Ziare.com

Tanasescu, despre noul acord cu FMI si beneficiile pentru romani - Interviu

de Teodora Bodeanu
Vineri, 25 Martie 2011, ora 19:07

   

Tanasescu, despre noul acord cu FMI si beneficiile pentru romani - Interviu
Conducerea Fondului Monetar International a aprobat, in sedinta de vineri, termenii pe baza carora se va discuta al doilea acord cu Romania, de precautie, prin care vom dispune de o linie de credit, in caz de urgente.

O misiune a institutuiei financiare va sosi in Bucuresti in luna aprilie, pentru o prima evaluare in cadrul acestui nou acord, potrivit lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

In sedinta de vineri a boardului institutiei s-a aprobat o linie de credit in valoare de 3,1 miliarde DST (drepturi speciale de tragere - moneda folosita de FMI), adica aproximativ 3,5 - 3,6 miliarde de euro.

Conform conditiilor unui acord de acest tip, de precautie, banii vor putea fi accesati de Romania doar in cazuri extreme. De exemplu, am putea lua banii in cazul reintrarii in criza a economiei europene, care ar rezulta in scaderea semnificativa a economiei romanesti sau daca ar exista un atac asupra monedei nationale, in ambele cazuri rezerva Bancii Nationale a Romaniei avand mult de suferit.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In schimb, s-a optat pentru acest tip de acord tocmai datorita faptului ca, in prezent, rezervele BNR se afla la un nivel optim, de peste 32 de miliarde de euro. De altfel, Guvernul Romaniei a renuntat la atragerea ultimei transe din imprumutul de la FMI din cadrul acordului stand-by incheiat in 2009, de un miliard de euro, avand in vedere ca acesti bani urmau sa intre tot in rezervele BNR, fara a avea o influenta importanta in economie, insa majorand datoria tarii.

Potrivit spuselor lui Mihai Tanasescu, in cadrul unui interviu pentru Ziare.com, efectele pozitive ale acordurilor cu Fondul Monetar International vor incepe sa se faca simtite si la nivelul populatiei, in urmatoarele trimestre, pe masura ce reformele structurale vor conduce la o crestere economica sustenabila.

Ce a stabilit board-ul Fondului Monetar International, vineri, in legatura cu noul acord?

Boardul a aprobat atat ultima evaluare a programului stand-by, pe de o parte, precum si inceperea noului acord, de tip 'precautionary stand-by', care va intra in vigoare la sfarsitul acestei luni (martie - n.r.). Suma care a fost aprobata este de 3,1 miliarde de DST, reprezentand aproximativ 3,5 - 3,6 miliarde de euro.

Cred ca important este sa subliniem doua lucruri. Faptul ca obiectivele acordului care s-a incheiat astazi (vineri, n.red.) sunt obiective care au fost atinse, care s-au referit, in primul rand, la consolidare fiscala, la consolidarea economiei romanesti si la punerea bazelor pentru cresterea economica. Aceste mari tinte, din punctul directorului executiv al Fondului, dar si al nostru, au fost atinse, urmand ca etapa urmatoare sa fie o etapa de reforme structurale care sa atraga fonduri si sa duca la o crestere economica sustenabila pe termen mediu si lung.

In al doilea rand, cred ca obiectivele noului acord de a avea o crestere economica puternica, de a accelera reformele structurale in domenii importante, precum sanatatea, educatia, reforma intreprinderilor de stat, reprezinta puncte cruciale si provocari, in acelasi timp, pentru economia romaneasca.

Care sunt conditiile noului acord?

Acest nou acord este, cred eu, impreuna cu cel al Comsiei Europene, un tip de acord care vine sa sprijine Romania in deficientele pe care le-a inregistrat pana in prezent in domeniul structural. Se va focaliza foarte mult si pe problemele legate de absorbtia fondurilor europene, pe problemele din domeniul sanatatii si cum acesta poate sa devina mai eficient din punct de vedere al serviciului public si al cheltuirii banului public.

