Strauss-Kahn avertizeaza Romania: Somajul va creste, in ciuda masurilor anticriza

Marti, 30 Martie 2010, ora 12:05
2061 citiri
Strauss-Kahn avertizeaza Romania: Somajul va creste, in ciuda masurilor anticriza
Foto: Money Channel

Masurile anticriza luate atat de Romania, cat si de celelalte state din Europa de Est, nu vor impiedica majorarea ratei somajului, in urmatoare luni, deoarece exista un decalaj, a declarat directorul Fondului Moentar International, Dominique Strauss-Kahn, prezent in Bucuresti, pentru o vizita de o zi.

"Este o problema pentru guverne. Guvernul din Romania trebuie sa fie multumit si sa continue sa inspire incredere. Cresterea economica a revenit. In 2009, ati avut scadere, in 2010 va fi o crestere de peste 1%. Este bine ca Guvernul sporeste aceasta incredere. In urmatoarele luni, mai multi oameni isi vor pierde locurile de munca, insa asta este slujba autoritatilor", a spus Strauss-Kahn, intr-un discurs sustinut la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Potrivit spuselor sale, Guvernul Romaniei trebuie sa-si reduca arieratele si deficitul bugetar, viteza implementarii acestor masuri fiind foarte importanta.

"Ca institutie financiara, ne asteptam sa fim rasplatiti pentru imprumuturile noastre. Romania este o parte componenta a actionarilor. Acum Romania s-a imprumutat, insa, daca nu s-ar imprumuta, ar vrea sa primeasca un plus, cand ar credita alte state", a explicat Strauss-Kahn.

"Este foarte posibil ca impactul sa fie unul negativ. Arieratele se vor reduce, avem o tinta in acest sens. Intr-o logica perfecta, am putea sa le impunem autoritatilor sa faca acest proces mult mai rapid, insa trebuie sa fie sustenabil", a adaugat seful institutiei financiare.

El a mai spus ca FMI nu impune masurile exacte pentru reducerile fiscale, ci are o viziune macroeconomica, fiind la latitudinea fiecarui stat cum ajunge la rezultatele dorite.

"Trebuie sa cheltui mai putin sau sa cresti taxele sau ambele. Noi avem o perspectiva macroeconomica, ce spune ca nu poti merge cu un deficit atat de mare, trebuie sa revi in linii normale", a spus directorul FMI.

De asemenea, Strauss-Kahn a declarat ca Romania nu are aceleasi nevoi precum Grecia sau Italia, tara fiind nevoita sa recupereze terenul pierdut in fata celorlalte state europene. "Trebuie sa iesiti din criza, sa va reveniti cat mai repede, pe termen scurt. Pe termen lung, trebuie sa va pregatiti tara, pentru ca destinul Europei nu este sa fie in urma Statele Unite si a Asiei, deci trebuie sa actionam acum", a sfatuit Strauss-Kahn.

Datoriile, adevarata problema

Potrivit directorului FMI, statele din intreaga lume nu au drept problema majora deficitele, ci datoriile. "Nimeni nu pune la indoiala faptul ca nu trebuie sa-ti finantezi viitorul cu anumite deficite. Este corect. Intrebarea este daca este o limita? Ideea de a avea un deficit zero este foarte ciudata. Dar, daca nu avem deficite zero, nu inseamna ca trebuie sa ai deficite foarte mari. De aceea avem reguli", a explicat Strauss-Kahn.

"Nu trebuie sa ai un deficit care nu este sustenabil, deoarece sunt consecinte. De exemplu, ai putea avea o explozie. Si, chiar daca amani explozia, ceea ce consumi azi, ce imprumuti azi, va fi platit de copii si nepoti. Este doar un transfer intre generatii si nu vrem sa facem asta", a adaugat seful fondului.

Totusi, o reala problema o constituie datoriile imense acumulate de state. Potrivit spuselor sale, in timpul crizei, rata datoriilor in produsul intern brut a crescut, in statele dezvoltate, cu 35 de procente, de la 85% la 115%. Cu toate acestea, doar 2 - 3 la suta din aceasta crestere sunt din cauza pachetelor de sprijn financiar acordate. "De unde vine restul? Din efortul de stabilizare. Adica, din cauza recesiunii, veniturile au scazut, iar cheltuielile publice au crescut", a explicat Strauss-Kahn.

Directorul FMI este de parere ca Europa poate sa joace un rol foarte important la nivel mondial, in urmatoarele decenii, si nu trebuie sa lase doar statele asiatice, Statele Unite si alte state emergente, precum Brazilia, sa fie motoarele de crestere.

Pe de alta parte, acest lucru se poate intampla doar daca fiecare cetatean din Uniunea Europeana intelege ca este nevoie de o coordonare mai pronuntata si ca trebuie sa renunte la o parte a suveranitatii statului sau.

"Nu puteti avea doar benficii, fara restrangeri. Adevarata problema, este ca, daca vrei sa fi integrat si sa reprezinti o forta globala, trebuie sa renunti si sa recunosti ca nu vei reusi sa construiesti o forta la fel de puternica precum SUA, China sau India. Eu ma vad mai putin francez, si mai mult european.

In acest moment, sunt un cetatean european, cum sunteti si voi. Cultura nationala, mandria nationala, sunt bune. E bine ca suntem diferiti. Dar, daca vrem un destin comun, trebuie sa acceptam ca o parte a suveranitatii trebuie sa se exercite la nivel federal", a explicat Strauss-Kahn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Dominique Strauss Kahn somaj, #crestere somaj Romania, #vizita director FMI , #FMI
Comentarii