Tanasescu: Romania nu este eligibila pentru liniile de creditare FMI

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 21:50
2380 citiri
Tanasescu: Romania nu este eligibila pentru liniile de creditare FMI
Foto: Arhiva

Romania nu este eligibila pentru niciunul dintre noile instrumente ale FMI, cum ar fi linia de credit flexibila sau linia de credit de tip precautionary, deci probabil ca urmatorul program al Fondului pentru Romania va fi un acord stand-by de tip precautionary, sustine Mihai Tanasescu.

"Romania nu este, din pacate, eligibila pentru niciunul dintre aceste noi instrumente, pe care FMI le-a aprobat in perioada turbulenta prin care am trecut", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI intr-un interviu acordat Agerpres.

Tanasescu a explicat ca linie de creditare flexibila a fost gandita doar pentru tarile care au o economie puternica si au inregistrat progrese majore in consolidarea fiscala, care nu au avut vulnerabilitati foarte mari pe timpul crizei.

"Romania nu este eligibila pentru acest tip de instrument, pentru care s-au calificat pana acum numai Polonia si Mexicul", a precizat el.

Tara noastra nu se incadreaza nici pentru linia de credit precautionary, prima tara care a beneficiat de acest instrument fiind Macedonia, care a avut o structura economica solida, nu a inregistrat deficite mari si a avut crestere economica.

"Pentru noul program, Romania va merge probabil pe un Acord Stand-By de tip Precautionary, care presupune un program concentrat in special pe probleme privind reformele structurale, continuarea consolidarii fiscale si imbunatatirea guvernantei in anumite domenii de activitate", a mai spus Mihai Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a adaugat ca Romania a luat in 2010 nele dintre cele mai dure masuri din Europacare au condus la o contractie puternica a economiei romanesti, la scaderea puterii de cumparare, deci a consumului.

"Anul a fost marcat de debutul accelerat al reformelor structurale din sectorul bugetar din Romania, cea mai importanta, din acest punct de vedere, fiind legea salarizarii, recent aprobata, celelalte reforme structurale din institutiile publice si din intreprinderile de stat care inregistreaza pierderi sau au anumite dificultati financiare si creeaza o presiune asupra finantelor publice romanesti. Toate aceste lucruri au creat premisele unei corectii care ar fi trebuit sa aiba loc de multa vreme si care a condus la o imbunatatirea a perceptiei pietelor externe fata de sustenabilitatea finantelor publice din Romania", a adaugat Tanasescu pentru Agerpres.

De asemenea, reprezentantul Romaniei la FMI a afirmat ca prin corectiile pe plan fiscal si monetar s-a ajuns la o crestere de competitivitate a Romaniei si la o perceptie mai buna. In acelasi timp, si riscul de tara, a devenit mult mai bun fata de cel al altor tari.

"De luni bune, CDS-ul Romaniei este mult mai mic, ceea ce inseamna ca riscul pentru Romania este perceput ca fiind mai redus decat cel pentru Ungaria. Nici nu mai e nevoie sa ma refer la tari cu probleme din zona euro, cum ar fi Spania, Irlanda, Grecia, ale caror CDS-uri sunt mai mari decat cel al Romaniei. Toate acestea arata o continua imbunatatire in 2010 a perceptiei investitorilor fata de Romania, fata de reformele care au inceput sa fie facute si care au inceput sa isi arate roadele", a conchis Tanasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Tanasescu acord nou FMI, #Romania acord FMI precautionary, #Romania linie credit FMI , #FMI
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"Toate acestea arata o continua imbunatatire in 2010 a perceptiei investitorilor fata de Romania, fata de reformele care au inceput sa fie facute si care au inceput sa isi arate roadele"