Sunt elemente care, odata ce se vor indrepta, vor constitui o baza puternica de atragere de investitii straine, de atragere de fonduri si vor conduce la noi locuri de munca si la crestere economica.

Care sunt cele mai mari probleme intampinate de Romania, in cadrul acordului de precautie?

Fara discutii, provocari sunt foarte mari. Sunt provocari legate de modul de implementare a acestor lucruri. Sa nu uitam ca anul 2012 este un an in care Romania are un angajament ferm pentru continuarea procesului de consolidare fiscala. Romania si-a luat un angajament fata de Comisia Europeana si de FMI ca, la sfarsitul anului viitor, sa atinga un deficit bugetar de 3 la suta din produsul intern brut. Aceasta inseamna un proces de reforme care trebuie sa continue, o executie bugetara corecta, o atragere de resurse suplimentare, o imbunatatire a administratiei fiscale. Aceste tipuri de reforme vor conduce, in final, la aceasta tinta foarte ambitioasa si foarte solida pentru Romania.

Provocari sunt si in domeniul intreprinderilor de stat, din care foarte multe vor trebui restructurate, vor trebui sa inregistreze ajustari de comportament, o guvernanta mai buna, o transparenta mai ridicata in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici. La nivelul colectivitatilor locale, o analiza mai puternica a modului in care subventiile de la bugetul central sunt cheltuite.

Toate aceste elemente, care vor fi implementate pe parcursul anilor urmatori, vor duce la o eficientizare a administratiei publice, pe de o parte, dar si crearea posibilitatii de atragere de investitii in segmente prioritare, ca segmentul energetic si segmentul transporturilor.

Senatul a aprobat, recent, o TVA de 5% pentru alimentele de baza, despre care analistii cred ca ar putea duce la inghetarea noului acord. Care este punctul de vedere al FMI pe aceasta tema?

Parlamentul Romaniei este suveran, are suveranitatea de a aproba orice crede el de cuviinta ca este bine pentru Romania. Sigur, daca, intr-un final, Camera Deputatilor, camera decizionala, va aproba acest act legislativ, care nu este in concordanta cu acordul, atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Fondul Monetar International, urmeaza sa aiba loc discutii, pentru a vedea cum eventualele pierderi de venituri din aplicarea acestei masuri pot fi inlocuite cu masuri complementare.

Dar, repet, este o discutie potentiala, de viitor. O sa vedem care este mersul in continuare al acestui act normativ. Nu am discutat aceasta problema, nu am avut-o in vedere la discutia de azi (vineri - n.r.) din cadrul board-ului, dar, daca ea va fi definitiva si va fi pusa in practica, sigur, atunci vor avea loc discutii cu autoritatile romane.

Cand vor incepe romanii sa observe si beneficiile acordurilor cu FMI?

As vrea sa subliniez un lucru foarte important: cred ca eforturile pe care le-a facut populatia Romaniei in acesti doi ani sunt considerabile. Sunt eforturi care au adus nemultumiri, au adus frustrari, dar sunt eforturi fara de care, in anii urmatori, Romania nu ar fi reusit sa se desprinda de la un stadiu de o tara privita cu ochi destul de critici.

In momentul de fata, vedem o imbunatatire a cursului, in ultimele zile, care inseamna o perceptie mai buna despre Romania, fluxuri financiare mai consistente spre tara noastra. Aceasta schimbare de perceptie, increderea care incepe sa fie pusa in valoare, arata niste semne.

Populatia, in mod cert, o sa inceapa sa vada semnele cresterii economice si vor simti, in anii care urmeaza, o deschidere atat din partea sistemului bancar, cat si din punctul de vedere al locurilor de munca, al posibilitatilor pe piata muncii, de a gasi un loc de munca mai bine platit. Este limpede ca reformele structurale vor creea premisele unui nou tip de comportament si unui nou tip de potential mers inainte al economiei romanesti.

