Ziare.com

Romania si imprumutul de la FMI - Suma uriasa care trebuie platita in 2014

Duminica, 25 August 2013, ora 14:01

   

Romania si imprumutul de la FMI - Suma uriasa care trebuie platita in 2014
Romania trebuie sa plateasca peste 1,172 miliarde euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in 2014, cu 0,72% mai mult decat in 2013, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

Astfel, suma care trebuie platita catre FMI se ridica la 1,002 miliarde lei, cea catre UE la 150,1 milioane lei, iar catre BIRD - 20,5 milioane lei.

Din peste un miliard de euro ce trebuie sa ajunga la FMI, 984,8 milioane euro reprezinta rambursari de rate de capital si 17,2 milioane euro plati de dobanzi si comisioane.

In ceea ce priveste plata catre Uniunea Europeana, intreaga suma reprezinta plati de dobanzi si comisioane ca si in cazul BIRD.

Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 721 milioane euro.

Romania trebuie sa plateasca vineri 164,4 milioane euro catre FMI

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1366 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa vedeti biruri si disponibilizari

de la anul...

 

Pai nu ridicai tu bancile in slava, Einstein? Nu spuneai tu

cat de bine e sa-mprumuti de la FMI?

Camatarii perciunatzi.....

Politica romaneasca este dictata de bancherii de la FMI. Ungaria a achitat recent ultima transa a imprumutului si nu intentzioneaza sa mai faca unul, dar politicienii unguri sunt patriotzi,natzionalisti, chiar un pic extremisti, dar e mai bine decat sa fii un mitic de Dambovitza, care nu vede mai departe de propriul buzunar. Iar perciunatzii de la FMI vor chiar genul acesta de politicieni ca parteneri de dialog.

Nu-i nimic

plateste cocina politica care de 24 de ani dintr-o tara cu o industrie de sute de miliarde de dolari, cu miliarde investite in alte tari, cu zero datori, granarul Europei am ajuns gropa de gunoi!
http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-lista-tarilor-care-ne-datoreaza-sume-colosale.html
http://obiectivgorj.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=25%3Adatoreaz-germania-romaniei-18-miliarde-&catid=25%3Adezvaluiri&Itemid=13
Urmeaza furturile de la Rosia Montana si gazele de sist asta pe langa dezastrul ecologic!!!
Clasa politica este cancerul tarii!!!

sa plateasca uslistii ce stricara pedelistii ..

romania nu si-a revenit inca dupa bumbaceala pedistobasesciana.

 

FMI de tot rahatul

Ungaria, Turcia, Argentina ... si or mai fi si alte state ... au intors spatele acestei organizatii de belicosi profitori si au hotarat ca atunci cand au nevoie sa se imprumute direct de pe piata. Noi insa trebuie sa fim mai fraieri.

 

Ce comicarie! Adica .. dupa 2015 RO va avea external debt ..ZERO?

Absolut toata lumea focus pe acest imprumut de 20 BIl facut pentru a scoate RO din default. Imprumutul ieste mic raportat la GDP, si va fi terminat in 2 ani. In schimb nimeni nu scoate o vorba despre .. the legacy debt ..debitul de 85 Bil Ioroi facut intre 2000-2008, care a ramas bine merci de plata, cele 20 Bil doar rostogolindu’l spre anii 2016-2025.
Poate cineva sa dea detalii dspre cum s’au utilizat cele .. 85 Bil intre 2000-2008? Ca aici zace problema.

 

Cine Va Plati dupe Marlene cutremur

Dar cine va Plati dupa marele cutremur care se apropie ???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor