Scrisoarea catre FMI, pregatita - Cand va vorbi Ponta in Parlament (Video)

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:25
1086 citiri
Scrisoarea catre FMI, pregatita - Cand va vorbi Ponta in Parlament (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca scrisoarea de intentie pentru Fondul Monetar International (FMI) este pregatita.

"Toate datele referitoare la noul acord cu FMI vor fi prezentate, marti, 17 septembrie, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

Avem documentul pregatit, va fi trimis presedintelui Traian Basescu", a anuntat, miercuri, in deschiderea sedintei saptamanale de Guvern, premierul Victor Ponta.

Dupa ce va fi adoptat de Executiv, acesta urmeaza sa fie trimis catre FMI, pentru a fi aprobat in board, la finalul lunii septembrie.

Guvernul trimite scrisoarea de intentie catre FMI (Video)

Initial, seful Executivului a mentionat ca vrea o premiera, anume publicarea scrisorii de intentie si memorandumului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Insa in aceasta saptamana, el a precizat ca va prezenta in plen elementele principale si ca are voie sa publice scrisoarea pe site abia dupa aprobarea in board.

"Cu toate acestea, parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a afirmat marti primul-ministru dupa intalnirea cu parlamentarii UDMR de la Palatul Parlamentului in care le-a prezentat acestora propunerea de acord cu FMI si primele date care stau la baza bugetului de stat pe anul 2014.

El a spus ca a avut o discutie foarte serioasa cu parlamentarii UDMR si ca isi doreste sa aiba discutii similare si cu alte grupuri parlamentare.

"Imi doresc sa pastrez acest dialog cu UDMR si PDL, chiar daca sunt in opozitie. Nu inseamna ca au cereri speciale sau ca exista vreo negociere. Noi am uitat sa mai vorbim intre noi, stim doar sa strigam in plen sau la televizor. Am pus la dispozitie textul scrisorii care nu este public, il voi da si celorlalti lideri politici pentru a nu discuta pe speculatii", a mai spus Ponta.

Noul acord cu FMI

Noul acord cu FMI va fi de tip preventiv, va dura doi ani, si va avea o valoare de patru miliarde euro, suma ce va fi impartita egal de FMI si Comisia Europeana.

Cand s-ar putea decide aprobarea noului acord cu FMI

"CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare. Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI.

La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de boardul FMI, reuniune programata in cursul toamnei", a declarat la finalul lunii iulie seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com