Romania ar putea sa ajunga sa plateasca salariile rationalizat

Marti, 27 Iulie 2010, ora 10:45
4673 citiri
Romania ar putea sa ajunga sa plateasca salariile rationalizat
Foto: Arhiva

Negocierile Guvernului Boc cu FMI sunt influentate de o mare problema cu care Romania se confrunta: nivelul arieratelor, respectiv datoriile mari pe care statul le are catre mediul privat.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a avertizat inca de acum doua saptamani ca acordarea transei a sasea din acord, de 900 de milioane de euro, depinde si de reducerea arieratelor. Astfel, exista riscul rationalizarii cheltuielilor, scrie Gandul.

Desi ar fi trebuit, conform acordului, ca nivelul acestora sa scada pana la 480 de milioane de lei la finele anului, de la 1,5 miliarde de lei in decembrie 2009, ele au continuat sa creasca.

Astfel, la inceputul lunii mai arieratele statului au urcat pana la 1,7 miliarde de lei iar la finele lunii iunie ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca situatia acestora nu s-a imbunatatit, respectiv ca nivelul lor nu a scazut.

Neincadrarea guvernului in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenita cu FMI dar si blocajul creat in mediul economic de nivelul ridicat al arieratelor ar putea obliga statul sa isi plateasca datoriile, indiferent ca e vorba de salarii, pensii sau facturi catre constructori, cu portia, rationalizat.

"Romania nu are cum sa dea faliment. Pur si simplu statul ar putea ramane fara bani, ceea ce inseamna ca va fi nevoit sa rationalizeze cheltuielile. Asta poate insemna si anularea totala a investitiilor si plata cu intarziere a salariilor si a pensiilor", au declarat pentru Gandul surse participante la discutiile dintre Guvern si FMI, cu putin timp inainte de inceperea vizitei oficiale.

Problema arieratelor este insa recunoscuta si la nivel oficial. "Daca nu ducem reforma pana la capat, statul va deveni captivul institutiilor statului. Acum avem de-a face cu o diminuare a arieratelor, dar problema exista pentru viitor", a declarat pentru Gandul Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PD-L.

Seful misiunii Fondului la Bucuresti, Jeffrey Franks, a anuntat ca FMI va lua in calcul pentru 2010 o recesiune mai adanca de 0,5% din PIB, dar pana la 3%. In conditiile in care pe plan extern statului i-ar fi greu sa se imprumute in conditii convenabile si nici pe plan intern relatia cu bancile nu este tocmai buna, surse oficiale au declarat pentru Gandul ca la Bucuresti s-a discutat si despre cel mai pesimist scenariu posibil, aplicabil in lipsa banilor de imprumut: plata rationalizata a pensiilor si a salariilor.

"Pur si simplu statul ar putea ramane fara bani, ceea ce inseamna ca va fi nevoit sa rationalizeze cheltuielile. Asta poate insemna si anularea totala a investitiilor si plata cu intarziere a salariilor si a pensiilor", au declarat sursele citate de Gandul.

Vasilescu (BNR): Rationalizarea, o vorba pripita aruncata pe piata

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat insa, marti, ca ideea rationalizarii pensiilor si a salariilor, ca solutie la lipsa de fonduri a statului, este o "o vorba aruncata pripit pe piata", in conditiile in care Romania nu risca sa intre in incapacitate de plata.

De asemenea, Adrian Vasilescu a precizat inca o data ca principala grija a guvernantilor trebuie sa fie echilibrarea bugetului.

"Romania, in momentul de fata, nu poate sa se lupte pe doua fronturi, adica si pentru sanatatea bugetului si pentru iesirea din recesiune. Anul asta trebuie sa mergem pe un singur sens, insanatosirea bugetului", a declarat Adrian Vasilescu, citat de Mediafax.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#rationalizare salarii pensii, #acord FMI, #negocieri FMI Romania , #FMI