Presa internationala - Membrii FMI isi disputa drepturile de vot

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 09:40
724 citiri
Presa internationala - Membrii FMI isi disputa drepturile de vot

Liderii mondiali nu au putut ajunge la un acord, in cadrul discutiilor purtate in intalnirea FMI, cu privire la cat at trebui sa cedeze tarile bogate celor mai sarace in problema rolului international al Fondului.

FMI, care a imprumutat peste 50 miliarde de dolari catre economiile emergente din intreaga lume, a declarat ca are nevoie de mai multe resurse pentru a putea sustine refacerea economica mondiala dar si pentru a putea preveni aparitia unor crize similare, informeaza Reuters.

Insa acest lucru depinde de marirea prerogativelor pentru tarile in dezvoltare si acordarea unor drepturi sporite in cadrul institutiei.

Principalele economii in dezvoltare solicita o astfel de marire a reprezentativitatii in FMI, care sa mearga pana la 7 procente in plus, reprezentativitate transferata dinspre economiile deavoltate.

"Nu putem decat spera ca tarile supra-reprezentate vor constientiza ca afecteaza structura Fondului daca incearca sa intarzie sau sa blocheze aceasta reforma", a declarat ministrul finantelor brazilian, Guido Mantega.

Acesta a explicat ca Fondul are nevoie de o astfel de schimbare a structurii de conducere, astfel incat sa poata fi privit ca o "institutie europeano-americana si sa devina cu adevarat o institutie multilaterala".

Grupul celor 20 de tari dezvoltate au ajuns la un acord, cu ocazia summitului din Pittsburg de luna trecuta, in privinta unui transfer al puterii care cumuleaza 5 procente, catre tari sub-reprezentate precum China.

Insa solicitarea celor 7 procente se loveste de rezistenta lumii dezvoltate, in special natiunile europene, care nu sunt dispuse sa renunte la prea mult din actuala putere.

Ministrul de finante suedez, Anders Borg, a avertizat ca Europa poate deveni mult mai putin generoasa in privinta sprijinirii Fondului daca pierde influenta asupra acestuia.

"Participarea adecvata in procesul de decizie al Fonsului este un drept al celor ce platesc taxe care reprezinta baza contributiilor financiare consistente", a declarat Borg.

In urma cu un an FMI se lupta pentru a convinge guvernele diverselor tari de propria importanta. Insa criza financiara a marit considerabil nevoia de imprumuturi si expertiza de la FMI pentru tari care se luta cu dificite comerciale si bugetare.

Primirea in procesul decizional a economiilor in dezvoltare poate asigura o infuzie de multe miliarde de dolari in fondurile FMI.

Pentru a se asigura ca economia globala este suficient de stabila astfel incat tarile sa nu mai acumleze rezerve enorme de monede straine ca o forma de asigurare, se estimeaza ca FMI ar avea nevoie de noi contributii in valoare de pana la un trilion de dolari, conform declaratiilor directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Insa China, Brazilia, Rusia si India, tarile BRIC, au legat orice marire a contributiilor catre fond de o marire a propriilor drepturi in procesul decizional.

China considera ca aceste contributii ar trebui ajustate astfel incat sa reflecte dimensiunile economiilor individuale, a explicat Yi Gang, vice-guvernator al bancii centrale a Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#fmi, #drepturi de vot, #efecte criza globala , #FMI