Nu este un proces de pe o zi pe alta, ca de maine o vor duce mai bine. Este un proces structural, este un proces psihologic, un proces care are in spate multa suferinta, multa neincredere. Toate aceste lucruri se depasesc in etape. Dar este limpede ca, in trimestrele urmatoare, acest sentiment ca lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva va deveni foarte vizibil.

Cand va veni prima misiune de evaluare a acestui nou acord in Bucuresti?

Preconizam sa venim in Romania la sfarsitul lunii aprilie, imediat dupa Sarbatorile de Paste, vom incepe undeva la 26 - 27 aprilie. Probabil vom ramane doua saptamani, pana in jurul datei de 10 mai, pentru a face aceasta prima evaluare a noului program.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1912 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MARS DE ADIO de Adrian Păunescu

La muncă, derbedei, că trece anul
si vin ăilalti si-o să vă ia ciolanul.
Făceati pe democratii cei cucernici,
Cristosul mamii voastre de nemernici.
Scuipati-vă-ntre voi cum se cuvine
si-apoi convingeti-vă că e bine.
C-ati luat o tară de mai mare dragul
si i-ati distrus averile si steagul.
S-ajungem colonia de ocară
care-si va cere scuze in maghiară.
Si, prin complicităti cu demoni aprigi,
ati desfiintat uzine , campuri , fabrici.
Si, prin vanzări de tară infernale,
ati omorat cu voia animale.
La greul greu care mereu ne-ncearcă,
răspundeti cu un greu de moarte, parcă.
Si i-ati găsit si bolii un remediu
intoarceti Romania – n Evul Mediu.
Ce căzături, ce tarfe, ce mizerii,
v-as desena cu acul, să vă sperii.
Dar voi nici sange nu aveti in vine,
ci credite din călimări străine.
Le stiti lui Hitler si lui Stalin taina
si-mpingeti Bucovina in Ucraina.
Asa cum ceilalti, limpezească-i valul
s-au compromis negustorind Ardealul.
De unde sunteti, mă, din ce găoace ,
cum v-au putut părintii vostri face ?
Ce condimente le-au picat in spermă
de e trădarea voastră-atat de fermă ?
Ati pus nenorocita voastră labă
pe-această tristă tară Basarabă.
Si vreti cu-amenintare si cu biciul
s-o faceti *** voastră de serviciu.
Mimati respectul pentru cele sfinte,
dar vindeti si pămanturi si morminte.
Ati inventat examene severe,
supunere poporului spre-a-i cere.
Si toată zbaterea a fost degeaba
că-n nas mai marii v-au inchis taraba.
Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
actori intr-o politică obscenă.
Si-acum, că-i un prăpăd intreaga tară,
ia cereti-vă putintel, afară.
Decat să vă trimită tara noastră ,
mai bine mergeti voi in mama voastră.
Plecati de-aici, cu-o grabă funerară,
si nu albanizati această tară.
Băgati viteză, că vă trece anul
si s-a scurtat si s-a-nvechit ciolanul.
Si ce vă pot eu spune la plecare
decat lozinca lui Fănus cel mare :
Nenorocitilor, se rupe snurul,
“La muncă, la bătut tărusi cu *** !"

 

" Noua Ordine Mondiala strivește Romania! "

