Tanasescu are vesti bune: Luam banii de la FMI si incheiem un nou acord

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:07
1399 citiri
Tanasescu are vesti bune: Luam banii de la FMI si incheiem un nou acord
Foto: Arhiva

Mihai Tanasescu, reprezentantul tarii noastre la FMI, spune ca boardul Fondului va aproba vineri ultimul raport despre Romania si ca ne va acorda urmatoarea transa din imprumut.

"Din discutiile preliminare avute cu colegii exista un suport pentru a incheia acest review cu bine. Desigur, sunt mentionate eforturile de consolidare fiscala si rezultatele acestora", a declarat Mihai Tanasescu pentru Evenimentul Zilei.

In sedinta de vineri a boardului FMI se va discuta si despre o noua derogare in ceea ce priveste arieratele. Reprezentantul Romaniei la Fond sustine ca acest lucru va fi acceptat din nou, dar vor exista comentarii de natura sa atraga atentia ca aceasta problema trebuie indreptata prin reforme structurale mai accelerate si mai accentuate in domenii-cheie ca sanatatea, guvernele locale si intreprinderile de stat.

De asemenea, boardul FMI va avea si o intalnire informala pe marginea noului acord, care presupune un fond de rezerva care sa nu fie accesat decat in caz de maxima urgenta. Intrebat despre valoarea acestuia, Tanasescu a precizat ca suma va fi mult mai mica decat cea vehiculata de 5-6 miliarde euro.

Mihai Tanasescu mai spune si ca, in ciuda indeplinirii tintelor fixate cu finantatorii externi, Guvernul nu trebuie sa diminueze in acest an nivelul taxarii. El spune ca ultimele date sunt incurajatoare, chiar daca executia bugetara nu s-a incheiat.

Oficialul roman la FMI crede ca masurile de consolidare fiscala si-au aratat efectele, dar ca efortul trebuie sa continue pentru ca tinta de deficit pentru acest an - de 4,4% din PIB - este si mai ambitioasa. In plus, nu trebuie uitat ca 2011 este an preelectoral, care poate starni anumite porniri populiste si poate indemna Guvernul sa promita mai mult decat permite economia, scrie Adevarul.

"Sigur ca sunt si provocari foarte mari. Ele sunt legate de continuarea procesului de ajustare fiscala. Guvernul trebuie sa continue reformele structurale, sa-si rezolve problema arieratelor, sa eficientizeze intreprinderile de stat si piata muncii", a declarat Tanasescu.

El a adaugat ca asteptarile legate de o posibila relaxare fiscala in acest an trebuie inhibate, iar Guvernul nu trebuie sa cedeze tentantiilor electorale sau presiunilor politice si sa ia masuri de reducere a taxarii.

"Indiferent de presiunile politice, de cele existente pe scaderea contributiilor de asigurari sociale si diminuarea taxarii - fiindca ele exista si sunt de inteles, Guvernul nu trebuie sa alunece de la politica actuala de consolidare fiscala", spune reprezentantul Romaniei la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#FMI transa imprumut, #FMI acord nou, #FMI acord precaut , #FMI
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
si va plati maicata imprumutl?
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5