Romania spera, Bulgaria investeste, FMI avertizeaza

Luni, 28 Mai 2012, ora 08:58
11190 citiri
Romania spera, Bulgaria investeste, FMI avertizeaza

Conform ultimelor analize apartinand Reuters, cresterea economica a celor 12 state din Europa Centrala si de Est va apune intre anii 2030-2040, din cauza crizei demografice. Populatii imbatranite, natalitate scazuta.

Totusi este posibil ca Slovacia, Cehia si Slovenia sa ajunga la PIB-uri pe cap de locuitor echivalente cu ale tarilor din Vest.

In schimb, economiile celorlalte 9 state vor regresa inainte de a intra in comparatie cu vechile state membre ale UE. Romania abia va ajunge la 60% din media PIB-ului european/cap de locuitor si va fi depasita de Bulgaria, existand riscul sa se prabuseasca sub nivelul actual, se arata in studiul celor de la Reuters.

Nu se stie cat de plauzibil este scenariul descris. Cert e, in alta ordine de idei, ca in sfarsit opiniile mai multor specialisti par a fi luate in seama. Romania cauta investitori in China, in contextul in care acest capitol s-a comprimat semnificativ mai peste tot in lume ca efect al crizei financiare.

Premierul Ponta a anuntat recent ca intentioneaza sa-i acorde ministrului delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, mandatul pentru semnarea unui nou acord economic cu marele stat asiatic.

Anuntul a fost facut in discutia avuta de seful Guvernului cu o delegatie chineza invitata la Bucuresti de Ministerul Administratiei si Internelor. La mijlocul lunii in curs, Ponta si-a anuntat oficial intentia efectuarii in acest an a unei vizite la Beijing pentru a relansa legaturile economice bilaterale.

Bulgaria a ales rute mai apropiate in vederea atragerii de capital investitional. Anume, in Orientul Mijlociu. Mai precis, este vorba de Turcia si Qatar. Pentru inceput, vecinii de la sud vor construi o autostrada masurand 300 de kilometri in parteneriat cu cele doua tari.

Cel putin pentru ei, viitorul apropiat arata bine. Emiratul arab are planuri importante in Bulgaria, avandu-se in vedere faptul ca va investi 100 de milioane dolari in 2013 pe domenii ca agricultura, turismul si infrastructura. Ca semn al intentiilor serioase, si ca garantie pentru infuziile de capital prevazute, Qatar va depozita 200 milioane dolari (160 milioane euro) la banca centrala a Bulgariei, relateaza Wall-Street.

Masuri de prevedere, firave este drept, de revigorare economica pentru Romania si Bulgaria. Macar pe termen apropiat si mediu. Cu Grecia insa nu mai e de gluma. A reusit sa irite tot mai multe personalitati. Printre ele, directorul general al FMI, Christine Lagarde. Respectiva doamna le-a comunicat elenilor, direct, fara menajamente: "A venit timpul sa platiti, nu va asteptati la compasiune!"

Avertismentul a fost lansat intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Guardian. Intrebata daca afirma, in esenta, ca grecii si alti europeni s-au simtit bine, iar acum a venit scadenta, Lagarde a raspuns laconic: "exact".

In aceeasi nota, cu o referire mai generala, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat in Leipziger Volkszeintung ca tara sa, cea mai mare economie a Europei si cel mai mare contributor la eforturile de salvare, este gata sa sprijine Grecia sa se ajute singura. Se asteapta insa ca autoritatile elene sa-si respecte obligatiile.

"Nu vrem sa turnam bani intr-un sac fara fund. Oricine vrea sa primeasca ajutor si solidaritate din partea noastra trebuie sa accepte ca asteptam de la o tara un anumit grad de seriozitate si de chibzuinta", a conchis oficialul german.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#investitii Romania, #FMI bani Romania, #economie Romania , #FMI