" Noua Ordine Mondiala are fanii sai in Romania. Oameni care nu se sfiesc sa-si publice programul, ca pe o palma in obrazul romanului obidit si adus la disperare de o guvernare incompetenta! Cititi urmatorul articol:
Secolul 21 va distruge tot ce a creat secolul 20.
Pensie de stat? Ha! Ajutor social? Haha! Concediu si ziua de lucru de 8 ore? Hahahaha…
Asta veți primi in cațiva ani, daca o sa va cereți “drepturile". Singurul drept pe care il veți avea, va fi sa va vindeți munca. Daca găsiți pe cineva s-o cumpere. Pentru ca numărul șomerilor va fi mult mai mare, decat vor mai putea angaja patronii. De ce? Simplu: pentru ca nu mai sunt bani. De fapt, si mai grav: nu mai sunt resursele care stăteau in spatele banilor.
Analiștii impart criza globala in “feliuțe": criza financiara, criza pensiilor, criza alimentara, criza petrolului, criza suprapopulării… De fapt exista o singura criza enorma si ea se numește așa: ați consumat fără număr. Acum v-a venit nota de plata!
Care e nota de plata?
Miliarde de oameni rămași fără pensii de stat. Sute de milioane concediați. Un dezastru global. Si pur si simplu nu exista scăpare. Știu ca oamenii ar vrea ca, prin magie, sa vina vreun lider epocal, sa le spună: nu trebuie sa mai faceți sacrificii ca sa ieșiți din criza. Va dau eu paine si peste, la infinit, fără sa mai munciți. Cei flămanzi se vor satura si cei blanzi vor moșteni pămantul. Si toate astea, fără sa cresc datoria externa si deficitul bugetar!
Imi pare rău sa va trezesc, dar Isus nu e disponibil sa conducă guvernul. Nici Moș Crăciun. Disponibili sunt doar oameni ca Angela Merkel, care i-a anunțat anul trecut pe germani ca trebuie sa facă cea mai dura reforma din istoria tarii, si ca zeci de mii de bugetari vor fi concediați. In ultimii ani, am trăit peste posibilitățile noastre, le-a zis doamna Merkel...........
...................................................
mai multe pe :

http://newsro123.blogspot.com/2011/03/noua-ordine-mondiala-striveste-romania.html

 

" Regimul Basescu – regim criminal impotriva poporului roman "

Regimul Basescu – Boc, tutelat de FMI, a inregistrat cele mai multe recorduri post-decembriste si impotriva Poporului Roman. Vom incepe enumerarea lor cu cele mai mari recorduri din Europa, consemnate in timpul Regimului Basescu – Boc. Avem:
cea mai mare prabusire economica;
cel mai amplu program de distrugere a economiei nationale;
cea mai mare coruptie, contrabanda si evaziune fiscala;
cea mai mare saracie; cel mai mare atac la fibra biologica a populatiei
cea mai rapida scadere a sperantei de viata;
cel mai mare numar de locuri de munca desfiintate (peste 5 milioane);
cea mai mare suprafata agricola necultivata (peste 4 milioane ha);
cele mai mari jafuri imobiliare;
cea mai mare crestere a datoriei externe;
cea mai mare inflatie; cea mai mare crestere de preturi;
cea mai mare dobanda de referinta a Bancii Centrale (BNR), de 6,25%;
cea mai mare distrugere a sistemului bancar autohton;
cea mai mare crestere a TVA; cea mai mare distrugere a mediului rural;
cel mai mare abandon scolar; cel mai mare analfabetism;
cele mai multe scoli inchise;
cea mai mare rata a mortalitatii infantile; cele mai multe boli ale saraciei;
cele mai mari disponibilizari de cadre didactice si medici;
cele mai multe si mai mari impozite si taxe;
cele mai multe IMM-uri lichidate;
cea mai mare inegalitate a veniturilor; cea mai mare crestere a ratei saraciei;
cea mai mare cifra a angajatilor care traiesc sub pragul saraciei;
cel mai mare procent (de peste 50%) al familiilor care nu isi pot acoperi cheltuielile curente;
cea mai mare scadere a puterii de cumparare a pensionarilor intr-un an (de cca. 20%); cea mai mare taiere din drepturile banesti ale bugetarilor (de 25 – 50%);
cea mai mare migratie a populatiei, in special a tinerilor;
cea mai invechita retea feroviala; cel mai mare genocid;
cea mai mare vrajba intre toate categoriile sociale;
cea mai mare incapacitate politica a celor care s-au aflat si se afla la guvernare;
cel mai mare numar al conducatorilor de la nivel central si local care sint handicapati, adica sint rupti de realitate, respectiv nu mai vad, nu mai aud si nu mai simt;
In timpul Regimului Basescu – Boc s-au inregistrat si cele mai mici recorduri din Europa, si anume:

cele mai mici salarii si cele mai mici pensii;
cele mai mici alocatii pentru copii;
cele mai mici ajutoare sociale;
cea mai mica speranta de viata;
cele mai putine locuinte sociale;
cele mai mici fonduri alocate pentru investitii in infrastructura;
cele mai mici randamente in sectorul vegetal si zootehnic;
...................
mai multe pe :
http://newsro123.blogspot.com/2011/01/regimul-basescu-regim-criminal.html

Tanasescu !

Un tehnocrat care si-a vindut sufletul Mondialistilor hrapareti.Daca nu ne-ar fi vindut si pe noi,am trece cu vederea.

Fondul Monetar...FMI: Vreti bani ? Vom tipari mai multi bani !

Soros si alti 12 asasini economici au tipografii personale de tiparit bani. Cu hartii se cumpara si se vand natiuni.

GRESIT CREZUL TAU

NU FI SIGUR CA NU SE VA INTAMPLA ACESTA:-)NU VA FENERA INFLATIE CA PE VREMEA LUI ILICI ILIESCU CARE DIN MOTIVE CUNOECUTE CE CEI CU OARECARI CUNOSTINTE DE ECONOMIE DE PIATA.A FACUT ACEST LUCRU .ATATA VREME CAT E D-L ISARESCU LA B.N.guvernator si ramani de pun serios pe treaba .nu se va intampla asa ceva.

TRADAREA LUI TANASESCU!

VOR SA NU CUMVA SA SE IMPUNA MASURA BENEFICA DE T.V.A. 5% LA ALIMENTE!

DUPA PLANURILE LOR ROMANII TREBUIE SA RAMANA IN CRIZA VESNIC, SA NU POATA SA-SI PLATEASCA DATORIILE ATRONOMICE FACUTE DE BASESCU SI F.M.I. SA IA LA SCHIMB RESURSELE ROMANIEI!!

BULGARIA SI UNGARIA AU RENUNTZAT LA COLABORAREA CU F.M.I., NOI TREBUIE SA FIM MAI FRAIERI?!!?!?

 

Ce mai vreti...

...traim foarte bine ...in anul 1999 domnul Traian Basescu a rezolvat problema financiara a Romaniei numit de cineva a carui nume ne scapa ...iar in 2010-2011 domnul Basescu a rezolvat problema financiara dupa chipul si asemanarea sa si rezultatele se vad. Noi cei fara culoare portocalie traim extraordinar de formidabil si in fiecare dimineata si seara ne rugam la bunul Dumnezeu sa le dea multa sanatate si putere de munca mult iubitilor nostrii conducatori.

un veneficiu pt romani

ar fi daca oamenii ca acesta ar fi arestati si inchisi pt tradare. Nu toti suntem sclavi si prosti, suntem unii care vedem ca totul merge spre rau in ciuda faptului ca ei zic ca va fi bn.

 

O sa ne umplem de beneficii!

Grecii si portughezii sunt cu apa la gura, dar se feresc ca de d.r.a.k.u' sa ia bani de la FMI! Noi suntem in stare sa umblam in limba, numai sa-i facem sa ni-i dea! Si p'orma platim dobanzi cu 36% mai mari decat in anul precedent! NICI NU S-A SEMNAT NOUL ACORD si Chioru', impreuna cu sluga lui Ialo_Militzianu bat din pinteni ca, poate, nu se stie, le e teama ca va trebui sa ne infigem si in banii astia noi, abia promisi!Numai beneficii!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor