Sefa FMI avertizeaza: E un pericol la nivel global

Luni, 12 Mai 2014, ora 15:58
3592 citiri
Sefa FMI avertizeaza: E un pericol la nivel global
Foto: Arhiva

Situatia din Ucraina este imprevizibila si ar putea avea consecinte negative pentru economia globala, a avertizat Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International (FMI).

"Criza din Ucraina este un pericol si este extrem de dificil de stabilit nivelul la care se afla", a precizat oficialul FMI, intr-un interviu publicat de cotidianul german Handelsblatt si preluat de Itar-Tass.

"Mai mult, e greu de prezis care va fi riscul de contagiune pentru alte tari. Cu toate acestea, ea poate avea consecinte grave pentru economia globala", a completat Lagarde.

Criza din Ucraina a influentat deja comertul global, fluxurile de capital si a amenintat securitatea energetica a Europei, potrivit oficialului FMI.

Mai mult, imprumutul in valoare de 17 miliarde de dolari va fi folosit pentru a castiga increderea investitorilor in Ucraina si pentru a readuce stabilitatea financiara, a transmis Lagarde, care nu a vrut sa comenteze daca acesti bani pot fi folositi pentru a plati datoria catre Gazprom.

Pe de alta parte, ea si-a exprimat dorinta ca Ucraina sa achite toate facturile si ca Moscova si Kievul sa ajunga la o intelegere pe tema gazului.

Avertismentul vine in ajunul vizitei sale la Berlin, unde urmeaza sa se intalneasca cu cancelarul german Angela Merkel. La eveniment vor mai participa liderii altor patru organizatii internationale (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Banca Mondiala, Organizatia Mondiala a Comertului si Biroul International al Muncii), pentru a discuta despre starea economiei la nivel global.

Ucraina a primit primii bani de la FMI

Ucraina a primit, pe 7 mai, o prima transa de ajutor financiar, in valoare de 3,2 miliarde de dolari, din partea Fondului Monetar International, din programul de 17 miliarde de dolari.

Ucraina a primit prima parte a ajutorului din partea FMI

Un purtator de cuvant al bancii centrale de la Kiev a transmis atunci ca mai mult de un miliard de dolari a mers in rezervele de valuta, iar restul in bugetul de stat.

Ucraina trebuie sa plateasca datorii externe in valoare de 6 miliarde de dolari, anul acesta, iar oficialii au cerut asistenta financiara din partea FMI in valoare de cel putin 15 miliarde de dolari.

Imprumutul de 17 miliarde de dolari a fost aprobat de FMI pe 30 aprilie, fiind conditionat de o serie de reforme, inclusiv cresterea taxelor si a preturilor la energie, in special pentru populatie, care primeste subventii substantiale.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a mentionat ca institutia pe care o conduce va verifica periodic modul in care Guvernul de la Kiev isi indeplineste obligatiile asumate.

In martie, Ucraina a marit preturile la gaze cu 50 la suta pentru populatie, pentru a se supune conditiilor Fondului. De asemenea, a fost de acord sa inghete salariul minim.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#FMi avertisment Ucraina, #efecte criza ucraina, #criza Ucraina consecinte, #FMI Ucraina , #FMI