Ziare.com

Realizarile de la sfarsitul anului aduc Romaniei bani si un nou acord de la FMI

de Teodora Bodeanu
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 08:06

   

Realizarile de la sfarsitul anului aduc Romaniei bani si un nou acord de la FMI
Conducerea Fondului Monetar International va decide, vineri, daca va da Romaniei cea de-a saptea transa, de 900 de milioane de euro, din imprumutul contractat in 2009, si va discuta despre viitorul acord de precautie.

Membrii boardului institutiei financiare vor analiza rezultatele ultimei vizite a misiunii FMI in Romania, din luna noiembrie, precum si realizarile Guvernului pana la sfarsitul anului 2010.

Printre conditiile impuse de FMI pentru oferirea celei de-a saptea transe se numarau promulgarea Legii pensiilor, a Legii salarizarii unitare si a Legii bugetului pentru anul 2011.

Aceste conditii au fost indeplinite. Pe 28 decembrie 2010, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca legea Bugetului de stat pe 2011, Legea salarizarii unitare pe 2011 si Legea-cadru de salarizare sunt constitutionale, respingand, astfel, plangerile aduse de membrii Opozitiei.

De asemenea, intr-o scrisoare trimisa de Guvern recent, reprezentantii FMI sunt informati ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru primirea unei noi transe.

Guvernantii specifica si faptul ca, potrivit rezultatelor preliminare, deficitul bugetar pentru intreg anul 2010 s-a ridicat la 6,58 la suta din produsul intern brut. In acordul cu FMI, era prevazut, pentru anul trecut, un deficit de 6,8 la suta din PIB, agreat in urma evaluarii din luna mai a anului trecut, in crestere fata de intelegerea anterioara, de 5,9 la suta.

De altfel, potrivit unor surse oficiale, s-ar fi obtinut un defit de 6,4 la suta din PIB, daca nu s-ar fi platit arieratele. Totusi, plata arieratelor era, la randul sau, una din conditiile pe care FMI le-a impus Romaniei, deoarece datoriile catre mediul privat bloca activitatea si dezvoltarea companiilor.

La sfarsitul lunii noiembrie, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca nivelul de 250 de milioane de lei, lucru pe care Guvernul l-a indeplinit, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Un alt criteriu ce trebuia indeplinit de Romania pentru a primii banii de la FMI se referea la numarul angajatilor din aparatul de stat, care nu ar trebui sa depaseasca 1,29 de milioane. Potrivit reprezentantilor Guvernului, la sfarsitul anului 2010 in Romania mai existau 1,27 de milioane de bugetari, sub nivel agreat cu institutia financiara.

Prin urmare, este putin probabil ca ziua de vineri sa aduca surprize neplacute din partea Fondului Monetar International. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca boardul va aproba ultimul raport despre Romania si ne va da cei 769 de milioane de DST (900 de milioane de euro).

Discutii informale despre un nou acord

In plus, tot vineri, reprezentantii institutiei din Washington vor sustine si o sedinta informala, in care vor discuta mai multe aspecte privind un nou acord cu Romania, de aceasta data unul in care va fi disponibila o linie de credit doar pentru cazuri de urgenta. Potrivit lui Tanasescu, aceasta suma va fi sub cea de 5 - 6 miliarde de euro care se vehiculeaza in prezent in presa.

O intalnire pe tema noului acord a luat loc si in Bucuresti, joi, de data aceasta intre presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Cei trei au stabilit parametri pentru noul acord de finantare de tip preventiv, la care, de asemenea, va participa si Uniunea Europeana. Totusi, in cadrul discutiilor, nu s-a stabilit suma pe care Romania va dori sa o aiba la dispozitie.

Seful statului a explicat ca Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul, insa trebuie sa atraga fonduri de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

De asemenea, el a adaugat ca principalul obiectiv trebuie sa fie consolidarea fiscala, avand in vedere ca, in 2011, Romania are drept tinta un deficit bugetar de 4,4 la suta din produsul intern brut.

Negocierile pentru urmatorul acord cu FMI vor incepe pe 20 ianuarie.

