SUA nu suplimenteaza finantarea FMI

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 21:45
1955 citiri
SUA nu suplimenteaza finantarea FMI
Foto: Arhiva

Statele Unite nu vor contribui la majorarea capacitatii de imprumut a Fondului Monetar International, pana la 1 trilion de dolari, asa cum a cerut Christine Lagarde, presedintele FMI, potrivit unei surse oficiale de la Washington.

Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Departamentul Trezoreriei americane, Kara Alaimo, pentru AFP, Statele Unite nu au intentia de a cauta resurse suplimentare pentru FMI, precizeaza Le Figaro.

Reprezentantii FMI au declarat ca doresc sa mareasca contributia unor state pentru asigurarea unei sume suplimentare de 500 miliarde de dolari, pentru a face fata crizei din zona euro si a diminua efectele acesteia asupra economiei mondiale. Solicitarea fata de o majorare a contributiei fata de fond a fost facuta unor state exportatoare de petrol.

La aceasta ora, FMI mai are nevoie de 300 de miliarde de dolari, dar Franta si Germania au refuzat deja sa creasca participarea lor la Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu 250 de miliarde de euro pentru majorarea capacitatilor de creditare, iar unele state din zona euro ar putea fi nevoite sa ceara noi imprumuturi.

Desi cererea de imprumuturi pe piata din zona euro este extraordinara, FMI nu a putut imprumuta mai mult de 385 de miliarde de euro. Christine Lagarde a solicitat marirea contributiei catre fond Statelor Unite si Marii Britanii, dar si tarilor emergente bogate.

David Cameron, primul ministru britanic, a declarat ca nu va creste contributia tarii sale fata de Fond, pentru ameliorarea zonei euro. Si alte state precum China, Brazilia, Rusia si India sunt reticente sa contribuie pentru salvarea monedei euro, si pentru faptul ca influenta reprezentantilor lor in cadrul FMI nu a crescut.

Christine Lagarde, sefa FMI, doreste sa-i convinga pe ministrii si bancherii din statele G20, la reuniunea care va avea loc in zilele de 25 - 26 februarie in Mexic, de necesitatea majorarii contributiei acestora.

La ora actuala, nu exista niciun consens cu privire la majorarea cotei de participare la fond din partea tarilor care reprezinta actionarii majoritari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#imprumt FMI, #contributie FMI, #summit FMI, #fond EFSF , #FMI