor daca vor incerca sa-si rezolve problemele domestice prin intermediul ratelor de schimb, a avertizat presedintele Fondului Monetar International.

Comentariile lui Dominique Strauss-Kahn au venit inaintea unei deprecieri puternice a yenului, datorata optiunii bancii centrale a Japoniei pentru introducerea de moneda noua in circuit (quantitative easing), prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara si infiintarea unui nou fond prin care sa cumpere bonduri guvernamentale si alte active, informeaza Financial Times.

"Transpus la ninelul faptelor, o astfel de idee ar reprezenta un risc masiv pentru refacerea economica mondiala. Orice abordare de tipul acesta ar avea un impact daunator de termen lung".

Yenul a cazut in fata dolarului american marti dupa ce banca centrala japoneza si-a facut publica decizia. Bondurile guvernamentale, actiunile dar si pretul aurului au crescut pe fondul expectantelor legate de o politica similara pentru celelalte banci centrale din marile economii.

In ultimele saptamani, cateva mari economii au adoptat masuri de revitalizare a presiunii de crestere pe monedele proprii. Japonia a intervenit in pietele valutare pentru a vinde yeni, pentru prima data in sase ani.

Brazilia a amenintat speculatorii ca va interveni pentru devalorizarea realului iar la inceputul acestei saptamani a dublat taxele pe cumpararea de bonduri de catre non-rezidenti, intr-o incercare de a diminua fluxurile de capital care intra in economie.

Saptamana trecuta, ministrul de finante al Braziliei, Guido Mantega, a avertizat cu privire la un razboi al valutelor. "Am vazut rapoarte conform carora unele dintre economiile emergente care se confrunta cu mari intrari de capital considera ca poate este potrivit sa incerce sa-si folosesca moneda proprie pentru a obtine un avantaj, in special pe partea comerciala", a declarat Strauss-Kahn. "Nu cred ca este cea mai fericita situatie".

Strauss-Kahn a facut aceste declaratii in cadrul intalnirii anuale a FMI si Bancii Mondiale in Washington, saptamana aceasta, intalnire la care problemele economiei mondiale si dezechilibrele la nivelul deficitelor de cont curent constituie o problema principala.

Decidentii politici europeni nu au fost de acord cu primul ministru chinez, Wen Jiabao, dupa intalnirea dela Brouxelles.

Jean-Claude Juncker, presedintele grupului de ministri de finante al zonei euro, a declarat ca a fost o "divergenta a analizelor" intre autoritatile chineze si cele europene. "Consideram ca moneda chineza este masiv subevaluata", a declarat acesta.

Saptamana aceasta, primul ministru chinez a declarat ca tara sa va cumpara bonduri guvernamentale grecesti, ca semn de incredere in abilitatea Greciei de a evita falimentul. Insa economistii considera ca achizitiile chineze de bonduri vor impinge in sus euro in fata reminbi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#criza mondiala, #criza Europa, #razboiul valutelor, #fmi , #FMI