Scenariile negre ale FMI pentru Romania s-ar putea adeveri

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 18:58
5135 citiri
Scenariile negre ale FMI pentru Romania s-ar putea adeveri

Fondul Monetar International (FMI) a publicat raportul privind cea de-a sasea evaluare a acordului pe care il are cu Romania, in care a prezentat si cateva scenarii pesimiste, care sunt destul de probabile, potrivit analistilor.

Expertii institutiei financiare au avertizat ca tara noastra este extrem de vulnerabila la criza din zona euro, iar in cazul in care recesiunea se va adanci si mai tare in aceasta regiune, Romania ar putea inregistra o contractie economica de 5%.

FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii

In conditiile in care in decembrie au loc alegerile parlamentare, un alt risc major ar fi lupta politica, care va afecta increderea investitorilor si ar pune presiune pe cursul valutar.

"Din pacate, este un scenariu pe care trebuie sa il luam in seama. Cred ca nimeni nu poate sa estimeze probabilitatea lui, lucrurile se schimba de la saptamana la saptamana, miscarile pe pietele financiare sunt foarte bruste si nu poti sa stii ce se intampla, insa pentru noi e prudent sa fim pregatiti", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

El a mentionat ca ar trebui sa invatam din experientele anterioare si sa ne pregatim temeinic pentru a combate efectele unui astfel de scenariu.

"E greu sa aduci in discutii, inainte de alegeri, ca ne vom confrunta la anul cu o astfel de scadere economica, dar cred ca ar trebui sa existe niste planuri bune in acest sens", a completat analistul.

In schimb, Ilie Serbanescu a tinut sa precizeze ca FMI a redus mereu prognoza de crestere economica, fiind deja la a 8-a revizuire de acest gen pentru Romania, si ca publicarea unui astfel de scenariu reprezinta o acoperire pentru o noua actiune de reducere a cresterii economice.

"Le e rusine acum sa mai vina si sa zica inca o data, asa ca dau vina pe zona euro", a sustinut analisul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

"Ei au impus Romaniei un program nefericit, este o distrugere. Nu poate produce crestere economica, dar FMI minte in legatura cu acest lucru. Eu as recomanda intreruperea relatiilor cu FMI, daca mai vrem sa mai traim", a avertizat acesta.

Insa brokerul Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, aminteste ca cifrele din raportul FMI sunt asociate unor scenarii extreme.

"Sunt multiple elemente de pericol atat in plan local cat si international, insa o scadere de peste 2% ar putea avea cel mult o sansa din 4. Scenariul nostru de baza ia in calcul o expansiune in jurul a 1,5% in 2013", a spus brokerul, pentru Ziare.com.

Bancile vor avea de suferit daca leul se deprecieaza cu 15-20%

De asemenea, in raport se mai specifica ca, in cazul unei deprecieri a ratei de schimb valutar de 15 - 20 la suta, portofoliile bancilor ar avea serios de suferit.

FMI face scenarii si pentru o depreciere a leului de 15 - 20%: Bancile, grav afectate

"Sunt cunoscute tendintele de retragere a fondurilor din bancile romanesti, nu s-a intampla brusc, din fericire, si pana acum nu a avut un efect destabilizator, insa ar fi nerealist ca redresarea sa provina dintr-un flux masiv de capital de strainatate. Daca se intampla o depreciere, vor exista mai multe riscuri, atat in ceea ce priveste creditarea, va creste rata celor neperformante, bancile vor avea probleme, dar este o supapa pentru economie si exporturi, care sunt oarecum ajutate de o asemenea miscare", a declarat Dochia.

Claudiu Cazacu a apreciat ca o depreciere de 15-20% a leului ar fi un element de stres major pentru activele bancilor, dar poate fi intrevazuta pe termen mediu doar in cazul unor "uragane" in pietele financiare europene si globale.

"Tendinta in sistemul bancar este de reorientare catre imprumuturile in lei, tocmai pentru a elimina riscul valutar", a spus brokerul.

Brokerul Andrei Ciubotaru, de la Tradeville, considera ca sansele de aparitie ale unui astfel de scenariu s-au intensificat in ultima perioada.

"Deprecierea leului este una dintre parghiile la dispozitia autoritatii publice romanesti pentru a incerca echilibrarea bugetului. Acest lucru se petrece pentru ca accizele, impozite indirecte responsabile de generarea a mai mult de 20% din veniturile bugetare totale, sunt stabilite in valuta straina", a explicat Ciubotaru, pentru Ziare.com.

Observatiile FMI

FMI a precizat, totusi, ca nu se asteapta neaparat la implinirea lor, astfel ca a anuntat o crestere economica de 1%, pentru acest an, si de 2,5%, in 2013.

In plus, expertii Fondului se asteapta ca rata inflatiei sa creasca, insa ea va ramane in tinta stabilita de BNR, iar somajul va scadea usor.

De altfel, deficitul de cont curent va fi mai mic, sub 4 la suta din PIB in 2012 - 2013, pe fondul unui flux de capital scazut si a cererii interne diminuate.

Analistul Aurelian Dochia considera ca acestea sunt consecinte ale unei economii slabe, insa raportul nu este unul ingrijorator.

Expertii FMI au mentionat ca Romania a facut progrese semnificative in vederea stabilizarii macroeconomice, insa redresarea este fragila, iar cresterea va fi scazuta in viitorul apropiat.

Astfel, cresterea reala a produsului intern brut se va diminua la 1%, in 2012, si va creste treptat, anul viitor, pana la 2,5 procente, din cauza secetei, a scaderii increderii, fluxurilor reduse de capital si a ratei mici de absorbtie a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#raport FMI crestere economica, #raport FMI depreciere leu, #scenarii pesimiste Romania, #FMI scenarii Romania , #FMI