Ziare.com

Romania s-a incadrat in deficitul bugetar convenit cu FMI pe primul semestru

Marti, 06 Iulie 2010, ora 18:50

   

Romania s-a incadrat in deficitul bugetar convenit cu FMI pe primul semestru
Deficitul bugetar inregistrat de Romania in primul semestru al acestui an se incadreaza in nivelul convenit cu Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care veniturile la sfarsitul lunii iunie au depasit asteptarile Finantelor, a spus marti, secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi.

"Tintele nominale convenite cu FMI la inceputul anului nu s-au modificat in urma majorarii deficitului la 6,8% din PIB. Am convenit acest nou deficit in urma reajustarii produsului intern brut.

Romania s-a incadrat in tinta stabilita pentru semestrul I. Este posibil, chiar, sa avem un deficit mai mic la sfarsitul anului decat cel convenit de 6,8% din PIB", a mai spus Dragoi.

El a adaugat ca semnalele din piata sunt bune, in contextul cresterii incasarilor la bugetul de stat.

Initial, FMI impusese Romaniei o tinta de deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) pentru 2010, care a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.

Autoritatile de la Bucuresti au convenit, la inceputul anului, cu reprezentantii FMI ca, pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit bugetar sa fie de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

Pe actualele proiectii macroeconomice, deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa deocamdata acestea sunt doar tinte indicative.

In cazul in care deficitul trimestrial depaseste cu 200 milioane lei tinta prevazuta, Ministerul Finantelor trebuie sa se consulte cu expertii FMI, potrivit memorandumului tehnic ce insoteste scrisoarea de intentie a guvernului, semnata de ministrul finantelor si de guvernatorul BNR.
Sursa: rNews

Articol citit de 1231 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

plusez

eu zic ca romania s-a incadrat deficitul bugetar convenit cu fmi si astazi intre orele 18.50 si 18.58

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor