Romania fara acorduri cu institutiile internationale - Ce ne facem?

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 08:56
2519 citiri
Romania fara acorduri cu institutiile internationale - Ce ne facem?
Foto: Twitter/IMF

Programul de asistenta al balantei de plati, acordul preventiv incheiat de Romania cu Comisia Europeana, expira miercuri, 30 septembrie, dupa ce acordul stand-by incheiat cu FMI a expirat deja pe 26 septembrie.

Sunt doua acorduri preventive care se incheie, in opinia finantatorilor internationali, practic fara succes din cauza ca statul roman a ratat angajamente importante asumate in urma cu doi ani.

E vorba, in principal, de reformele structurale asumate prin acorduri, pe care statul roman se angajase in scrisorile de intentie si la evaluari sa le faca in paralel cu finantarile sau garantiile obtinute.

Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI - Ce spune despre un nou acord

Ministrul de Finante a anuntat, marti, ca va solicita FMI semnarea unui nou acord, fara sa anunte nimic legat de perspectiva unei noi intelegeri si cu Comisia Europena.

Nicio solicitare oficiala pentru un nou acord cu CE

Incepand cu anul 2014, oficiali ai Guvernului au anuntat in repetate randuri ca Romania nu mai are nevoie de noi acorduri cu FMI si CE. Dupa luna august 2015, reprezentanti ai Palatului Victoria au revenit asupra acestei pozitii si au admis ca Romania are nevoie de continuarea colaborarii cu FMI si cu CE.

Oficiali europeni au declarat marti pentru cursdeguvernare.ro ca, pana la acest moment, "nicio solicitare oficiala nu a fost formulata si nu a avut loc nicio discutie cu autoritatile romane in privinta unui nou program de asistenta financiara".

Sub supraveghere pana la momentul rambursarii a minim 70% din creditul accesat

Tehnic, dupa data de 30 septembrie, potrivit procedurilor europene in domeniul asistentei financiare acordate statelor europene ne-membre ale zonei euro, Romania va face obiectul unei supravegheri post-program.

Ministrul Finantelor: Romania va solicita un nou acord cu FMI in cursul acestui an

Aceasta supraveghere, au declarat pentru cursdeguvernare.ro surse de la Bruxelles, va dura pana in luna mai 2018, data estimata pana la care Romania va rambursa cel putin 70% din creditul accesat in trecut, in cadrul programului derulat intre 2009 si 2011.

Citeste mai departe despre Romania fara acorduri: CE instituie supravegherea post-program. Ministrul de Finante vorbeste de perspectiva unui nou acord cu FMI. Ionut Dumitru: Guvernul nu are o baza de discutie pe Curs de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Romania incheie acord FMI, #Romania incheie acord Comisia Europeana , #FMI
Comentarii
Poza TZUTZU
TZUTZU
rank 5
Pai daca economia Romaniei DUDUI ce rost mai are imprumuturile ....