Romania asteapta banii de la FMI. Ne vor fi de folos?

Marti, 29 Iunie 2010, ora 18:09
2315 citiri

Fondul Monetar International ar trebui sa discute despre situatia Romaniei in cadrul sedintei de pe 2 iulie, urmand a lua o decizie asupra deblocarii transei din imprumut. Insa cat de importanti sunt acesti bani pentru tara noastra si cum ar putea ei afecta economia?

Suma de 850 de milioane de euro va intra in rezervele Bancii Nationale a Romaniei si nu poate fi utilizata pentru plata pensiilor si salariilor. In schimb, de intrarea acestor bani depinde deblocarea banilor din partea Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, care pot fi folositi in acest scop.

"In opinia mea, vom ajunge la o intelegere cu Fondul Monetar International. Exista un risc sa nu intre in bord la inceputul lui iulie si se vorbea de faptul ca transa va veni in septembrie, octombrie. Chiar daca o amanare ar avea loc, daca ajungem la o intelegere cu fondul, lucrurile sunt in ordine, pentru ca, oricum, aceasta transa nu era pentru finantarea deficitului. Ea se ducea direct in visteria Bancii Nationale. Drept este, insa, ca de aceasta transa depinde disponibilizarea sumelor de la Comisia Europeana si de la Banca Mondiala, care pot fi folosite in executia bugetara", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Daniel Daianu.

Potrivit spuselor sale, trebuie facuta o diferentiere clara intre intarzierea transei din motive tehnice si neprimirea banilor din cauza unor neintelegeri intre Romania si FMI.

"Exista, in acest moment, negocierile dintre Guvern si FMI si cred ca masurile adoptate de Guvern, care sunt atat de serioase, nu au cum sa duca la deraierea programului. Este vorba de o intarziere a programului", a spus, pentru Ziare.com, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Astfel, in cazul in care este doar o intarziere de ordin tehnic, dupa cum a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, mersul economiei nu va fi efectat. "Oricum banii acestia, chiar daca vin cu intarziere, BNR are destule rezerve, nu sta in banii acestia. Nu este o suma de bani de care sa depinda capacitatea Bancii Nationale de a gestiona situatia pe piata valutara, de a apara nivelul cursului", a explicat analistul.

Ne-ar fi mai bine fara FMI?

Ce s-ar putea intampla daca banii de la Fondul Monetar International nu ar mai intra in Romania? Analistul Ilie Serbanescu este de parere ca ne-ar merge mai bine. "Daca nu am primi acesti bani, s-ar face restructurarea mai bine. Din cauza acestor bani, nu s-a facut restructurarea la timp, in 2009, trebuie sa fie clar acest lucru", a declarat el, pentru Ziare.com.

"Daca noi nu ne despartim de acordul cu FMI, vom intra mereu si mereu mai grav intr-o fundatura. Banii o sa ajunga la BNR, BNR o sa imprumute bancile si bancile o sa imprumute statul", a adaugat Serbanescu.

In schimb, in opinia lui Daniel Daianu, daca relatia cu FMI se intrerupe, atunci Romania ar avea o mare problema de finantare a deficitului, insa, in prezent, nu este vorba despre asa ceva.

"Scenariul cel mai rau este sa se intrerupa relatia si atunci nu mai ai finantare, pentru ca daca nu am avea finantarea aceasta, nu am putea sa tragem urmatoarele transe, ar insemna sa facem apel la piata interna sau piata externa, piata libera. Mult mai costisitor. Prin urmare, limitarea accesului la finantarea deficitului bugetar ar obliga statul roman la niste taieri si mai drastice de cheltuieli. Noi plangem in momentul de fata, sa vedeti atunci ce plans ar fi", a spus Daianu, pentru Ziare.com.

Unde va ajunge cursul euro/leu?

In plus, daca Romania nu ar avea acordul cu FMI, acest lucru s-ar reflecta intr-o presiune asupra cursului valuar. Insa nivelul cursului nu trebuie judecat din prisma unui episod, fiind mult mai interesant ceea ce se va intampla pe o perioada mai lunga, in 2010.

"In momentul de fata nu se poate vorbi de un pericol de depreciere brutala a leului. Daca nu am avea acordul cu Fondul Monetar International, ceea ce ar afecta mult credibilitatea nu numai a Guvernului, ci a Romaniei, presiunile pe curs ar fi foarte mari si ne-am confrunta cu iesiri de capital din tara, care si ele ar exercita presiuni asupra leului. Romania este obligata sa adopte masuri care sa duca deficitul la 7 la suta. Mai mult sau mai putin dureroase, Romania trebuie sa faca asa ceva", a explicat Daianu.

De altfel, Eugen Radulescu de la BNR este de acord in privinta increderii pe care acordul cu FMI o inspira, spunand ca nu banii conteaza, in mod special, cat existenta acordului in sine si faptul ca pietele internationale vad ca lucrurile merg pe directia buna.

"Exista riscuri foarte mari pe raportul leu - euro, daca acordul deraiza. Cum acest lucru nu pare se se intample, nici cursul euro - leu nu trebuie sa sufere modificari majore", a adaugat Radulescu, pentru Ziare.com.

Totusi, in opinia lui Ilie Serbanescu, leul ar trebui sa se mai deprecieze, pentru a reflecta starea reala a economiei. "Nu poate sa existe o moneda breaza a unei economii care se prabuseste. Trebuie sa lasam piata sa arate cat este. Parerea mea este ca trebuie sa mai creasca. Nici nu stiu daca se va mai devaloriza, pentru ca poate sa intervina Banca Nationala. Eu spun doar ce ar trebui sa se intample, anume sa se devalorizeze, pentru ca nu este un curs real", ne-a explicat analistul.

Partea adversa ar fi, dupa Daniel Daianu, sa existe niste daune colaterale mari, in cazul unei deprecieri peste nivelul de marti, cand un euro a ajuns la nivelul maxim istoric de 4,35 de lei.

"Nu este bine sa se aprecieze leul in conditiile date, in conditiile unei recesiuni a economiei. Pe de alta parte, o depreciere masiva a leului strica bilanturile gospodariilor, ale firmelor, ale bancilor si, ceea ce este mai grav, poate sa stopeze declinul dobanzilor. Va creste costul rostogolirii pe termen scurt a datoriilor statului, pentru ca statul roman are de platit datorie publica in 2010", a spus Daianu.

Totusi, el si-a manifestat increderea ca Banca Nationala a Romaniei va interveni pentru stabilizarea monedei. "Nu ne putem permite o depreciere mare a leului, de aceea banca nationala va fi grijulie din acest punct de vedere. Dar BNR trebuie sa fie si ajutata de politica bugetara", a incheiat Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#acord FMI, #transa FMI, #Fondul Monetar International, #curs valutar, #depreciere leu , #FMI