Romania se mai poate imprumuta. O va face?

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 19:15
9546 citiri
Romania se mai poate imprumuta. O va face?

Recent, reprezentantul FMI, Mihai Tanasescu, a afirmat ca este exclus ca in acest an Romania sa fie afectata de recesiune. Poate fi asa, desi totul e foarte relativ in marasmul economic care a pus stapanire mai pe unde iti arunci privirea.

In prezent, Guvernul negociaza cu Banca Mondiala un imprumut de 1 miliard de euro. Este un acord preventiv ce ii va permite Romaniei sa se gandeasca ulterior daca va da sau nu curs accesarii de fonduri. Banca de care aminteam se alatura astfel duetului FMI-UE, in vederea aprobarii peste doua luni a liniei de credit.

Fondul si Comunitatea Europeana sunt dispuse sa livreze tarii noastre suma de 5 miliarde de euro. Ea devine operabila in situatia aparitiei unor turbulente pe pietele financiare. In ceea ce priveste Banca Mondiala, country managerul pentru Romania al institutiei creditoare, Francois Rantrua, a tinut sa precizeze ca vor trebui indeplinite anumite masuri aflate momentan in discutie.

Durata liniei de imprumut are o limita de pana la 3 ani. Conditiile pe care nu le-a expus reprezentantul BM sunt previzibile, ele neputand face nota discordanta de cele solicitate pana acum de FMI, bunaoara. Mai precis, continuarea masurilor de austeritate, prudenta in cheltuieli, evitarea adancirii deficitului comercial etc. Este stiut, pe bancheri ii intereseaza in primul rand creditarea clientilor solvabili si, evident, obtinerea profitului din dobanzile aferente.

Astfel, trec in plan secund legaturile de ordin social si implicit politic, ce decurg din radicalizarea metodelor. Nu sunt putini economistii care considera, pe buna dreptate, ca strangerea surubului conduce la micsorarea puterii de cumparare. Prin urmare, a consumului. Ori fara asa ceva, fluxul bani-produse are de suferit. Cu aceste aspecte este insa la curent delegatia FMI aflata la Bucuresti si condusa de neobositul Jeffrey Franks. Vor sta in Capitala pana pe 6 februarie, timp in care va fi studiata a 4-a evaluare a acordului cu Romania.

Dupa cum se stie, a fost prelungit agreementul cu FMI din 2009-2011, printr-un acord de tip preventiv, totalizand 3,5 miliarde de euro. Acestuia i se adauga transa de 400 de milioane de euro, aprobata la sfarsitul anului trecut de BM.

Cu ochii pe Batranul Continent

Intrucat mai toate tarile, care pot, fireste, stau cu ochii pe institutiile de creditare, cu exceptia atipica a SUA, unde tiparnita merge la foc continuu, sa vedem ce s-a intamplat de curand la nivel bancar.

Oficiali din FMI, BM, BERD si Banca Europeana pentru Investitii s-au intalnit in capitala Austriei cu reprezentantii Autoritatii Bancare Europene. Banca Centrala Europeana a avut statut de observator.

BNR si-a trimis la acest summit financiar viceguvernatorul. Hotararea luata a fost ca batranul continent are nevoie de un nou Acord de la Viena, similar celui din 2009, prin care bancile sa se angajeze ca nu-si vor restrange expunerile in Europa de Est.

Altminteri, fara o actualizare a intelegerii poate aparea riscul unei noi crize a acordarii de imprumuturi. Atunci, in urma cu doi ani si ceva, grupurile bancare au cazut de acord sa-si mentina parametrii in arealul de care vorbim.

Si-au recapitalizat subsidiarele din regiune. Este drept, un rol important de sprijin l-au avut FMI si UE.

Astfel, tendinta tot mai vizibila a scurgerii fondurilor catre bancile-mama din Occident a incetat. Recenta admonestare a lui Traian Basescu la adresa unei asemenea practici denota ca tema plecarilor de valuta catre Vest este aproape de o revenire in actualitate.

Iar teatrul de operatiuni financiar-bancare nu are deloc o ambianta optimista. Agentia Standard & Poor's, dupa ce a retrogadat in dreapta si in stanga rating-uri de tara, prognozeaza ca riscurile din zona euro sunt inclinate catre inrautatire pe o perioada de cel putin doi ani.

Nu este exclus ca taierile de calificative sa continue. Ceea ce va determina inasprirea conditiilor de creditare. Romania se afla in stand by si e mult mai credibila financiar decat alte state. Deocamdata la capitolul eventualelor imprumuturi.

Citeste si:
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, 2 decembrie, că afirmațiile actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, conform căruia banii împrumutați de guvernele liberale ”s-au dus pe...
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...