Scrisoarea de intentie catre FMI: La ce se angajeaza Guvernul

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:27
2427 citiri
Scrisoarea de intentie catre FMI: La ce se angajeaza Guvernul

Autoritatile romane isi reafirma angajamentul pentru programul economic sustinut de Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).

"Punerea in aplicare a programului a fost buna in majoritatea domeniilor, dar reformele structurale continua sa progreseze lent", se arata in scrisoarea de intentie cu FMI, formulata dupa ce-a de-a sasea evaluare a acordului.

"Ne asteptam ca in acest an cresterea sa ramana modesta, dupa ce economia s-a contractat in ultimul trimestru al anului 2011 si primul trimestru al anului 2012. Revenirea ramane vulnerabila la dificultatile de pe pietele financiare internationale, astfel ca este necesara implementarea unor politici ferme pentru a ne proteja de riscuri", se mai mentioneaza in documentul publicat pe site-ul institutiei.

Executivul estimeaza un avans al produsului intern brut de aproximativ 1%, mai putin de cat era anticipat anterior, din cauza cererii externe scazute, a absorbtiei reduse de fonduri europene, si a recoltelor destul de mici.

De asemenea, Guvernul cere amanarea privatizarii companiilor Hidroelectrica si Romgaz pana in 15 martie 2013.

In scrisoarea de intentie se mentioneaza ca toate angajamentele au fost indeplinite, cu exceptia celui legat de arierate, care au crescut in cazul autoritatilor locale.

"Ne-am indeplinit toate criteriile structurale de performanta la data de 30 iunie 2012. Preturile la energia electrica au crescut cu 5%, a fost lansata o licitatie pentru furnizarea de software pentru integrarea sistemul de raportare contabila cu sistemul de plati al Trezoreriei, sunt pregatite amendamente la legislatia din domeniul sanatatii", se precizeaza in scrisoarea de intentie.

Pentru acest an, Guvernul isi mentine intentia de a cobori deficitul fiscal sub 3%, in termeni ESA. Aceasta tinta va fi indeplinita prin scaderea cheltuielilor publice si printr-o colectare mai buna a taxelor.

De asemenea, Guvernul da asigurari ca este pregatit sa ia masuri suplimentare necesare pentru a asigura realizarea obiectivele mentionate

Citeste si:
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...