Seceta de sute de milioane, in Franta - Presa internationala

Joi, 02 Iunie 2011, ora 13:50
1707 citiri
Seceta de sute de milioane, in Franta - Presa internationala

Franta este afectata de cea mai puternica seceta din ultimii 50 de ani, ceea ce distruge recolta si pune o presiune si mai mare pe preturile alimentelor la nivel global; Grecia a primit o noua retrogradare din partea agentiilor de rating, crescand temerile cu privire la un posibil faliment iar principalul contra-candidat pentru sefia FMI incearca sa obtina sprijinul pietelor emergente - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.

Guvernul francez plateste sute de milioane de euro pentru a compensa fermierii afectati de cea mai dura seceta din ultimii 50 de ani. Crescatorii de vite, care au cele mai ridicate costuri la hranirea animalelor, au fost cei mai puternic afectati.

Perioada martie - mai a fost cea mai uscata din ultimii 50 de ani si cea mai calduroasa cel putin de la 1900 pana in prezent, au declarat reprezentantii Meteo France, citati de France24.

Peste jumatate dintre departamentele administrative ale Frantei au impus restrictii pe utilizarea apei, incluzand irigatii in zonele cele mai afectate.

Ajutorul pentru agricultori va fi distriuit incepand cu 15 septembrie din cadrul fondurilor pentru dezastre in agricultura, a carui miza este sa sprijine agricultorii care se confrunta cu pierderi mari in comparatie cu media pietei din anul anterior. Fondul va fi finantat din bugetul de stat insa mecanismul propriu-zis nu a fost inca pus la punct.

Grecia, din nou retrogradata

Presiunea a crescut considerabil pe Grecia dupa ce, miercuri seara, agentia de rating Moody's i-a redus ratingul de tara, mentinand perspectivele negative asupra evolutiei economice.

Agentia de rating a citat in sprijinul deciziei sale riscul in crestere ca toate economiile periferice europene sa fie inapte sa stabilizeze problema datoriilor fara sa fie nevoite sa apeleze la restructurari, informeaza Financial Times.

Grecia a raspuns aratand ca agentia de rating nu a luat deloc in calcul eforturile Atenei de a stabiliza situatia. "Retrogradarea este influentata de zvonurile intense care apar in media si care ignora eforturile guvernului de a implementa masurile e austeritate fiscala si accelerarea privatizarilor", a declarat ministrul grec de Finante.

Guvernului grec i-a luat 4 saptamani de negocieri intense cu FMI si UE pentru a ajunge la un acord cu masuri de urgenta prifind reformele structurale pe termen mediu si ambitiosul program de privatizare.

Brazilia saluta candidatii independenti la sefia FMI

Brazilia a salutat candidatura guvernatorului bancii centrale a Mexicului pentru cea mai inalta pozitie din cadrul Fondului Monetar International, drept un pas inainte pentru pietele emergente insa, in acelasi timp, nu s-a exprimat in directia acordarii unui sprijin politic.

Agustin Carstens se gaseste in Brazilia pentru a incerca sa obtina sprijin politic contra candidatului favorit in cursa pentru sefia FMI, ministrul francez de finante, Christine Lagarde, care se gaseste, la randu-i intr-un tur pentru obtinere de sprijin politic, noteaza Reuters.

Desi Brazilia a fost printre tarile care au solicitat o reprezentantivitate mai mare pentru pietele emergente in cadrul Fondului, analistii considera ca sustinerea politica se va indrepta catre favoritul european, Christine Lagarde, deoarece aceasta ar avea putearea politica de a opera unele modificari la nivelul politicii fondului, in directia unei mai bune integrari a economiilor emergente.

"Economiile emergente sunt sub-reprezentante la nivelul conducerii Fondului, in special tarile din America Latina", a aratat ministrul brazilian de finante, Guido Mantega, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu candidatul mexican.

Sustinerea din partea celei mai puternice economii a regiunii ar putea reprezenta o puternica propulsare a candidatului mexican, care a declarat deja ca a primit sprijinul neoficial al mai multor state din American Latina, desi acestea inca nu au declarat inca nimic oficial. De asemenea, a declarat ca are o agenda similara cu cea a candidatului european insa este mai bine calificat pentru sefia Fondului deoarece are o experienta mai bogata si o mai buna cunoastere a Fondului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#criza alimentara, #seceta Franta, #conducere FMI, #tari emergente FMI, #criza Grecia , #FMI