Pana in prezent, Romania a primit 11,27 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar International, 3,7 miliarde de euro de la Comisia Europeana si 300 de milioane de euro din partea Bancii Mondiale, in cadrul acordului in valoare totala de 20 de miliarde de euro, contractat in luna mai din 2009.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din marile realizari ale guvernului

A platit o parte din arierate ( fortat de FMI) dar nu toate. E ca si un cetatean si-r plati numai o parte din datoriile restante la banca.

 

flacaii de la fmi ar fi tare dezamagiti daca ar cunoste cifrele reale ale economiei romanesti, nu cele puse la dispozitie de institutii politizate pana la femeia de servici !

sau poate totul e o mare cacealma : mai fac fmi-stii valuri cu cifra deficitului acceptat, mai vine guvernul si mai plange, totul in cadrul unui mare circ : banii fmi vor veni oricum !
cine crede ca fmi este instututie de binefacere e un mare naiv...

 

Care....

...realizari fratilor??? Eu nu vad nimic decit dezastrul care inghite tara!

 

Realizarile de la sfarsitul anului aduc Romaniei bani si un nou acord de la FMI

...Asta e Romania sub Guvernarea PDL si a incompetentului Basescu.....Transe, Transe si noi Transe de imprumuturi de la FMI....o Tara de datori vanduti pe viata...atata stiu, atata fac....iar noi Romanii agonizam sa le platim Incompetenta !

 

Marea realizare a guvernului

O gretoasa obedienta in fata finantelor mondiale.
Imagine tipic dickensiana: guvernul ssUriah Heep (personajul, desigur)

 

PDL-ul RAMENE SI-N 2011 UN MANIPUKLAR SECURISTO-BASESC.

Banii nu sunt pentru romanii,romanii vor si terorizati si-n 2011 cu masurile criminale de falsa austeritate ale gruparii de crima organizata economicia PDL-UDREA BASESCU BOC:

"Romanii strang cureaua, iar Udrea -ulcheltuie 3,23 miliarde euro
Ministerul Dezvoltării a anuntat marele tun al guvernării Băsescu-Boc
Semne bune anul are! Pentru puterea pedelistă, si nu pentru cetătenii de rand. După ce guvernantii au anuntat (a cata oară?!) cu emfază că 2011 este anul relansării economice, anul in care romanii vor trăi bine, iată că primele actiuni ale celor care ne conduc arată că, in realitate, singurul obiectiv al pedelistilor este acela de a spori bunăstarea lor si a clientei lor politice.

Acest lucru este dovedit si de ultima miscare a ministerului condus de Elena Udrea. Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului a anuntat joi, pe SEAP, inceperea programului national de dezvoltare a infrastructurii nationale. Pe scurt, este vorba despre marele tun al guvernării PDL, aprobat prin Ordonanta de Urgentă nr. 105 din 22 noiembrie 2010.

Conform datelor publicate pe SEAP, ministerul Elenei Udrea are la dispozitie pentru acest program suma de 13.870.967.741 lei, fără TVA, adică 3.233.325.813 euro. Programul national de dezvoltare a infrastructurii nationale presupune construirea a 10.000 km drumuri judetene si de interes local, modernizarea satului romanesc, dar si realizarea de sisteme de canalizare, epurare a apelor uzate si alimentări cu apă. Data prevăzută pentru inceperea procedurilor de adjudecare pentru acest contract enorm este 1.02.2011, adică in mai putin de o lună, ceea ce inseamnă că firmele din jurul PDL sunt nerăbdătoare să se aseze la masa intinsă cu generozitate de doamna Udrea. Mai trebuie mentionat că acest program nu este finantat din fonduri europene, ci din sume provenind de la bugetul de stat.

Halal relansare economică, halal trai bun pentru romani! Tăiem alocatiile pentru bebelusi, tăiem pensiile, tăiem salariile bugetarilor, tăiem banii pentru spitale si scoli, tăiem, tăiem, ca să-i putem da miliarde de euro Elenei Udrea, urmasa lui Traian Băsescu."(sursa Cotidianul.ro)

Sa asteptam reactiile FMI dupa declaratiile belicoase ale complicelii la teorrism international impotriva Frantei si Germaniei,va finanta FMI terorizarea Europei occidentale de catre infractorii corupti renegati de romnai,PDL-UDREA BASESCU BOC?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor